Nokia Qt SDK 1.0, Διαθέσιμο από σήμερα για τους Developers

Από σήμερα, η Nokia αναιρεί τα εμπόδια που δυσκόλευαν τη συνεργασία των ανεξάρτητων προγραμματιστών με το Ovi Store, και δίνει περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας μειώνοντας το κόστος που απαιτείται για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής, ενώ παράλληλα, με το Qt SDK 1.0, εξασφαλίζει ένα ουδέτερο (cross-platform) περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για συσκευές Symbian και Maemo.

Nokia Qt SDK 1.0

Ακολουθώντας την αρχή “Design, Develop and Distribute”, που χαρακτηρίζει το νέο developer Forum της Nokia, η εταιρεία προχωρά στην ανακοίνωση μιας σειράς αποφάσεων και απευθύνει ένα βασικό μήνυμα προς την κοινότητα των developers : οι αλλαγές που έγιναν σε ολόκληρο το οικοσύστημα του Ovi Store, το αναδεικνύουν εμφατικά ως το καλύτερο μέσο προώθησης και διανομής εφαρμογών για κινητά κάθε τύπου.

Υπάρχουν πέντε ανακοινώσεις που αξίζει να επισημανθούν, καθώς λειτουργούν προς όφελος των developers που δουλεύουν σε πλατφόρμες Nokia:
• Διαθεσιμότητα του Qt SDK 1.0 της Nokia
• Δυνατότητα εγγραφής μεμονωμένων προγραμματιστών ως Publishers στο Ovi Store
• Δοκιμές των εφαρμογών Symbian μέσω διαδικασίας Public beta, χωρίς κόστος
• Διαθεσιμότητα του Nokia Smart Installer για συσκευές Symbian
• Προώθηση εφαρμογών Qt μέσω του Ovi Store

Το Qt SDK 1.0 της Nokia, η διάθεση του οποίου ξεκινά από σήμερα
(https://www.forum.nokia.com/Develop/Qt/), προσφέρει στους προγραμματιστές ένα πραγματικά ουδέτερο περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών για συσκευές Symbian, αλλά και Maemo. Η εγκατάσταση γίνεται εύκολα, καθώς το μόνο που απαιτείται είναι να εγκατασταθεί ένα πακέτο λογισμικού, το οποίο αναλαμβάνει να κατεβάσει όλα τα προγράμματα Qt και Symbian/ Maemo που χρειάζονται οι developers, χρησιμοποιώντας το ίδιο Qt Creator 2.0 ως κοινή πλατφόρμα Qt SDK για λειτουργικό Windows, Linux και Mac (beta). Tο Qt SDK 1.0 της Nokia περιλαμβάνει τις βιβλιοθήκες Qt 4.6, αλλά και μερικά πρόσθετα API’s τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη εφαρμογών που προορίζονται για κινητά. Το Qt SDK 1.0 της Nokia είναι εξοπλισμένο με έναν νέο και γρήγορο προσομοιωτή, που προσφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης σφαλμάτων απευθείας στη συσκευή (on-device debugging), και διαθέτει compiler που επιτρέπει τη δημιουργία πακέτων αρχείων .sis (Symbian) ή .deb (Maemo), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους προγραμματιστές να αρχίσουν αμέσως να αναπτύσσουν συναρπαστικές εφαρμογές.

Ανεξάρτητοι προγραμματιστές (όπως για παράδειγμα, άτομα που δε συνεργάζονται με κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση ή εταιρεία) μπορούν πλέον να εγγράφονται ως Ovi publishers στην ηλεκτρονική διεύθυνση (https://publish.ovi.com/register/country_and_account_type), και να διανέμουν τις εφαρμογές τους προς οποιοδήποτε μέρος του κόσμου εύκολα, μέσω του Ovi Store. Μετά την εγγραφή τους και την καταβολή του ποσού των 50 Ευρώ, οι ανεξάρτητοι προγραμματιστές θα μπορούν να ανεβάζουν εφαρμογές γραμμένες σε Qt, Symbian, Java, Flash Lite ή Web Runtime (WRT). Η δυνατότητα που παρέχεται στους μεμονωμένους developers να στέλνουν τις εφαρμογές τους στο Ovi Store, το φέρνουν στην ίδια κατηγορία με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple και της Android, στα οποία σήμερα επιτρέπεται η ανάρτηση εφαρμογών από ανεξάρτητους προγραμματιστές.

