News

Android 6.0 Marshmallow: Διπλασίασε τα ποσοστά του μέσα σε έναν μήνα

Η Goole τον προηγούμενο μήνα έδωσε στη δημοσιότητα τα ποσοστά του Android και είχε φανεί ότι το Android Marshmallow βρισκόταν μόλις στο 2.3% όλων των Android συσκευών, παρόλο που είναι διαθέσιμο εδώ και αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά για τον μήνα Απρίλιο, το Android Marshmallow πήγε στο 4.6%, πράγμα που σημαίνει ότι διπλασίασε τη βάση των χρηστών του.

Αυτό δεν οφείλεται απλά στο γεγονός ότι οι κατασκευαστές δίνουν τις αναβαθμίσεις σε παλαιότερες συσκευές, αλλά κυκλοφόρησαν νέα top end μοντέλα με Android Marshmallow. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Samsung Galaxy S7 και Samsung Galaxy S7 edge, τα οποία μέσα στο Μάρτιο αναφέρεται ότι απέστειλαν σχεδόν 10 εκατ. κομμάτια.

Όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις του Android είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν έστω και λίγο. Το Android Lollipop έχει ποσοστό 35.8% (από 36.1%), το KitKat έχει 33.4% (από 34.3%), το Jelly Bean βρίσκεται στο 21.3% του συνόλου των συσκευών (έπεσε από το 22.3%). Το Android Ice Cream Sandwich, που κυκλοφόρησε το 2011 έχει ακόμη το 2.2% ενώ το Android Gingerbread του 2010 βρίσκεται στο 2.6%.

Η Google έχει δώσει ήδη το Android N Developer Preview και αργότερα μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσει η τελική έκδοση, φανταζόμαστε μέχρι τότε το Marshmallow θα έχει ανεβάσει τα ποσοστά του.


Πηγή

Σχόλια

  • Τρομερό...
    Όντως, όταν βγει η επόμενη έκδοση ενός λειτουργικού συστήματος.... Ελπίζουμε... Η προηγούμενη έκδοση να έχει εγκατασταθεί σε πάνω από το 5% των συσκευών.

    Αν και androidakias... είναι τραγελαφικό, πρέπει ν αλλάξει το μοντέλο της η google πιο γρήγορα, να πάρει αυτή τον έλεγχο.

  • Το εχω ξαναπεί ...είναι απλό ...φανταστείτε να έκαναν το ίδιο και οι ίδιοι κατασκευαστές που πουλάνε λάπτοπ samsung - sony - lenovo - lg κλπ να μην αναβαθμίζουν δηλαδη το λειτουργικό τους με την Microsoft αλλά όταν ήθελαν αυτοί ..!! Γιατί λοιπόν δεν αναβαθμίζουν αυτόματα και απλά ο κάθε κατασκευαστής να ασχολείτε μόνο με drivers της συσκευής ? Ετσι λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα ότι τους ενδιαφέρει μόνο το κομμάτι της πίτας που είναι αρκετά μεγάλο κι όσο κρατά κλειστό το οικοσυστημα της συσκευής , έχει περισσότερες πιθανότητες να διαφημίζει μόνο τα δικά της προϊόντα και αυτα τρίτων που εξηπηρετεί και να μη πιστευουμε οτι android είναι ανοιχτό πρός όλους και όλα τα φούμαρα που μας πουλάνε .. είναι όπως στην αρχή του ιντερνετ ..με το σταγονομετρο.

  • Αξίζει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι ένας android user που έχει 4.4.2 δεν έχει ουσιαστικές διαφορές από κάποιον που χρησιμοποιεί 6.01. Το λειτουργικό είναι υπερπλήρες και πλέον οι βελτιώσεις που γίνονται είναι μικρές και πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Σαφώς δεν αποτελεί δικαιολογία για την αργοπορία των κατασκευστών να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους αλλά όχι να εμφανίζονται Microsoft και Apple ως βασιλικότεροι του βασιλέως όταν χρειάζονται ολόκληρες αναβαθμίσεις λογισμικού για απλές λειτουργίες που στο android τις έχεις χρόνια ή μπορείς να τις αποκτήσεις με μια απλή εφαρμογή.

