Huawei Nova 9 4G: Δεν έχει Google Mobile Services, είναι 4G και ζητάει 549 ευρώ [updated]

, Huawei Nova 9 4G: Δεν έχει Google Mobile Services, είναι 4G και ζητάει 549 ευρώ [updated]

Σε λίγες κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά ένα νέο smartphone της Huawei – μετά από μήνες απουσίας – το οποίο όχι μόνο δεν θα έχει Google Mobile Services – όπως δεν είχαν όλα τα πρόσφατα κινητά της εταιρείας – δεν θα μπορείτε δηλαδή να χρησιμοποιήσετε δημοφιλείς εφαρμογές όπως Gmail, Google Maps, YouTube κ.α. αλλά δεν θα έχει ούτε καν το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα Android με το οποίο έγινε γνωστή η Huawei.

———————————————–

Update: 23/10/2021, 9:40
Η Huawei Γερμανίας απαντάει σε ερώτησή μας επιβεβαιώνοντας ότι το Nova 9 τρέχει Android, “Το Huawei nova 9 βασίζεται στο Android 11, ωστόσο η επιφάνεια παρέχεται από το EMUI 12”, “Das Huawei nova 9 basiert auf Android 11, die Oberfläche jedoch wird von EMUI 12 bereitgestellt”. Ωστόσο μας προτείνει να διαβάσουμε άρθρο από γερμανικό site που παρουσιάζει το κινητό με ημερομηνία 22/10/2021.

Update: 22/10/2021, 13:43
Στην ίδια ερώτηση, δηλαδή για το πιο λειτουργικό σύστημα έχει το Nova 9, η Huawei Τουρκίας μας απάντησε πριν από λίγο, “Το μοντέλο Huawei Nova 9. Διαθέτει λειτουργικό σύστημα HarmonyOS που βασίζεται στο EMUI 12” – “Huawei Nova 9 model telefonlar; EMUI 12 tabanlı bir HarmonyOS işletim sistemine sahiptir”.

Update: 22/10/2021, 12:20
Αναζητώντας σήμερα περισσότερες πληροφορίες από το εξωτερικό. Βρήκαμε μια επίσημη τοποθέτηση της Huawei UK (Αγγλίας) η οποία σε χθεσινό της update (21/10/2021) την ώρα δηλαδή που γράφαμε εμείς το άρθρο πρόσθεσαν την διευκρίνηση ότι το Nova 9 έχει Android 11!

Στο αρχικό άρθρο της Huawei UK με ημερομηνία δημοσίευσης 16/10/2021 έγραφε “For many HUAWEI users, this will be the chance to try out a HarmonyOS powered device for the first time, as the HUAWEI nova 9 will be the first HarmonyOS phones available outside of China”. Αυτό δηλαφή που γνωρίζαμε όλοι, ότι το Nova 9 θα έχει Harmony OS και όχι Android. Μετά προέκυψε η διευκρίνηση και συνέπεσε με την ημερομηνία (εχθές) που γράφαμε εμείς αυτό το άρθρο.

Προχωράμε λοιπόν σήμερα στην διόρθωση του άρθρου και για τα σημεία που αναφέρουμε ότι το Nova 9 δεν θα έχει Android. Από αυτά που μπορούμε να καταλάβουμε από το quote της Huawei UK είναι ότι κατά το παγκόσμιο λανσάρισμα (και για την Ελλάδα), το Nova 9 θα τρέχει Android 11 (και πάλι χωρίς Google Mobile Services) και κάποια στιγμή θα αναβαθμιστεί σε Harmony OS, ανυπομονούν μάλιστα εκεί στη Huawei Αγγλίας (“It remains to be seen how far the full-blooded HarmonyOS is”).

UPDATE 10/21/21

However, unlike the China version, global version of HUWEI nova 9 came with pre-installed Android 11 based EMUI 12, which has design scheme and some features of HarmonyOS. It remains to be seen how far the full-blooded HarmonyOS is. Πηγή.

———————————————–

Γιατι συμβαίνει αυτό; Γιατι η Huawei αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα το οποίο ονομάζει HarmonyOS και το Nova 9 4G θα είναι το πρώτο smartphone που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα με αυτό. Ένα νεό λειτουργικό σύστημα που δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς και που δεν θα είναι απίθανο να κουβαλάει παιδικές ασθένειες μιας και ο Κινέζος κολλοσός βιάστηκε πολύ να το κυκλοφορήσει δεχόμενος την ασφυκτική πίεση του ban της Αμερικής και αποχωρώντας από το Top 5 των κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως.