Εδώ ο στόχος είναι να μειωθούν τα εμπόδια που δυσκόλευαν την είσοδο των developers στο Ovi Store. Στο πλαίσιο αυτό, απλοποιούνται διαδικασίες και εργαλεία, ενώ αφαιρούνται ορισμένα από τα κόστη που συνδέονταν με την ανάπτυξη και την προώθηση εφαρμογών για κινητά μέσω του Ovi Store. Για τους προγραμματιστές που ασχολούνται με εφαρμογές Symbian υπάρχει ένα αρχικό κόστος επένδυσης, το οποίο έχει να κάνει με την απόκτηση ταυτότητας προγραμματιστή (Publisher ID) καθώς και με την πληρωμή της αμοιβής ενός τρίτου μέρους που θα πιστοποιήσει τις εφαρμογές σε Symbian. Μέχρι σήμερα για τα παραπάνω απαιτούνταν περίπου τέσσερις εβδομάδες, ενώ το κόστος για τον προγραμματιστή έφτανε έως τα $215 δολάρια (ΗΠΑ). Με το public beta, εξετάζουμε μια νέα διαδικασία που θα μας επιτρέψει να κατεβάσουμε το χρόνο για τις πιστοποιήσεις στις δύο εβδομάδες, και να μηδενίσουμε το αντίστοιχο κόστος σε χρήμα. Η απάλειψη της υποχρέωσης καταβολής χρημάτων για την πιστοποίηση (signing) των εφαρμογών σε Symbian, καθιστά την πρόταση της Nokia προς τους προγραμματιστές, να επενδύσουν στη δημιουργία εφαρμογών για το Ovi Store, ευθέως ανταγωνιστική με την αντίστοιχη της Apple και της Google.

Οι προγραμματιστές Qt μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο Nokia Qt SDK 1.0 για να ενσωματώνουν το Nokia Smart Installer και τα αντίστοιχα αρχεία Symbian SIS, με τα αρχεία SIS των εφαρμογών τους. Με τον τρόπο αυτό οι developers είναι σε θέση να προσεγγίσουν τα εκατομμύρια των χρηστών σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι διαθέτουν συσκευές Symbian από τη Nokia. Πιο πρακτικά, όταν κάποιος τελικός χρήστης κατεβάζει μια εφαρμογή, τότε ο Nokia Smart Installer θα ελέγχει εάν η συσκευή Symbian διαθέτει όλα τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες Qt που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής. Σε περίπτωση που ο Nokia Smart Installer για Symbian θα διαπιστώνει ότι κάτι λείπει, τότε θα κατεβάζει αυτόματα τα απαραίτητα αρχεία από τους κατάλληλους server της Nokia.

Τέλος, οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Qt θα μπορούν πλέον να ανεβάζουν στο Ovi Store εφαρμογές και για συσκευές Symbian, όπως το Nokia N97 mini και το Nokia X6, αλλά και για συσκευές Maemo, όπως το Nokia N900. Όσο αφορά το Nokia N8, αυτό θα αρχίσει να υποστηρίζεται μόλις γίνει η επίσημη παρουσίασή του αργότερα μέσα στο 2010, ενώ στο μέλλον προβλέπεται να προστεθούν κι άλλες συσκευές Symbian (5.0 and 3.1/3.2) της Nokia. Έτσι, οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν Qt θα μπορούν να προσεγγίζουν μια αγορά από χρήστες συσκευών της Nokia από ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θα διευρύνεται συνεχώς. Οι εφαρμογές Qt θα αρχίσουν να προωθούνται στο Ovi Store από τις αρχές του επόμενου μήνα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
giannis

πολυ ωραια κινηση,το καταλαβαν επιτελους και θα σπρωξουν λιγο το ovi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.