Wi-Fi 7: Πέντε φορές γρηγορότερο από το Wi-Fi 6E

wi-fi 7, Wi-Fi 7: Πέντε φορές γρηγορότερο από το Wi-Fi 6E

Η Wi-Fi Alliance παρουσίασε το Wi-Fi 7 που φέρνει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς και χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο, χαρακτηριστικά που ταιριάζουν κουτί σε συσκευές όπως είναι το Apple Vision Pro.

Αυτή τη στιγμή, το πρότυπο είναι το Wi-Fi 6E το οποίο είναι ουσιαστικά Wi-Fi 6 με πρόσθετη υποστήριξη για τη ζώνη των 6 GHz. Το Wi-Fi 6E έχει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς 9 Gbps. Kαι είναι ικανοποιητική. Αν, όμως, τη συγκρίνουμε με αυτή του Wi-Fi 7; Αυτό έχει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς έως και 46 Gbps. Αυτό κάνει το Wi-Fi 7 πέντε φορές πιο γρήγορο από το τρέχον Wi-Fi.

Σε χώρες όπου το Wi-Fi έχει πρόσβαση στη ζώνη των 6 GHz, το Wi-Fi 7 θα διπλασιάσει το μέγεθος του καναλιού που σημαίνει υποστήριξη για περισσότερη κίνηση που οδηγεί σε λιγότερες παρεμβολές. Το 4K QAM σημαίνει ότι οι μεταδόσεις μεταφέρουν 20% περισσότερα bit από ό,τι μπορούν με το 1024 QAM που χρησιμοποιείται επί του παρόντος με το Wi-Fi 6E. Έτσι, περισσότερα δεδομένα μπορούν να μεταδίδονται την ίδια στιγμή.

“Η εισαγωγή του Wi-Fi CERTIFIED 7 σηματοδοτεί την εμφάνιση της τελευταίας γενιάς Wi-Fi και θα επιταχύνει τη μαζική υιοθέτηση του Wi-Fi 7. Αυτή η πιστοποίηση υπογραμμίζει την αδυσώπητη δέσμευσή μας να παρέχουμε τεχνολογία αιχμής που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες βιώνουν το Wi-Fi, παρέχοντας μεγαλύτερες ταχύτητες, βελτιωμένη απόδοση και αυξημένη αξιοπιστία που διευρύνουν τους ορίζοντες του τι είναι δυνατό μέσω του Wi-Fi”, Kevin Robinson, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wi-Fi Alliance

Όσον αφορά στο που θα δούμε πρώτα αυτή την τεχνολογία, ο αναλυτής της Haitung Securities Jeff Pu είχε πει πριν από λίγους μήνες ότι το iPhone 16 Pro και το iPhone 16 Pro Max θα είναι οι πρώτες συσκευές της Apple που θα λειτουργούν με Wi-Fi 7 το 2024. Ωστόσο, υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να δούμε υποστήριξη πολύ πιο γρήγορα στο Vision Pro και στο Samsung Galaxy S24 Ultra.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
AntonyT

Εάν δεν πέσουν οι τιμές των 10Gbps switch δεν υιοθετηθεί σαν standard σε όλα τα καινούρια switch/router (με πραγματικές αντοχές εσωτερικής διαμεταγωγής σε όλες τις θύρες) τότε τα WiFi 6E και WiFi 7 είναι πρακτικά απλά για να υπάρχουν (καλό για το απώτερο μακρινό μέλλον) και στην καλύτερη να βοηθάει όταν είσαι μακριά από το Access Point για να έχεις ταχύτητες κοντά στο 1Gbps και αυτό σε περιβάλλον LAN. Όσο για τα 48Gbps του θεωρητικού μέγιστου τότε μάλλον τα Access Point θα πρέπει να συνδέονται με CAT8 για αποστάσεις έως και 30μ ή με οπτικές ίνες και σε switch που δεν βρίσκεις στην αγορά σε «φυσιολογικές» τιμές.

Δημήτρης

Πωπω. Παίζει να κατάλαβα τα μισά. Νύχτα έχω στα δίκτυα

AntonyT

Για να καταλάβεις τι εννοώ θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα η Ubiquiti έβγαλε το  Access Point U7 Pro που υποστηρίζει το WiFi-7. Αυτό συνδέετε με το Router/Switch σου με θύρα 2.5Gbps. Τα περισσότερα router έχουν θύρες 1Gbps αλλά ας υποθέσουμε ότι το router που συνδέεται υποστηρίζει τα 2.5Gbps. Η ασύρματη συσκευή υποθέτουμε ότι αξιοποιεί την πλήρη ταχύτητα του WiFi7 ή WiFi6Ε. Στην πραγματικότητα εάν θέλεις να αντιγράψεις από την ασύρματη συσκευή σου ένα αρχείο σε μια άλλη συσκευή στο δίκτυο σου το μέγιστο που θα λάβεις είναι τα 2.5Gbps και όχι τα 48Gbps του θεωρητικού μέγιστου. Και αυτό γιατί το bottleneck βρίσκεται στο router. Φυσικά εάν υποθέσουμε ότι έχουμε μια ιδανική σύνδεση στο Internet στο 1Gbps η αποστολή δεδομένων στην Wi-Fi7 συσκευή θα περιοριστεί στο 1Gbps.

Γενικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις προδιάγραφες και το πως στήνουμε το δίκτυό μας για να μην αγοράζουμε ακριβό εξοπλισμό χωρίς πρακτική αξία εάν η υπόλοιπη υποδομή μας δεν είναι ομοιόμορφα στημένη.

lneam

στην θεωρια παντα, το πολυ μεγαλο transfer rate που εχει το ασυρματο δικτυο σε ενα router, μπορει να “πιασει” τοπο η αγορα που καναμε, αν εχουμε πχ μια ομαδα χρηστων που ανταλλασουν δεδομενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple featured Wi-Fi

Kuo: Η ανάπτυξη του τσιπ Wi-Fi της Apple σταμάτησε «για λίγο»

Η Apple έχει σταματήσει τις εργασίες για το τσιπ Wi-Fi που αναπτύσσει, σύμφωνα με τον αξιόπιστο αναλυτή για τα θέματα του “μήλου”, Ming Chi Kuo.

Internet featured Wi-Fi

2.4 GHz Vs. 5 GHz Wi-Fi: Ποιο πρέπει να χρησιμοποιείτε;

Όταν πάμε να συνδεθούμε σε ένα Wi-Fi router παρατηρούμε δύο διαθέσιμα δίκτυα: 2,4 GHz και 5 GHz. Ποιο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;

Smartphones featured Samsung Galaxy S24 Wi-Fi

Samsung Galaxy S24: Από τα πρώτα με συνδεσιμότητα Wi-Fi 7 το 2024

Τα περισσότερα από τα νέα τηλέφωνα στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν με Wi-Fi 6 ή το νεότερο standard 6E, το οποίο σηματοδοτεί το μεταβατικό στάδιο πριν το Wi-Fi 7.

Internet featured Qualcomm Wi-Fi

Η Qualcomm αποκαλύπτει το πρώτο τσιπ Wi-Fi 7

Η σειρά Wi-Fi 7 Networking Pro προσφέρει συνδεσιμότητα quad-band έως και 33 Gbps σε 16 streams, πιο σταθερή σύνδεση και ελαχιστοποιημένες παρεμβολές