Λένα, Η Miss Νοέμβριος 1972 που έγινε πρότυπη δοκιμαστική εικόνα

To 1973, ένας επίκουρος καθηγητής, ένας φοιτητής του και ο διευθυντής εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αναζητούσαν απεγνωσμένα μία κατάλληλη εικόνα για να τη σκανάρουν, προκειμένου να αποστείλουν μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα συνέδριο. Κάποιος τότε πρότεινε τη φωτογραφία της Miss November 1972 Lena Sjooblom που περιλαμβανόταν στο γνωστό περιοδικό Playboy.

Ο σαρωτής που είχαν στη διάθεσή τους είχε μια σταθερή ανάλυση της τάξης των 100 γραμμών ανά ίντσα και οι ερευνητές χρειάζονταν μια 512×512 εικονοστοιχείων (pixels) εικόνα, έτσι περιόρισαν τη σάρωση στις 5,12 ίντσες του πάνω μέρους αυτής, κόβοντάς τη κατάλληλα στην περιοχή των ώμων. Με τη πάροδο του χρόνου, η εικόνα έγινε πρότυπο σε όλα τα ερευνητικά κέντρα επεξεργασίας εικόνας.

Η εικόνα “Λένα” (με λατινικούς χαρακτήρες Lena ή Lenna) είναι από τότε μια από τις πιο ευρύτατα χρησιμοποιημένες πρότυπες εικόνες δοκιμής που χρησιμοποιούνται για την αποδοτικότητα των αλγορίθμων συμπίεσης.

Το 1988, η Lena Sjooblom εντοπίστηκε στη Σουηδία, παντρεμένη με 3 παιδιά, και έμεινε έκπληκτη όταν της εξήγησαν πόσο πολύ έχει συμβάλλει στην έρευνα, εν αγνοία της.

Πηγή: https://www.lenna.org

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.