Nova 9 4G τιμή και χαρακτηριστικά

Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει το Nona 9 4G το απλό – όχι η έκδοση Pro – και θα έχει τιμή 549 ευρώ με επεξεργαστή Snapdragon 778G χωρίς την υποστήριξη 5G. Το κινητό θα είναι 4G και θα έχει οθόνη 6.57″ OLED FullHD+, μνήμη RAM 8GB, ενσωματωμένη μνήμη 128GB χωρίς τη δυνατότητα micro SD και τετραπλή κάμερα με τον βασικό αισθητήρα 50 Megapixel. Μαθαίνουμε ότι μαζί θα δίνονται δώρο τα ακουστικά Huawei freebuds 4.

Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι αυτή η τόσο σημαντική αλλαγή, αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία των mobile συσκευών της Huawei με την εγκατάλειψη του Android και της παρουσίαση του δικού της λειτουργικού συστήματος – του HamronyOS – δεν συνοδεύεται τουλάχιστον στην Ελλάδα με σαφή αναφορά σε αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή για την ιστορία της εταιρείας.

Το Δελτίο Τύπου της Huawei Hellas

Πριν από μερικές ημέρες η Huawei Hellas έστειλε στα δημοσιογραφικά μέσα ένα δελτίο τύπου με το οποίο προετοίμαζε το έδαφος για την άφιξη του Huawei Nova 9 στην Ελλάδα και ανάμεσα στις δύο σελίδες κειμένου, δεν υπήρχε πουθενά αναφορά ή διευκρίνιση για HarmonyOS. Δηλαδή κάποιος που δεν γνωρίζει διαβάζοντας το δελτίο τύπου δημοσιευμένο στα μέσα θα υπέθετε ότι έρχεται επιτέλους ένα νέο Huawei smartphone με Android, με τι άλλο; Με Android ήταν όλα αυτά τα χρόνια τα κινητά της Huawei.

Αυτό που μας προκαλεί επίσης ενδιαφέρον είναι ότι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών στη χώρα μας που ήδη έχουν ανεβάσει στις σελίδες του το αναμενόμενο Huawei Nova 9 4G, δεν αναφέρουν πουθενά αυτή τη διαφοροποίηση. Κάποιοι εξ΄αυτών αναφέρουν στο τέλος κάτω-κάτω στα τεχνικά χαρακτηριστικά τη λέξη HarmonyOS δπου αμφιβάλλουμε αν γνωρίζει τι σημαίνει η πλειοψηφία των καταναλωτών.

Ο ενημερωμένος καταναλωτής

Ετοιμαστείτε να ζήσετε για ακόμα μια σεζόν την δαιμονισμένη εμμονή πληθώρας μέσων να προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα που φέτος δεν θα έχουμε ούτε Android στα Huawei κινητά, όπως έκαναν τους προηγούμενους μήνες καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να μας πείσουν να εγκαταστήσουμε apk αρχεία αμφιβόλλου προέλευσης για να έχουμε στα Huawei μας κάτι σαν την εμπειρία που γνωρίζαμε κάποτε.

Είπαμε όμως φέτος ούτε Google Mobile Services, ούτε Android και καλούμε του retailers να το κάνουν αυτό σαφές τόσο στις προϊοντικές σελίδες των online καταστημάτων τους όσο και μέσω των πωλητών τους στα φυσικά καταστήματα. Γιατι καλοδεχούμενο ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα αλλά να το γνωρίζει ο καταναλωτής για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως όπως μαθαίναμε ότι συνέβει πέρισυ με άλλες Huawei συσκευές…

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

19 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nickolas

Μα το Harmony OS στην ουσία μια παραλλαγή του Android είναι απλά δεν έχει τις υπηρεσίες της Google μέσα, γι αυτό άλλωστε οι εφαρμογές του Android τρέχουν τόσο εύκολα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές από τους προγραμματιστές.
Επισης εχω την εντύπωση ότι έχει μπει ήδη σε πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές της Huawei παλιές και νέες.
Ενδιαφέρον θα ήταν να μας πει κάποιος κάτοχος που έκανε την αναβάθμιση σε αυτό σε κάποια παλαιότερη συσκευή, αν δουλεύει σωστά ή έχουν προκύψει προβλήματα.

