ZTE Blade: Η ιστορία της εισόδου των Κινέζων στην ελληνική αγορά [Throwback]

ZTE Blade, ZTE Blade: Η ιστορία της εισόδου των Κινέζων στην ελληνική αγορά [Throwback]

Αυτή την εβδομάδα θα θυμηθούμε το ZTE Blade, μία συσκευή με την δική της ιστορία. Κάποιες συσκευές άλλαξαν τον κόσμο με τις καινοτομίες τους, όπως η capacitive οθόνη που έφερε το iPhone, ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας που έφερε το Lumia 920 ή τον ζωντανό θρύλο που ακούει στο όνομα HTC HD2. Άλλες όμως έφεραν μεγάλες αλλαγές στην ελληνική αγορά, με χαρακτηριστικά και τιμές που δεν είχαμε συνηθίσει.

Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το ZTE Blade, ένα κινητό που έφερε την capacitive οθόνη στις μάζες, μας έκανε να καρδιοχτυπάμε για ένα update, μας έμαθε τι θα πει RAM και ξεκλείδωμα και πάνω από όλα μας σύστησε σε μία νέα σειρά κατασκευαστών που εμείς δε γνωρίζαμε, τους κατασκευαστές από την Κίνα. Η Wind μας δυσκόλευε, το μοντέλο που ήρθε δεν είχε την οθόνη που περιμέναμε όμως όλα αυτά άξιζαν για μία συσκευή που λατρέψαμε.

ZTE Blade, ZTE Blade: Η ιστορία της εισόδου των Κινέζων στην ελληνική αγορά [Throwback]

Έρχονται οι Κινέζοι

Το έτος είναι 2010. Ήδη το Android έχει κερδίσει το κοινό του αλλά το iPhone συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καθώς ήταν λίγες οι συσκευές στο στρατόπεδο του Android που πρόσφεραν capacitive οθόνες αφής και συνήθως ήταν λίγο πιο ακριβές. Το Android όμως γενικά φαινόταν ακόμα ανώριμο, όμως η γοητεία του ήταν η παραμετροποίηση του, οι διάφορες “customιές” που μπορούσαμε να κάνουμε αλλά και οι τιμές των συσκευών.

Τον Οκτώβριο του έτους είχαμε μία μεγάλη είδηση: τα κινητά Ideos της Huawei έρχονται στην ελληνική αγορά. Γιατί τότε ήταν μεγάλη είδηση; Γιατί αυτό σήμαινε πως οι κινέζοι κατασκευαστές επιτέλους θα ερχόντουσαν και στην Ελλάδα, φέρνοντας μας καλύτερες συσκευές στην οικονομική κατηγορία. Όμως, πριν προλάβει να γίνει αυτό και ενώ καλά καλά δε το είχαμε πιστέψει, μας ήρθε από αλλού η έκπληξη.

Η Wind ανακοίνωσε πως θα φέρει αποκλειστικά την είσοδο της εταιρείας ZTE στην αγορά της Ελλάδος, με το ZTE Blade. Τι πρόσφερε το ZTE Blade; Οθόνη 3,5 ιντσών 800x480p, Android 2.1, επεξεργαστή 600MHz, κάμερα 3,2MP χωρίς φλας, GPS, 2GB microSD και μπαταρία 1.250mAh. Το ακόμα καλύτερο; Πρόσφερε capacitive οθόνη σε τιμή που δύσκολα μπορούσαμε να βρούμε στην Ελλάδα: 159 ευρώ!

Οι απογοητεύσεις

Το ZTE Blade είχε κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις: με οθόνη AMOLED και με οθόνη LCD. Ενώ όλοι περιμέναμε να έρθει η AMOLED έκδοση, βάση της τιμής, τελικά πήραμε την πιο οικονομική έκδοση όμως πιο ακριβά. Έτσι πήραμε δύο μαθήματα: η Ελλάδα δεν παίρνει τις καλύτερες εκδόσεις και ότι η Ελλάδα θα τα φέρνει πιο ακριβά. Κακό. Ένα μέλος είχε παραπονεθεί στη Wind μάλιστα και του πρόσφεραν τη συσκευή με 119 ευρώ. Ναι, ήταν καλές εποχές τότε.

