Android: Η Google χρειάστηκε μήνες για να διορθώσει κενό ασφαλείας

Android, Android: Η Google χρειάστηκε μήνες για να διορθώσει κενό ασφαλείας

Στο security patch του Μαρτίου για το Android, η Google διόρθωσε μία σημαντική ευπάθεια που επηρέαζε την ασφάλεια εκατομμυρίων smartphones, τα οποία είναι εξοπλισμένα με chipset της MediaTek.

Το πρόβλημα ήταν στους επεξεργαστές

Σύμφωνα με το Android Security Bulletin, η ευπάθεια, που είναι γνωστή και ως CVE-2020-0069, επηρέαζε τον driver του Command Queue. Αυτό σημαίνει ότι οι hackers μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση Superuser σε Android συσκευές.

Έτσι, οι hackers είχαν τη δυνατότητα να διαγράψουν προεγκατεστημένες εφαρμογές, να ξεκλειδώσουν το bootloader, να τροποποιήσουν τις παραμέτρους του συστήματος, και να εγκαταστήσουν πλαγίως εφαρμογές.

Η ευπάθεια αυτή επηρεάζει σχεδόν όλες τις Android συσκευές που είναι εξοπλισμένες με MediaTek 64-bit επεξεργαστές. Αυτό σημαίνει ότι smartphones και tablets εταιρειών όπως οι Huawei, Xiaomi, OPPO, Sony, LG, HMD Global, Motorola, ZTE και άλλες, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

Εκτός από smartphones και tablets, MediaTek chips θα βρούμε σε TV boxes, wearables, smart TVs, modems, και άλλες συσκευές. Οπότε, υπάρχει περίπτωση αρκετές ακόμα Android συσκευές να παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ευπάθεια.

Σύμφωνα με το XDA Developers, η ευπάθεια αυτή υπάρχει από τον Απρίλιο του 2019. Η MediaTek προσπάθησε να τη διορθώσει πέρυσι, αλλά δεν τα κατάφερε. Ένας από τους λόγους που εμπόδισαν την εταιρεία να επιδιορθώσει την ευπάθεια είναι διότι δεν μπορεί να αναγκάσει τους OEM να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.

Ωστόσο, η Google έχει τη δυνατότητα να αναγκάσει τους OEM να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους, ειδικά όταν πρόκειται για την ασφάλεια του λειτουργικού της και των χρηστών του Android. Οπότε, αναμένεται οι περισσότερες συσκευές που παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη ευπάθεια να ενημερωθούν άμεσα.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Software Android featured Google

Η Google επιτέλους λανσάρει το Android Find My Device Network

Η Google παρουσίασε το δίκτυο Find My Device για συσκευές που βασίζονται σε Android, φέρνοντας σε αυτές τη λειτουργικότητα του Apple Find My.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.