Internet

Δημιούργησαν AI chip που εκτελεί εργασίες αναγνώρισης εικόνων σε νανοδευτερόλεπτα

Μία ομάδα 6 επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης κατασκεύασε ένα νέου τύπου τεχνητό μάτι το οποίο έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει το τι βλέπει μέσα σε νανοδευτερόλεπτα. Αυτό έγινε δυνατό συνδυάζοντας φωτοευαίσθητα κυκλώματα με ένα νευρωνικό δίκτυο, τα οποία εν τέλει ενσωμάτωσαν σε ένα μικροσκοπικό AI chip.

Το υπερευαίσθητο και ταχύτατο βιονικό μάτι

Η ομάδα ουσιαστικά κατασκεύασε το AI chip από ένα φύλλο βολφραμίου πάχους μόλις λίγων ατόμων το οποίο ήταν χαραγμένο με φωτοευαίσθητες διόδους. Οι δίοδοι αυτοί συνδέθηκαν ώστε να σχηματίσουν ένα νευρωνικό δίκτυο.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του AI chip επιτρέπει στις διόδους να τροποποιηθούν εξωτερικά. Αυτό σημαίνει ότι το νευρωνικό δίκτυο μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να ταξινομεί οπτικές πληροφορίες ρυθμίζοντας την ευαισθησία των διόδων. Έτσι, οι επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν το chip να αναγνωρίζει δύο διαφορετικά γραμμένες και σχεδιασμένες εκδοχές των γραμμάτων n, v, και z.

Προς το παρόν, το τεχνητό μάτι αποτελείται από 27 ανιχνευτές και είναι ικανό να αναγνωρίσει μόνο 3×3 pixels εικόνες. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, το AI chip είναι σε θέση να εκτελεί διάφορες εργασίες, όπως η ταξινόμηση και η κωδικοποίηση γραμμάτων.

Οι έξι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι εύκολο να επεκτείνουν αυτό το νευρωνικό δίκτυο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για την εξέλιξη του AI σε τομείς όπως τα αυτόνομα οχήματα και τα βιομηχανικά ρομπότ.

Η τωρινή τεχνολογία AI χρειάζεται πολύ περισσότερη υπολογιστική ισχύ αφού πρέπει να αποτυπώνει οπτικά δεδομένα ανεξάρτητα αν είναι χρήσιμα ή όχι για την ταξινόμηση των εικόνων.

Οπότε, ένας αισθητήρας που χρησιμοποιεί AI chip και είναι σε θέση να καταγράφει και να επεξεργάζεται μία εικόνα, την ίδια στιγμή, θα κάνει την αναγνώριση της πολύ πιο γρήγορη, ενώ θα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 10 Μαρτίου 2020 8:00

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.