Η δεύτερη απογοήτευση ήρθε όταν ήρθαν οι συσκευές στα χέρια των καταναλωτών. Ενώ το ZTE Blade είχε 512MB RAM κανονικά, για κάποιον λόγο η έκδοση που είχαμε είχε κλειδωμένα τα μισά. Με λίγα λόγια, είχαμε μόλις 256MB μνήμης RAM, κάτι βέβαια που δεν αφήσαμε να περάσει έτσι.

Η τελευταία απογοήτευση που πήραμε ήταν από την ίδια τη Wind, αν και ήταν ένα πολύ καλό preview του τι θα έρθει αργότερα στα updates του κόσμου των Android. Η ZTE κυκλοφόρησε και επίσημα το Android 2.2 Froyo, ένα αρκετά μεγάλο update σε σχέση με το 2.1. Φυσικά και το περιμέναμε, αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το αστείο ήταν πως μία μέρα μετά το άρθρο του Techblog στις 25 Ιανουαρίου 2011 περί απουσίας Android 2.2, η Wind ανακοίνωσε και επίσημα ότι θα αναβαθμίσει το ZTE Blade τέλη Μαρτίου.

Ήρθε το update τέλη Μαρτίου; Ναι και όχι. Αν θέλατε να πάτε σε ένα κατάστημα Wind για να αναβαθμίσετε τη συσκευή σας, τότε ναι. Αν θέλατε να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι, τότε όχι. Το αντίστοιχο αρχείο .exe από τη Wind ήρθε στις 29 Απριλίου τελικά και μαζί το τέλος των πονοκεφάλων μας.

ZTE Blade, ZTE Blade: Η ιστορία της εισόδου των Κινέζων στην ελληνική αγορά [Throwback]

Παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας

Κάποιοι βέβαια αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και εμείς κάναμε τα πρώτα βήματα στο να εισάγουμε αρκετούς σε ότι μαθαίναμε μαζί σας: στον κόσμο των custom roms. Ξέρετε, αυτά που τα κάνουμε έτοιμα από άλλους αλλά αισθανόμαστε hacker; Ε αυτά. Πρώτα ήρθε το ξεκλείδωμα της RAM, μέσα από έναν οδηγό που είχαμε αναρτήσει. Οι χρήστες πλέον είχαν τη δύναμη να διπλασιάσουν τη μνήμη RAM τους σε 512MB. Το αποτέλεσμα; 194 σχόλια μέσα σε λίγες ημέρες και μία πληθώρα χαρούμενων πλέον χρηστών του ZTE Blade ήταν το αποτέλεσμα.

Επίσης, όπως είπαμε παραπάνω το Android 2.2 ήρθε στις 29 Απριλίου για όλους. Ήδη όμως από τις 4 Απριλίου είχαμε αναρτήσει έναν οδηγό βήμα-βήμα για ανεπίσημη αναβάθμιση σε Android 2.3.3, σε ένα όμορφο ταξίδι που κάναμε πάλι μαζί σας. 218 σχόλια, ακόμα περισσότερα μηνύματα στα social αλλά όσοι τολμηροί τα κατάφεραν είχαν μία συσκευή με το νεότερο λειτουργικό σύστημα.

Η αρχή μίας νέας εποχής

Όλα τα παραπάνω έκαναν ξεκάθαρα πως έρχονται αρκετές αλλαγές στον κόσμο των smartphones, για όσους τουλάχιστον δεν ήθελαν να πάρουν το δρόμο του iPhone. Μάθαμε τι θα πει custom roms, clockwork mod, ξεκλείδωμα και άλλα τέτοια τότε “περίεργα”. Επίσης, μάθαμε την κακή πλευρά του Android: αναβάθμιση όταν και αν το θέλει ο κατασκευαστής ή/και ο πάροχος, κάτι που αποτελούσε πραγματικότητα για πολλά χρόνια (και σε μία μορφή, ακόμα και σήμερα).

