Ο ψηφιακός βοηθός Facebook M και τα Chatbots δεν τα κατάφεραν

Facebook M chatbots, Ο ψηφιακός βοηθός Facebook M και τα Chatbots δεν τα κατάφεραν

Σε άρθρο του με τίτλο «Facebook’s Virtual Assistant M Is Dead. So Are Chatbots» (Ο Ψηφιακός Βοηθός Μ του Facebook είναι νεκρός. Το ίδιο και τα Chatbots) το The Wired κάνει λόγο για το πώς οι ψηφιακοί βοηθοί και τα chatbots δεν κατάφεραν να εδραιωθούν.

Το άρθρο ανακαλεί κάπου στο 2016 όταν η τεχνολογική κοινότητα πίστευε ότι τα chatbots θα είναι το λεγόμενο next big thing. Το Kik, πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στοιχημάτισε στα bots και στο chatvertising, ενώ η Betaworks λανσάρισε το Botcamp, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης για startups. Την ίδια στιγμή, το Facebook, στο συνέδριο F8 2016, προσπάθησε να προωθήσει τα bots σαν τον καλύτερο τρόπο για να συνδεθούν οι developers με 900 εκατομμύρια χρήστες του Messenger.

Παρά το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν ότι οι ψηφιακοί βοηθοί όπως το Amazon Alexa και το Google Assistant θα καθιερώνονταν, εντούτοις, λίγοι από αυτούς τα κατάφεραν. Στο μεταξύ, η Betaworks αποφάσισε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της σε άλλους τομείς και η Kik εστίασε στο blockchain. Τώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου διέκοψε τη λειτουργία του Μ.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ο M είχε παρουσιαστεί σαν ένα πείραμα και ήταν περιορισμένος σε 10.000 άτομα στο Σαν Φρανσίσκο. Επρόκειτο για ένα bot που βρισκόταν ενσωματωμένο στο Messenger. Οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις δυνατότητές του, οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλάμβαναν κρατήσεις για εστιατόρια, αλλαγές πτήσεων και αποστολές δώρων.

Όμως, τελικά το πρόγραμμα δεν απέδωσε κι αυτό γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατάφερε αυτό που ευελπιστούσε αρχικά το Facebook, δηλαδή όλες οι διαδικασίες του M να γίνονται αυτοματοποιημένα. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Μ την περασμένη άνοιξη, το πρότζεκτ ήταν πιο δύσκολο απ’ότι θεωρούσαν αρχικά, ενώ πηγές προσκείμενες στην υπόθεση αναφέρουν ότι ο Μ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30% αυτοματοποίησης.

Το πείραμα έδειξε ότι εν τέλει ο Μ θα χρειαστεί ένα σεβαστό αριθμό εργαζομένων που θα απασχολούνταν με αυτόν, κάτι που αντιτίθεται και με την έννοια της αυτοματοποίησης.

Φαίνεται όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το πρόβλημα του Μ είναι ότι το Facebook δεν το περιόρισε. Το Amazon Alexa μέχρι στιγμής τα καταφέρνει θαυμάσια καθώς προγραμματίστηκε να διαχειρίζεται μικρότερη γκάμα ερωτημάτων. Όμως, το πρόβλημα με το Μ είναι ότι όταν οι χρήστες του είδαν ότι μπορούσε να εκτελέσει διεργασίες, ζητούσαν ολοένα και πιο απαιτητικά πράγματα.

Παρόλα αυτά, το Facebook συνέλεξε χρήσιμα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για μελλοντικό software.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Facebook Meta

Facebook: Φέρνει πίσω το “Poke” – Κερδίζει έδαφος στους νέους

Το Facebook αποφάσισε να επαναφέρει ένα από τα πιο παλιά χαρακτηριστικά του, το Poke, ελπίζοντας να κερδίσει τις νεότερες γενιές.

Internet AI Facebook Meta

Facebook: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει Reels

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερους τομείς και πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν δισεκατομμύρια στην ανάπτυξή της.

Internet Facebook Instagram Meta

H Meta θα επισημαίνει περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Νέα μέτρα σε Facebook, Instagram και Threads θα εφαρμόσει η Meta, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διαφάνεια.

Internet Facebook Mark Zuckerberg

Το Facebook γίνεται 20 χρονών και λέει “σ’ αγαπώ μπαμπά” στον Zuckerberg

Τον Φεβρουάριο του 2024 το Facebook έκλεισε τα 20 χρόνια του, αριθμό που αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κόσμο των social media.