    Επίσης οι κατασκευαστές κάνουν αναβαθμίσεις ασφαλείας όπου προσθέτουν χαρακτηριστικά χωρίς να απαιτείται αλλαγή λογισμικού. Για παράδειγμα η Samsung τον Δεκέμβριο έδωσε στο Note 3 (που θα μείνει στην Lollipop) χαρακτηριστικά που έχει δώσει στις συσκευές της με λειτουργικό σύστημα 5.1. Για να γίνει το ίδιο σε μια συσκευή με ios θα χρειαζόταν νέα έκδοση λειτουργικού. Για αυτά λίγοι μιλούν και ακόμα λιγότεροι τα αντιλαμβάνονται.

    Αντίστοιχα ένας wp user που θεωρεί ότι έχει υποστήριξη θα περιμένει τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια για να φτάσει η συσκευή του σε επίπεδο λειτουργικότητας Jellybean, δηλαδή στο android του 2012. Ακόμα και τα περίφημα 10άρια δεν έχουν δοθεί με επίσημο firmware στις wp συσκευές αλλά μέσω εφαρμογής δηλαδή δεν είναι ρυθμισμένα για κάθε συσκευή ξεχωριστά με αποτέλεσμα να υπάρχουν συσκευές που παρουσιάζουν θέματα που αν τις παρουσίαζαν android συσκευές ποιός ξέρει τι θα διαβάζαμε. (για τους ενδιαφερόμενους ας παρακολουθήσουν τα τοπικς στο myphone όπου τραμπουκίζονται ακόμα και wp users που εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν)

  • Συμφωνώ απόλυτα με τον Νίκο απο πάνω.
    Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι κατασκευαστές είναι 100% υπεύθυνοι για τις αναβαθμίσεις και δεν είναι λογικό να κατηγορούμε την Google για αυτό το γεγονός.

    Απλός τους συμφαίρει σε όλα τα επίπεδα να μην αναβαθμίζουν παλιότερες συσκευές.

    Μέχρι και κατασκευαστές που τρέχουν σχεδόν stock Android (βλέπε Motorola) τα update μπορεί να αργίσουν μέχρι και 6 μήνες! Και το ακόμα χειρότερο κομμάτι είναι στα security patches που βγάζει η google κάθε μήνα. Οι κατασκευαστές Android κινητών/τάμπλετ λαμβάνουν αυτά τα patches γύρω στον 1 μήνα πριν μπούνε στα nexus, όμως αυτοί επιλέγουν να μην τα βάλουν στα δικά τους κινητά.

    Πάλι πάω στην Motorola, το moto G 2015 που έχω ακόμα τρέχει το January security patch, γεγονός απαράδεκτο για μια εταιρία που "πουλάει" την στοκ εμπηρία των τηλεφώνων της.

    Σαν συμβουλή απο εμένα είναι άμα θέλετε να είστε ασφαλείς και ενημερωμένοι να πάτε σε εταιρίες που νιάζονται για το λογισμικό τους (δηλαδή και για τους χρήστες) όπως είναι τα Nexus ή τα Xiaomi (μη γελάτε, το miui έχει απο τις καλύτερες υποστηρίξεις).

    Οι περισσότεροι λοιποί κατασκευαστές είναι απαράδεκτοι κατ'εμέ.

  • Πω τι λέτε? μεγάλο κακό μας βρήκε, το Android μετά την έκδοση 4 είναι κομπλέ σε όλα, τώρα έχω κινητό με lollipop και δεν νιώθω ότι έχω κάτι που δεν είχα με την 4. 4, οι αναβαθμίσεις σε καινούρια χαρακτηριστικά έχουν νόημα στο IOS και πιο πολύ στα wp που είναι κάτι χρόνια πίσω!

  • @Paraksenos
    Οι κατασκευαστες δεν ειναι αποκλειστικα υπευθηνοι για τις αναβαθμισεις.Ειναι σε μεγαλο μερος αλλα μεχρι ενος βαθμου.Απο εκει και περα παιζουν και αλλα πραγματα.Δεν λεω πως εισαι λαθος απλα στο επισημαινω σαν πληροφορια.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.