Ο ψηφιακός βοηθός Facebook M και τα Chatbots δεν τα κατάφεραν

Facebook M chatbots, Ο ψηφιακός βοηθός Facebook M και τα Chatbots δεν τα κατάφεραν

Σε άρθρο του με τίτλο «Facebook’s Virtual Assistant M Is Dead. So Are Chatbots» (Ο Ψηφιακός Βοηθός Μ του Facebook είναι νεκρός. Το ίδιο και τα Chatbots) το The Wired κάνει λόγο για το πώς οι ψηφιακοί βοηθοί και τα chatbots δεν κατάφεραν να εδραιωθούν.

Το άρθρο ανακαλεί κάπου στο 2016 όταν η τεχνολογική κοινότητα πίστευε ότι τα chatbots θα είναι το λεγόμενο next big thing. Το Kik, πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στοιχημάτισε στα bots και στο chatvertising, ενώ η Betaworks λανσάρισε το Botcamp, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης για startups. Την ίδια στιγμή, το Facebook, στο συνέδριο F8 2016, προσπάθησε να προωθήσει τα bots σαν τον καλύτερο τρόπο για να συνδεθούν οι developers με 900 εκατομμύρια χρήστες του Messenger.

Παρά το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν ότι οι ψηφιακοί βοηθοί όπως το Amazon Alexa και το Google Assistant θα καθιερώνονταν, εντούτοις, λίγοι από αυτούς τα κατάφεραν. Στο μεταξύ, η Betaworks αποφάσισε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της σε άλλους τομείς και η Kik εστίασε στο blockchain. Τώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου διέκοψε τη λειτουργία του Μ.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ο M είχε παρουσιαστεί σαν ένα πείραμα και ήταν περιορισμένος σε 10.000 άτομα στο Σαν Φρανσίσκο. Επρόκειτο για ένα bot που βρισκόταν ενσωματωμένο στο Messenger. Οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις δυνατότητές του, οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλάμβαναν κρατήσεις για εστιατόρια, αλλαγές πτήσεων και αποστολές δώρων.

Όμως, τελικά το πρόγραμμα δεν απέδωσε κι αυτό γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατάφερε αυτό που ευελπιστούσε αρχικά το Facebook, δηλαδή όλες οι διαδικασίες του M να γίνονται αυτοματοποιημένα. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Μ την περασμένη άνοιξη, το πρότζεκτ ήταν πιο δύσκολο απ’ότι θεωρούσαν αρχικά, ενώ πηγές προσκείμενες στην υπόθεση αναφέρουν ότι ο Μ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30% αυτοματοποίησης.

Το πείραμα έδειξε ότι εν τέλει ο Μ θα χρειαστεί ένα σεβαστό αριθμό εργαζομένων που θα απασχολούνταν με αυτόν, κάτι που αντιτίθεται και με την έννοια της αυτοματοποίησης.

Φαίνεται όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το πρόβλημα του Μ είναι ότι το Facebook δεν το περιόρισε. Το Amazon Alexa μέχρι στιγμής τα καταφέρνει θαυμάσια καθώς προγραμματίστηκε να διαχειρίζεται μικρότερη γκάμα ερωτημάτων. Όμως, το πρόβλημα με το Μ είναι ότι όταν οι χρήστες του είδαν ότι μπορούσε να εκτελέσει διεργασίες, ζητούσαν ολοένα και πιο απαιτητικά πράγματα.

Παρόλα αυτά, το Facebook συνέλεξε χρήσιμα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για μελλοντικό software.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Facebook Instagram Meta

Meta: Εγκαινιάζει την συνδρομητική υπηρεσία για Facebook και Instagram

Η Meta λανσάρει στις ΗΠΑ τη νέα της συνδρομητική υπηρεσία, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες των Facebook και Instagram να διαθέτουν επαληθευμένους λογαριασμούς, αλλά έναντι πληρωμής.

Internet Facebook Instagram Meta

Meta: Βάζει τέλος στην υποστήριξη NFT σε Facebook και Instagram

Κάτι λιγότερο από έναν χρόνο άντεξε η υποστήριξη των NFT από την Meta καθώς αποφάσισε τον τερματισμό της τόσο σε Facebook όσο και σε Ιnstagram.

Internet apps Facebook Facebook Messenger

H Meta εξετάζει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης του Messenger στο Facebook

Σε σκέψεις βρίσκεται η Meta ώστε το Messenger να ενσωματωθεί ξανά στην εφαρμογή του Facebook, εννέα χρόνια μετά τον διαχωρισμό των δύο app.

Internet Alexa Cortana Microsoft

«Επίθεση» της Microsoft σε Siri, Alexa και Cortana – «Είναι χαζές σαν πέτρες»

Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, χαρακτήρισε το πρώτο κύμα φωνητικών βοηθών όπως η Siri της Apple, η Alexa της Amazon και η δική του Cortana «χαζές σαν πέτρες».