Software

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για μία ακόμη φορά τη Google να γίνει λιγότερο μονοπωλιακή

Εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Google να γίνει λιγότερο μονοπωλιακή, και περισσότερο φιλική με τους ανταγωνιστές της. Στο παρελθόν, ύστερα από ένα μεγάλο πρόστιμο που της δόθηκε, η εταιρεία συμφώνησε να αναθεωρήσει την άδεια χρήσης του Android στην Ευρώπη, αφαιρώντας τον Chrome και την Αναζήτηση Google από το λειτουργικό σύστημα.

Με ένα ακόμη πρόστιμο να παραμονεύει ενάντια του AdSense, η Google και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκαναν μία νέα συμφωνία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του Android να επιλέξουν τον browser και τη μηχανή αναζήτησης που θέλουν ως προεπιλεγμένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το προ-εγκατεστημένο πρόγραμμα περιήγησης Chrome και η μηχανή αναζήτησης της Google αποτελούν αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών. Κι αυτό διότι οι χρήστες κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς οι περισσότεροι δεν αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές, αλλά επαναπαύονται στα προεγκατεστημένα στοιχεία του λειτουργικού.

Στην ουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί τα ίδια επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποίησε εναντίον της Microsoft το 2009. Τότε η Microsoft πρόσθεσε την επιλογή “ψηφοδέλτιου”, όπου οι χρήστες είχαν την δυνατότητα συνειδητής επιλογής του προγράμματος περιήγησης που επιθυμούσαν να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν με τα Windows.

Η Google αναφέρει ότι η επιλογή προεπιλεγμένου browser και μηχανής αναζήτησης θα εμφανιστεί τόσο σε νέους όσο και σε υφιστάμενους χρήστες. Προς στιγμήν δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πότε αυτή η επιλογή θα γίνει διαθέσιμη, το πώς θα μοιάζει, και ποιές θα είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μία από τις μηχανές αναζήτησης θα είναι το DuckDuckGo, αφού πρόσφατα προστέθηκε μεταξύ των επιλογών στις προεπιλεγμένες μηχανές αναζήτησης που μπορούν να διαλέξουν οι χρήστες του Chrome.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 20 Μαρτίου 2019 15:13

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.