Προσοχή! Νέα εκστρατεία phishing με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων

Crypto phising, Προσοχή! Νέα εκστρατεία phishing με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων

Η Kaspersky ανακάλυψε μια εκστρατεία phishing που στοχεύει χρήστες κρυπτονομισμάτων σε όλον τον κόσμο. Η εκστρατεία παρουσιάζει τις διαρκώς εξελισσόμενες τακτικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, αντανακλώντας την αυξανόμενη απήχηση των κρυπτονομισμάτων. Μόνο την άνοιξη του 2023, οι προηγμένες λύσεις της Kaspersky εντόπισαν και απέτρεψαν πάνω από 85.000 scam emails, που περιλάμβαναν hot και cold wallets. Η Kaspersky παρέχει μια εις βάθος αναφορά που αποκαλύπτει τις περιπλοκές αυτών των δύο ξεχωριστών τεχνικών επίθεσης και ρίχνει φως στις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών μεθόδων αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων.

Με περισσότερους από 400.000.000 κατόχους πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, όπως αναφέρεται από το Crypto.com, η αύξηση της δημοτικότητας των hot wallets προέρχεται από την προσιτή φύση τους. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες αποθήκευσης, όπως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι εφαρμογές αποκλειστικά σχεδιασμένες για αυτά, έχουν γίνει πρωταρχικοί στόχοι για εγκληματίες του κυβερνοχώρου λόγω της συνεχούς σύνδεσής τους στο διαδίκτυο.

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν σε χρήστες hot wallets συνήθως χρησιμοποιούν σχετικά απλές τακτικές, συχνά εκμεταλλευόμενες άτομα που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις. Κακόβουλοι δράστες υποδύονται γνωστά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων μέσω δόλιων email, προτρέποντας τους χρήστες να επικυρώσουν τις συναλλαγές ή να επιβεβαιώσουν εκ νέου την ασφάλεια των πορτοφολιών τους. Τα ανυποψίαστα θύματα που κάνουν κλικ στους συνδέσμους ανακατευθύνονται σε ψεύτικες ιστοσελίδες που τα ωθούν να εισαγάγουν το seed phrase – ένα βασικό στοιχείο για την ανάκτηση του πορτοφολιού. Με την απόκτηση πρόσβασης στο seed phrase, οι απατεώνες μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του πορτοφολιού του θύματος και να μεταφέρουν χρήματα στους δικούς τους λογαριασμούς.

Παράδειγμα phishing που στοχεύει χρήστες του Coinbase

Εν αντιθέσει, τα cold wallets είναι εξ ολοκλήρου offline συστήματα αποθήκευσης, όπως μια αποκλειστική συσκευή ή ακόμα και ένα ιδιωτικό κλειδί σημειωμένο σε χαρτί. Τα hardware wallets είναι ένας διαδεδομένος τύπος cold wallet. Έχουν κερδίσει την εύνοια μεταξύ των χρηστών που αποθηκεύουν σημαντικά αποθέματα κρυπτονομισμάτων λόγω των ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας τους. Ωστόσο, οι ερευνητές της Kaspersky ανακάλυψαν πρόσφατα μια στοχευμένη εκστρατεία phishing ειδικά προσαρμοσμένη για την εκμετάλλευση των κατόχων cold wallets. Αυτή η εκστρατεία ξεκινά με ένα email που παριστάνει ένα διακεκριμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το Ripple, προσελκύοντας τους παραλήπτες με την υπόσχεση συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό απόκτησης ενός XRP token.

Παράδειγμα πλαστού Ripple blog

Αντί να κατευθύνουν τα θύματα σε μια σελίδα phishing, οι απατεώνες χρησιμοποιούν μια πιο εξελιγμένη τεχνική δημιουργώντας μια παραπλανητική ανάρτηση ιστολογίου που μιμείται τον σχεδιασμό του ιστότοπου Ripple. Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει στους χρήστες την ευκαιρία να μπουν σε διαγωνισμό για να κερδίσουν ένα XRP token, το εσωτερικό κρυπτονόμισμα της πλατφόρμας, ακολουθώντας τον καθορισμένο σύνδεσμο. Αφού ακολουθήσουν τον σύνδεσμο προς μια ψεύτικη σελίδα Ripple χρησιμοποιώντας ένα όνομα domain που μοιάζει πολύ με τον επίσημο τομέα Ripple (επίθεση phishing Punycode), ζητείται από τα θύματα να συνδέσουν τα hardware wallets τους, όπως το Trezor ή το Ledger, στον ιστότοπο απάτης. Αυτή η αλληλεπίδραση επιτρέπει στους απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και να ξεκινήσουν δόλιες συναλλαγές.

Trezor Connect: επιβεβαίωση της σύνδεσης με το scam site

Από την άνοιξη του 2023, οι antispam λύσεις της Kaspersky εντόπισαν και απέκλεισαν με επιτυχία περισσότερα από 85.000 scam emails με στόχο χρήστες κρυπτονομισμάτων. Αυτή η δόλια εκστρατεία έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Μάρτιο, με περισσότερα από 34.000 κακόβουλα μηνύματα. Η Kaspersky συνέχισε να προστατεύει τους χρήστες κρυπτονομισμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο, αποτρέποντας περίπου 19.902 και 30.816 scam emails αυτούς τους μήνες, αντίστοιχα.
«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης αύξησης της δημοτικότητας των κρυπτονομισμάτων και μαζί της αυξάνεται και η ανάγκη οι χρήστες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να εφαρμόσουν ισχυρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ψηφιακών τους περιουσιακών στοιχείων. Είναι σημαντικό να επαληθεύσετε την αυθεντικότητα του αποστολέα και να είστε προσεκτικοί πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή προτού αποκαλύψετε ευαίσθητες πληροφορίες», σχολιάζει ο Roman Dedenok, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Δελτίο Τύπου

Ο Νίκος Ζώης είναι φανατικός gamer με πολυεπίπεδη εμπειρία τόσο στα παλιά arcade όσο και στα σημερινά multi-player online games. Έχει πτυχίο λογιστή και είναι πατέρας ενός παιδιού το οποίο έχει βάλει σκοπό να κάνει gadgetάκια όπως ακριβώς είναι και αυτός!

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Kaspersky

Threads: Έντονη δραστηριότητα απάτης γύρω από το νέο κοινωνικό δίκτυο

Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν παραπλανητικές τακτικές που χρησιμοποιούν οι κακόβουλοι χρήστες, εκμεταλλευόμενοι τη βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Internet Crypto Kaspersky

Αύξηση 40% στο phishing κρυπτονομισμάτων μέσα σε μόλις ένα έτος

Το 2022, τα anti-phishing συστήματα της Kaspersky απέτρεψαν 5 εκατομμύρια επιθέσεις phishing που σχετίζονταν με κρυπτονομίσματα, αριθμός αυξημένος κατά 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Internet Kaspersky Microsoft

Κατακόρυφη άνοδος επιθέσεων μέσω του Microsoft SQL Server

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι hackers που επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του Microsoft SQL Server, όπως προειδοποιεί μια νέα έκθεση της Kaspersky.

Internet featured Kaspersky

Τα σχόλια στο YouTube γίνονται νέο εργαλείο για απατεώνες

Τα κρυπτονομίσματα διανύουν μια ταραχώδη περίοδο. Οι crypto απατεώνες έχουν στραφεί σε νέους τρόπους για να παγιδεύσουν τα θύματά τους.