Ιός σε ενημέρωση προγράμματος anti-virus

Μια ενημέρωση για το γνωστό σε όλους μας δωρεάν αντιβιοτικό AVG περιείχε μια λάθος υπογραφή για ιό, η οποία οδήγησε στην εσφαλμένη εντύπωση ότι η βιβλιοθήκη user32 των Windows XP (user32.dll) (critical windows file) περιείχε τους Δούρειους Ίππους (trojan) PSW.Banker4.APSA ή Generic9TBN και στην προτροπή από το αντιβιοτικό να διαγραφεί αυτό το αρχείο. Η διαγραφή αυτή προκάλεσε προβλήματα στην εκκίνηση (boot) των Windows XP.

Μέχρι στιγμής το πρόβλημα φαίνεται να επηρεάζει μόνο τα Windows XP, αλλά τίποτα δεν αποκλείει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει και άλλες εκδόσεις των Windows. Οι εκδόσεις 7.5 και 8.0 του AVG φαίνεται πως επηρεάστηκαν από αυτήν την ενημέρωση. Η AVG από τη μεριά της επανέκδοσε αναθεωρημένη βάση με τις τελευταίες υπογραφές ιών (virus signature database), η οποία φαίνεται πως έλυσε το πρόβλημα.
Όσοι χρήστες έσβησαν το αρχείο user32.dll μπορούν να μπουτάρουν από ένα εκκινήσιμο (bootable) Windows XP CD και να επιλέξουν «επιδιόρθωση» από την κονσόλα αποκατάστασης. Αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Όσοι είναι χρήστες του AVG 7.5 ή 8 και δεν το έσβησαν καλό θα ήταν να προβούν σε άμεση ενημέρωση της βάσης του αντιβιοτικού με τις υπογραφές των ιών.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι χρειάζεται πολλή προσοχή όταν κάποιο αντιβιοτικό πρόγραμμα μας προτείνει να σβήνουμε κάποιο ανιχνευμένο μολυσμένο αρχείο.

Source: https://securityandthe.net/2008/11/10/avg-virus-scanner-removes-critical-windows-file/

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software iOS Apple iPhone 11

iPhone 11: Με το iOS 14.5 update παρατηρείται καλύτερο ποσοστό υγείας την μπαταρίας

Μετά την εγκατάσταση του iOS 14.5 οι κάτοχοι iPhone 11 παρατηρούν ορθότερη λειτουργία στην μέτρηση της υγείας της μπαταρίας τους.

Software iOS iPhone

Ανακαλύφθηκε νέα απάτη στο iOS μέσω VPN app

To πρόσφατο scam που ανακαλύφθηκε μέσω εφαρμογής VPN επηρεάζει τους κατόχους iPhone και συσκευών iOS με αρκετά κέρδη για τους απατεώνες.

Software Google Google Chrome

Με έμφαση στην ασφάλεια έρχεται ο Google Chrome 90

Φτάσαμε αισίως στην 90η έκδοση του Google Chrome, η οποία έχει ως default ρύθμιση το πρωτόκολλο HTTPS.

Software Android 12 Google

To Android 12 θα διορθώσει το κενό ασφαλείας του Clipboard

To πρόβλημα του εκτεθειμένου περιεχομένου του clipboard αναμένεται να διορθωθεί στο επερχόμενο Android 12.