Nickolas

Μα το συγκεκριμένο άρθρο γράφει ότι το κινητό θα έχει διαφορετικό λειτουργικό από Android και εγώ απλά έγραψα ότι δε είναι κάτι διαφορετικό αλλά μια παραλλαγή. Επίσης τα 100 εκατομμύρια τα ανέφερα επειδή επίσης το άρθρο γράφει για παιδικές ασθένειες οπότε φαντάζομαι όλο και κάποιος υπάρχει να μας πει αν όντως υπάρχουν προβλήματα και bugs λόγω της αλλαγής αυτής, ακόμη και εσύ που μπορεί να σου έχει μείνει κανένα παλιότερο κινητό.
Το νόημα προφανώς και το κατάλαβα, να προσέχουν οι καταναλωτές τι παίρνουν και τα μαγαζιά τι πουλάνε. Αν και πιστεύω οι πωλητές αυτή τη φορά θα είναι πιο προσεκτικοί, δε νομίζω ότι έχει όρεξη κάνεις για επιστροφές και φωνές.
Αν και εδώ που τα λέμε αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα ειδικά όταν πάει κάποιος να σκάσει τόσα λεφτά, καλό είναι να το ψάχνει πρώτα.

Nickolas

Επίσης κάτι που ξέχασα να αναφέρω. Το συγκεκριμένο κινητό δε θα το πρότεινα σε κανένα έτσι κι αλλιώς, όχι τόσο εξαιτίας Google services, αλλά όπως έγραψα και στο review του Xiaomi lite 5G, από τη στιγμή που υπάρχει το Galaxy A52s που είναι καλυτερο σε όλα με 200 ευρώ κάτω ε δε νομίζω να επέλεγε κάποιος αυτό όσο και να του άρεσε η Huawei.

Chris_BMW

Έχουν να φάνε φόλα πολλοί βλέπω ..

μαν

παμε ολοταχως για lgποιηση ειδικα χωρις 5τζι,κριμα

ManuxGR

huawei, πιο πάτο δεν έχει… μόνο κάτι κομπλεξικοί μείναν δήθεν σχετικοί να την “υπερασπίζονται”.

SUPS 👨‍⚖️

Δεν ειναι κομπλεξικοι απλα η huawei hellas ριχνει ΑΚΟΜΑ χοντρο χρημα για διαφημιση σε sites καναλια youtube παντου…Προσπαθει απεγνωσμενα να κρατηθει και να μην εχει τη τυχη της LG …

μαν

δεν την υπερασπιζομαστε αν συνεχισει χωρις κιrin, η 5g

Last edited 2 years πριν by μαν
Ανδρέας Πατουχας

Γειά σου Κώστα είμαι συνδρομητής του καναλιού και ακόλουθος της σελίδας σου χρόνια τώρα. Είμαι κάτοχος του p40 pro και έχω πρώτα να πω για μια καταπληκτικη συσκευή που παρόλο που στην αρχή με παραξένεψε η “έλλειψη” Google services μέσα σε 3 βδομάδες είχα συνειδητοποιήσει πως οποία εφαρμογή ήθελα την είχα και τη χρησιμοποιούσα σαν να είχα οποιοδήποτε άλλο smartphone. Επίσης από ότι είδα αρχικά το nova 9 θα αρθεί με emui 12 και όχι harmony os και θα λάβει μετά την αναβάθμιση. Συμφωνώ μαζί σου σε κάθε περίπτωση έπρεπε να διευκρινιζεται ότι το nova 9 τρέχει με αυτό αλλά δεν νομίζω πως το harmony os θα έχει τόσα προβλήματα. Οπότε θεωρώ πως αντί να κρινουμε την εταιρεία για το βήμα της σε harmony os καλό θα ήταν να την λέμε και ένα καλό λόγο για ένα τόσο αποφασιστικό βήμα και τη θέληση νε βγει από αυτό τον κλοιό.

