Αποζημιώσεις ρεκόρ για χρήση παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα

Pεκόρ αποζημιώσεων σχεδόν 160.000 ευρώ αποδόθηκε για χρήση παράνομου λογισμικού κατά το 2008 από ελληνικές επιχειρήσεις στην Business Software Alliance (BSA). Οι πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούσε σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο στην περιοχή της Αττικής. Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα που οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλογιστούν.

Η χρήση παράνομου λογισμικού μπορεί να προκαλέσει τεχνικά προβλήματα όπως την προσβολή από ιούς και προβλήματα ασφαλείας όπως απώλεια αρχείων με συνέπεια την δυσφήμιση της επιχείρησης. Το νόμιμο λογισμικό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες και αναβαθμίσεις που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και αποδοτικότητα κάθε εταιρείας.

«Οι συνέπειες της πειρατείας λογισμικού περιλαμβάνουν οικονομικές απώλειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής και έμμεσα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και τεχνικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις» τονίζει ο κ. Απόστολος Κατσιδονιώτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών .

Στις περιοχές της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ)όπου δραστηριοποιήθηκε η BSA κατά το 2008, το κόστος για τις επιχειρήσεις (ζημίες και αγορά νόμιμου λογισμικού), ξεπέρασε τα $23 εκ. Συγκεκριμένα, λίγο περισσότερα από $8 εκ. αποδόθηκαν στην BSA ως αποζημίωση και περισσότερα από $15 εκ. δαπανήθηκαν από τις επιχειρήσεις για την αγορά λογισμικού, που ήταν απαραίτητο για τη νομιμοποίηση τους. Περισσότερες από 3.000 νομικές υποθέσεις διενεργήθηκαν από την BSA το 2008 στην περιοχή ΕΜΕΑ ως αποτέλεσμα των συνολικά 5.546 αναφορών πειρατείας που προωθήθηκαν στην BSA.

Για την BSA
Η Business Software Alliance (www.bsa.org/hellas) είναι ένας επιφανής οργανισμός του κλάδου της Πληροφορικής, που στοχεύει στην προώθηση ενός ασφαλούς και νόμιμου ηλεκτρονικού κόσμου. Η BSA εκπροσωπεί τη βιομηχανία εμπορικού λογισμικού και των συνεργαζόμενων κατασκευαστών hardware ενώπιον των κυβερνήσεων και στη διεθνή αγορά. Tα μέλη της εκπροσωπούν μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως. Τα προγράμματα της BSA ενθαρρύνουν την τεχνολογική καινοτομία μέσα από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και πολιτικές που προωθούν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, το εμπόριο και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα μέλη της BSA περιλαμβάνουν τις εταιρίες: Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Bentley Systems, CNC, Corel, CyberLink, Dassault Systèmes SolidWorks Corporation, Embarcadero, Famatech, Microsoft, Mindjet, Quark, Siemens, Symantec, Tekla και The MathWorks.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business BSA Internet

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ακριβά το παράνομο λογισμικό

Από τις αρχές του 2011, 400 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει συνολικά 2 εκ. ευρώ σε αποζημιώσεις και έξοδα για νομιμοποίηση του παράνομου λογισμικού. Το ποσό αυτό, που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών και ενεργειών μάρκετινγκ που πραγματοποιεί η Business Software Alliance (BSA) από το 2009 και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι […]

Software BSA Software

Ελλάδα, Το 2010 το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό

Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού στην Ελλάδα, έφθασε τα 227 εκ Ευρώ, καθώς το 59% του λογισμικού ήταν πειρατικό, όπως διαπιστώθηκε από την ετήσια Παγκόσμια Μελέτη για την Πειρατεία Λογισμικού της Business Software Alliance (BSA).

Internet BSA Internet

BSA, Συνεχίζεται η καμπάνια για μείωση της πειρατείας λογισμικού

Από το τέλος του 2008 μέχρι και σήμερα, η BSA έχει απευθυνθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να τις ενημερώσει για τα πλεονεκτήματα του αδειοδοτημένου λογισμικού όπως είναι η νομιμότητα, η ασφάλεια αρχείων και η αποφυγή τεχνικών προβλημάτων καθώς και για τα οφέλη της Διαχείρισης Πόρων Λογισμικού (Software Asset Management – SAM).

Software BSA Software

Πειρατικό λογισμικό, Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρώπη

Η BSA ανακοίνωσε ότι το 2010, Ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομο λογισμικό πλήρωσαν σχεδόν 1.5 εκατομμύριο Ευρώ σε αποζημιώσεις και νομιμοποίηση των μη αδειοδοτημένων προγραμμάτων λογισμικού. Η BSA έχει εντατικοποιήσει τις ενέργειες αντι-πειρατείας στην προσπάθεια της να μειώσει το υψηλό ποσοστό πειρατείας 58% που κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη υψηλότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.