Όμως, γνωρίσαμε και μία άλλη πλευρά, τη δύναμη του να μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε στα κινητά μας και να τα αλλάζουμε, αν βέβαια υπάρχουν έτοιμοι οδηγοί. Επίσης, γνωρίσαμε τους κινέζους, τους οποίους ναι μεν φοβόμασταν, αλλά ήρθαν επιθετικά και με συσκευές που άξιζαν. Ξαναλέω: 159 ευρώ για capacitive, multitouch οθόνη. Όπως και να έχει, το ZTE Blade θυμίζει μία άλλη εποχή, μία εποχή άγνοιας και εξερεύνησης και για αυτό αισθανόμαστε ότι άξιζε ένα μικρό αφιέρωμα.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Nikos

Έχω δύο τέτοια. Από UK με το λογότυπο της orange και ονομασία San Fransisco. Το πρώτο είχε κάποιο προβλημα στη λήψη wifi αλλά με κοστος 100£ μπήκε στην άκρη και παρήγγειλα δεύτερο. Ηρωικές εποχές.

Κώστας Βλαχάκης

Σωστά ναι, το θυμάμαι το μοντέλο San Fransisco. Εποχαρες.

Αλέξανδρος

Ήταν το πρώτο βίντεο του techblog που είδα, πέρασαν κιόλας τόσα χρόνια… Ήμουν τότε ανάμεσα σε αυτό και το Vodafone 845, τελικά διάλεξα το blade

Last edited 3 years πριν by Αλέξανδρος
Alex

Το έχω ακόμα, με την 2.3.3 που μας είχε δωσει τότε ο Κώστας. Και ναι, δουλεύει ακόμα!! Το μόνο πρόβλημα είναι το ότι έχει σπάσει η υποδοχή για τhν κάρτα SD.. Οι τελευταίες χρήσεις του (πριν 3-4 χρόνια..) ήταν σαν wifi spot, είχε και καταπληκτική εμβέλεια σήματος ή ραδιόφωνο, με το πολύ δυνατό του μεγαφωνάκι.. Τα έχει βγάλει τα λεφτά του πολλές ντουζίνες φορές.

Νίκος

Το πρώτο android κινητό που πήρα ακόμα θυμάμαι το διάβασμα που είχα ρίξει για να ξεκλειδώσω ραμ και αλλαγής ρομ

George

Θυμάμαι αξέχαστα εκείνη την εποχή, που έψαχνα για ένα οικονομικό κινητό, αλλά με καλές όμως δυνατότητες (γίνεται; σήμερα ναι, γίνεται, εκείνη την εποχή όμως ήταν πιο δύσκολο). Εκείνη την εποχή λοιπόν, ένα φθηνό κινητό γύρω στα 200 ευρώ προσέφερε στάνταρ 3mp κάμερα, με VGA βίντεο και γύρω στα 150..Mb μνήμη Rom. Δύο μόλις κινητά υπήρχαν που είχαν βελτιωμένα χαρακτηριστικά, στην χαμηλή τιμή των 200 ευρώ: Το Huawei Ideos X5 pro, Huawei που την είχε μόλις φέρει στην Ελλάδα η Wind, και ένα Sony που δεν θυμάμαι ακριβώς πώς λεγόταν το συγκεκριμένο τότε μοντέλο. Και τα δύο, με μεγαλύτερη οθόνη από τον ανταγωνισμό, 5mp κάμερα αντί για 3mp και επίσης HD βίντεο αντί για VGA που προσέφεραν όλοι οι άλλοι στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής!! Το ατού του Sony, που δεν είχε το Ηuawei, ήταν ότι είχε έξοδο για απευθείας σύνδεση με την τηλεόραση μέσω HDMI, χαρακτηριστικό που δεν είχαν ούτε ακριβότερα μοντέλα. Από την άλλη όμως, είχε μόλις γύρω στα 150 Mb εσωτερική μνήμη Rom, όταν το Huawei είχε ένα… ολόκληρο Gb μνήμης Rom, νούμερο εκπληκτικό, για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, εκείνη την εποχή. Επέλεξα λοιπόν το Huawei, και δεν το μετάνιωσα καθόλου. Αν θυμάμαι καλά, είχα γράψει και review στο… Συνέχεια »

George

Τώρα θυμήθηκα, Sony Xperia Neo V λεγόταν!

Δημητρης

Tο ειχα παρει, οπως και το ideos x5 της huawei. Ξεκλειδωμα ram την πρωτη μερα και μετα αβερτα roms. Τωρα αναπαυεται σε καποιο συρταρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.