Facebook: Τεχνητή νοημοσύνη περιγράφει φωτογραφίες σε τυφλά άτομα

Το Facebook ξεκινά να χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να “δουν” τις δισεκατομμύρια φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες του. Αυτό γίνεται με τις αυτόματες φωνητικές περιγραφές των φωτογραφιών.

Το μεγαλύτερο social media στον κόσμο, είναι ικανό να “κατανοεί” τις εικόνες σκανάροντάς τες για να δει αν περιέχουν φαγητό, πρόσωπα και δέντρα. Στη συνέχεια θα μπορεί να περιγράφει αυτό που βλέπει, σε άτομα με περιορισμένη όραση, τα οποία χρησιμοποιούν screen reader τεχνολογία στο smartphone τους.

Μέχρι τώρα, το Facebook μπορούσε να περιγράψει το News Feed του χρήστη λέγοντας το όνομα του χρήστη που πόσταρε τη φωτογραφία και στη συνέχεια τη λέξη “photo”, πλέον θα μπορεί να περιγράφει και το περιεχόμενο της φωτογραφίας. Για παράδειγμα για μια φωτογραφία διακοπών θα πει: “Η φωτογραφία μπορεί να περιλαμβάνει δυο ανθρώπους, χαμόγελα, γυαλιά ηλίου, ουρανό, νερό”.

Προς το παρόν όσοι έχουν iOS μπορούν να δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία αρκεί να χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο screen reader, το οποίο ενεργοποιείται στο Settings—>General—>Accessibility, όπου θα ενεργοποιήσουν το VoiceOver.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Facebook, καθημερινά ανεβαίνουν 2 δισ. φωτογραφίες σε Facebook, Instagram, WhatsApp, έχει 39 εκατ. τυφλούς χρήστες και 246 εκατ. με σοβαρά προβλήματα όρασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τυφλά άτομα συχνά αισθάνονται αποκλεισμένα από συζητήσεις σε social media που αφορούν φωτογραφίες και video.

H συγκεκριμένη τεχνολογία ακόμη είναι στα πρώτα της στάδια, θα βελτιώνεται με τον καιρό και θα μπορεί να κατανοεί καλύτερα τις εικόνες. Μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 100 concepts όπως μωρά, πουλιά, βουνά, χαμόγελα και selfies, με ακρίβεια σχεδόν 80%.

facebook AI photos, Facebook: Τεχνητή νοημοσύνη περιγράφει φωτογραφίες σε τυφλά άτομα

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.