Νέα γενιά ηχείων από νανοσωλήνα άνθρακα

Κινέζοι ερευνητές εφηύραν ένα ευέλικτο στερεοφωνικό μεγάφωνο που είναι πιο λεπτό και από το χαρτί. Συνοπτικά, χρησιμοποίησαν μια πολύ λεπτή ταινία νανοσωλήνα από άνθρακα (carbon nanotube film), η οποία μπορεί να μεταδίδει μουσική καθώς και άλλους ήχους. Συγκεκριμένα, κατάφεραν και την προσάρτησαν πάνω σε δύο ηλεκτρόδια, ούτως ώστε να σχηματίσουν ένα απλό μεγάφωνο. Το ηχείο παρήγαγε ήχο με ποιότητα εφάμιλλη των συμβατικών ηχείων.

Το σημαντικό όμως είναι ότι η συγκεκριμένη μεμβράνη κατάφερε να παράγει ήχο χωρίς μηχανική μετατόπιση, μαγνήτες, ηλεκτροστατική φόρτιση καθώς και χωρίς την ύπαρξη καμπίνας και crossover.

Οι ερευνητές διατείνονται ότι με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και συγκεκριμένα της νανοτεχνολογίας θα μπορούσαν να επανασχεδιαστούν ακουστικά ψείρες, ακουστικά, στερεοφωνικά μεγάφωνα και γενικά κάθε συσκευή που παράγει ήχο.

Συμπερασματικά, η εφεύρεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στερεοφωνικά ηχεία που θα μπορούν να τοποθετηθούν στ’ αυτιά με ένα δάκτυλο ή να τοποθετηθούν πάνω σε ρούχα, τοίχους, παράθυρα κτλ.

Πηγή: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/nl802750z

Επεξεργάστηκε την 26 Νοεμβρίου 2008 9:47

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.