Λένα, Η Miss Νοέμβριος 1972 που έγινε πρότυπη δοκιμαστική εικόνα

To 1973, ένας επίκουρος καθηγητής, ένας φοιτητής του και ο διευθυντής εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αναζητούσαν απεγνωσμένα μία κατάλληλη εικόνα για να τη σκανάρουν, προκειμένου να αποστείλουν μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα συνέδριο. Κάποιος τότε πρότεινε τη φωτογραφία της Miss November 1972 Lena Sjooblom που περιλαμβανόταν στο γνωστό περιοδικό Playboy.

Ο σαρωτής που είχαν στη διάθεσή τους είχε μια σταθερή ανάλυση της τάξης των 100 γραμμών ανά ίντσα και οι ερευνητές χρειάζονταν μια 512×512 εικονοστοιχείων (pixels) εικόνα, έτσι περιόρισαν τη σάρωση στις 5,12 ίντσες του πάνω μέρους αυτής, κόβοντάς τη κατάλληλα στην περιοχή των ώμων. Με τη πάροδο του χρόνου, η εικόνα έγινε πρότυπο σε όλα τα ερευνητικά κέντρα επεξεργασίας εικόνας.

Η εικόνα “Λένα” (με λατινικούς χαρακτήρες Lena ή Lenna) είναι από τότε μια από τις πιο ευρύτατα χρησιμοποιημένες πρότυπες εικόνες δοκιμής που χρησιμοποιούνται για την αποδοτικότητα των αλγορίθμων συμπίεσης.

Το 1988, η Lena Sjooblom εντοπίστηκε στη Σουηδία, παντρεμένη με 3 παιδιά, και έμεινε έκπληκτη όταν της εξήγησαν πόσο πολύ έχει συμβάλλει στην έρευνα, εν αγνοία της.

Πηγή: https://www.lenna.org

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.