Internet

Aqua-Fi: Σύνδεση στο διαδίκτυο κάτω από το νερό για δύτες και υποβρύχια

Η τεχνολογία μέχρι σήμερα προσφέρει σύνδεση στο διαδίκτυο στην επιφάνεια της γης, ωστόσο είναι δύσκολο κάποιος να συνδεθεί σε αυτό όταν βρίσκεται κάτω από το νερό. Με σκοπό την σύνδεση στο διαδίκτυο ακόμη και κάτω από το νερό, ερευνητές του KAUST (King Abdullah University of Science and Technology) της Σαουδικής Αραβίας ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο στέλνει δεδομένα μέσα από ακτίνες φωτός και επιτρέπει στους δύτες και τα υποβρύχια να στείλουν δεδομένα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην επιφάνεια.

Η ερευνητική ομάδα από το KAUST ανέπτυξε ένα υποβρύχιο ασύρματο σύστημα το οποίο ονομάζεται Aqua-Fi και υποστηρίζει τις υπηρεσίες του διαδικτύου με την χρήση LED ή laser. Το πρωτότυπο που ανέπτυξε η ομάδα χρησιμοποιεί LED πράσινου χρώματος ή laser των 520nm για να στείλει δεδομένα από έναν υπολογιστή σε έναν σύστημα που λαμβάνει το φως το οποίο συνδεόταν με έναν άλλο υπολογιστή.

Ο πρώτος υπολογιστής μετατρέπει την εικόνα στο δυαδικό σύστημα το οποίο λαμβάνει έπειτα ο δεύτερος υπολογιστής. Οι ερευνητές δοκίμασαν να στείλουν και να λάβουν μέσα από αυτό το σύστημα και κατέγραψαν μέγιστη ταχύτητα της τάξεως των 2.11MBPS με το latency να ανέρχεται στο 1ms.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 20 Ιουνίου 2020 11:20

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Γιώργος Ανδρονικίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.