Λένα, Η Miss Νοέμβριος 1972 που έγινε πρότυπη δοκιμαστική εικόνα

To 1973, ένας επίκουρος καθηγητής, ένας φοιτητής του και ο διευθυντής εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αναζητούσαν απεγνωσμένα μία κατάλληλη εικόνα για να τη σκανάρουν, προκειμένου να αποστείλουν μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα συνέδριο. Κάποιος τότε πρότεινε τη φωτογραφία της Miss November 1972 Lena Sjooblom που περιλαμβανόταν στο γνωστό περιοδικό Playboy.

, Λένα, Η Miss Νοέμβριος 1972 που έγινε πρότυπη δοκιμαστική εικόναΟ σαρωτής που είχαν στη διάθεσή τους είχε μια σταθερή ανάλυση της τάξης των 100 γραμμών ανά ίντσα και οι ερευνητές χρειάζονταν μια 512×512 εικονοστοιχείων (pixels) εικόνα, έτσι περιόρισαν τη σάρωση στις 5,12 ίντσες του πάνω μέρους αυτής, κόβοντάς τη κατάλληλα στην περιοχή των ώμων. Με τη πάροδο του χρόνου, η εικόνα έγινε πρότυπο σε όλα τα ερευνητικά κέντρα επεξεργασίας εικόνας.

Η εικόνα “Λένα” (με λατινικούς χαρακτήρες Lena ή Lenna) είναι από τότε μια από τις πιο ευρύτατα χρησιμοποιημένες πρότυπες εικόνες δοκιμής που χρησιμοποιούνται για την αποδοτικότητα των αλγορίθμων συμπίεσης.

Το 1988, η Lena Sjooblom εντοπίστηκε στη Σουηδία, παντρεμένη με 3 παιδιά, και έμεινε έκπληκτη όταν της εξήγησαν πόσο πολύ έχει συμβάλλει στην έρευνα, εν αγνοία της.

Πηγή: https://www.lenna.org

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones gstam

Bluetooth 3.0

Ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές της επόμενης έκδοσης του ασύρματου πρωτοκόλλου Bluetooth 3.0. Οι συσκευές που εφαρμόζουν τις νέες προδιαγραφές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές κεραίες και τη συνδεσιμότητα του επιπέδου προσαρμογής του πρωτοκόλλου 802.11 (WiFi), ώστε να βελτιώσουν τον ρυθμό μεταφοράς δεδομένων σε ταχύτητες που φτάνουν τα 24Mbps, το οποίο αποτελεί μεγάλη αύξηση σε […]

Smartphones gstam

Κινητά Τηλέφωνα, Τα νέα ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μια καινούργια τεχνολογία στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας με την ονομασία NFC (Near Field Communications – Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου). H συγκεκριμένη τεχνολογία εν ολίγοις επιτρέπει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ως μέσου ασφαλών συναλλαγών και πληρωμής λογαριασμών μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Μικρά νέα gstam

RoboCup, Οι διαφορές με αλλές ερευνητικές περιοχές και ηλεκτρονικά ποδοσφαιρικά περιβάλλοντα

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε κάνει μια εισαγωγή για το κύπελλο ποδοσφαίρου των ρομπότ με την κωδική ονομασία RoboCup. Όπως είχαμε δει η πρόκληση που τίθεται είναι τεράστια και κάθε χρόνο από το 1997 κεντρίζει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ερευνητών και όχι μόνο από διάφορες χώρες, οι οποίοι συγκεντρώνονται για τη διεξαγωγή αυτού. Ας δούμε τώρα κάποιες […]

Μικρά νέα gstam

Lorem Ipsum…

Πολλοί δικτυακοί τόποι όταν βρίσκονται κατά τη φάση της σχεδίασης χρησιμοποιούν αντί για πραγματικό περιεχόμενο ψευδοκείμενο, γνωστό και ως lorem ipsum. Το Lorem Ipsum είναι απλά ένα κείμενο χωρίς νόημα για τους επαγγελματίες της τυπογραφίας και στοιχειοθεσίας. Αυτό δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα, όταν ένας ανώνυμος τυπογράφος πήρε ένα δοκίμιο και ανακάτεψε τις λέξεις για να […]