Tasos Spanos

Βάλε google chrome με συγχρονισμό δεδομένων και σελιδοδείκτης
Βαλε το fuel gr και το travel cost
Βάλε τις εφαρμογές όλων των τραπεζών
Βάλε και αλλά πολλα
Δεν μπορεί μια τέτοια συσκευή να την πεις ολοκληρωμένη
Ολο και κάτι θα λείπει και όταν το χρειαστείς τότε είναι που θα σπάσουν τα νεύρα σου

Αλέξης

Συμφωνώ ότι η συσκευή δεν είναι για όλους. Σίγουρα όμως μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες αρκετών. Το ότι δεν έχει ios ή google android (play store, gms) δεν την καθιστά και για πέταμα. H Huawei αφιέρωσε χιλιάδες ώρες προγραμματισμού και δις δολαρίων για να σταθεί στα πόδια της. Σημειωτέον δεν ότι δεν το επέλεξε η ίδια, αλλά την ανάγκασαν απλά και μόνο επειδή είναι κινεζική εταιρία και έκανε βήματα αυτονόμησης σε λογισμικό και υλικό.
Το ότι είναι καινούριος παίκτης το νέο λειτουργικό της δεν το κάνει άχρηστο εκ προοιμίου. ίσα ίσα για μένα είναι καλό να σπάσει το δίπολο. Απλά συμφωνώ με τον κο ΒΛΑΧΑΚΗ ότι οι πωλητές και στα μπλογκ ενημέρωσής πρέπει να ενημερώνουν τους υποψήφιους αγοραστές για το τι διαφορές υπάρχουν και τι ασυμβατότητες μπορεί να προκύψουν, ώστε να αγοράζουν συνειδητά αυτό που αγοράζουν.

Ιωάννης jb

Δεν θέλησε να βγει απο τον ρενο κλιο η ρενο την έδιωξε!
Παλιοτομαρα γαλλοι γιατί μας το κάνατε αυτό!? τεσπα αλλη ιστορία αυτή!
Διαβασα άρθρο και λεει επιτέλους ενα κορυφαίο smartphone για όλους!
Τέτοιες αθλιότητες θελεις να γράψει το τεκμπλογκ?

Tolis K

Προτιμώ τα προσωπικά μου δεδομένα να τα χειρίζεται ο Κινέζος με το Harmony OS, παρά να είμαι δέσμιος/φακελωμενος στη Google με το gmail, τον Chrome, τα Google maps, το Google drive και να μην μπορώ να κάνω ούτε μια απλή αναζήτηση χωρίς να της δώσω πλήρη αναφορά…

SUPS 👨‍⚖️

Ευγε αν ησουν Κινα τωρα θα ανεβαζες πολυ το social score σου και ισως το ccp σ εδινε αδεια να κανεις κανα ταξιδακι…!

Chris_BMW

Σας λυπάμαι ειλικρινά .

Εγώ έχω πάει επαγγελματικό ταξίδι .

Εύχομαι ειλικρινά όλους εσάς τους υποστηρικτές των κινεζικών προϊόντων των φθηνών αυτών που σέβονται και συμπάσχουν με τον φτωχό να σας δινόταν η ευκαιρία μα πάτε ένα ταξίδι Πεκίνο όχι άλλου ! Στην πρωτεύουσα ! Να δείτε τι σημαίνει Καθεστώς

Ιωάννης jb

Τα δεδομένα στον Κινέζο!
Ξέρει καλύτερα τη να τα κάνει!
Θα πας μπροστα εσύ παιδί μου

Ιωάννης jb

Εντωμεταξύ βγαζουν και νοβα 9 προ το οποιο σε σχεση με το κοσμοτε 9 το απλο κ οχι αυτο με τα κανάλια σινεμα! Εχει διπλή σελφι, λίγο πιο μεγάλη οθόνη και ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση!
Φόρτιση 100 βατ κ usb 2.0???
Μπουρλότο!!!!
Χαχαχαχα

μαν

,,

Last edited 2 years πριν by μαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured LinkedIn

Το LinkedIn θέλει να προσθέσει παιχνίδια στην πλατφόρμα του

Το LinkedIn, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Microsoft έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Φήμες ότι η επόμενη γενιά θα παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση

Ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό για τα μελλοντικά Apple Watch είναι και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης.

Gear featured vivo

vivo Pad 3 Pro: Μάλλον εντοπίστηκε στο Geekbench

Ένα νέο tablet vivo έχει πλέον εντοπιστεί στο Geekbench και θα μπορούσε να είναι αυτό που θα πλαισιώσει τα X Fold 3 και X Fold 3 Pro.

Gear featured PlayStation 5 Sony

Sony Playstation 5 Pro: Με έως και τρεις φορές ταχύτερη GPU, έρχεται στα τέλη του 2024

Η Sony φέρεται να εργάζεται σε ένα μοντέλο PlayStation 5 Pro που μπορεί να περιλαμβάνει μια πολύ πιο ισχυρή GPU.