Ο ψηφιακός βοηθός Facebook M και τα Chatbots δεν τα κατάφεραν

facebook m

Σε άρθρο του με τίτλο «Facebook’s Virtual Assistant M Is Dead. So Are Chatbots» (Ο Ψηφιακός Βοηθός Μ του Facebook είναι νεκρός. Το ίδιο και τα Chatbots) το The Wired κάνει λόγο για το πώς οι ψηφιακοί βοηθοί και τα chatbots δεν κατάφεραν να εδραιωθούν.

Το άρθρο ανακαλεί κάπου στο 2016 όταν η τεχνολογική κοινότητα πίστευε ότι τα chatbots θα είναι το λεγόμενο next big thing. Το Kik, πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων στοιχημάτισε στα bots και στο chatvertising, ενώ η Betaworks λανσάρισε το Botcamp, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης για startups. Την ίδια στιγμή, το Facebook, στο συνέδριο F8 2016, προσπάθησε να προωθήσει τα bots σαν τον καλύτερο τρόπο για να συνδεθούν οι developers με 900 εκατομμύρια χρήστες του Messenger.

Παρά το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν ότι οι ψηφιακοί βοηθοί όπως το Amazon Alexa και το Google Assistant θα καθιερώνονταν, εντούτοις, λίγοι από αυτούς τα κατάφεραν. Στο μεταξύ, η Betaworks αποφάσισε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της σε άλλους τομείς και η Kik εστίασε στο blockchain. Τώρα, το Facebook ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου διέκοψε τη λειτουργία του Μ.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς ο M είχε παρουσιαστεί σαν ένα πείραμα και ήταν περιορισμένος σε 10.000 άτομα στο Σαν Φρανσίσκο. Επρόκειτο για ένα bot που βρισκόταν ενσωματωμένο στο Messenger. Οι υπόλοιποι δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις δυνατότητές του, οι οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλάμβαναν κρατήσεις για εστιατόρια, αλλαγές πτήσεων και αποστολές δώρων.

Όμως, τελικά το πρόγραμμα δεν απέδωσε κι αυτό γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατάφερε αυτό που ευελπιστούσε αρχικά το Facebook, δηλαδή όλες οι διαδικασίες του M να γίνονται αυτοματοποιημένα. Σύμφωνα με τους επικεφαλής του Μ την περασμένη άνοιξη, το πρότζεκτ ήταν πιο δύσκολο απ’ότι θεωρούσαν αρχικά, ενώ πηγές προσκείμενες στην υπόθεση αναφέρουν ότι ο Μ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 30% αυτοματοποίησης.

Το πείραμα έδειξε ότι εν τέλει ο Μ θα χρειαστεί ένα σεβαστό αριθμό εργαζομένων που θα απασχολούνταν με αυτόν, κάτι που αντιτίθεται και με την έννοια της αυτοματοποίησης.

Φαίνεται όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το πρόβλημα του Μ είναι ότι το Facebook δεν το περιόρισε. Το Amazon Alexa μέχρι στιγμής τα καταφέρνει θαυμάσια καθώς προγραμματίστηκε να διαχειρίζεται μικρότερη γκάμα ερωτημάτων. Όμως, το πρόβλημα με το Μ είναι ότι όταν οι χρήστες του είδαν ότι μπορούσε να εκτελέσει διεργασίες, ζητούσαν ολοένα και πιο απαιτητικά πράγματα.

Παρόλα αυτά, το Facebook συνέλεξε χρήσιμα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για μελλοντικό software.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Google Photos Google

Google Photos: Αποθηκεύστε τις εικόνες σας στην original ανάλυση και όχι στην υψηλή

Από ότι φαίνεται η επιλογή αποθήκευσης σε υψηλή ανάλυση έχει, υπο συνθήκες, σημαντική διαφορά από την επιλογή original.

Software Windows Microsoft

Sun Valley: Αναμένονται τα “The New Windows” από τη Microsoft

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία δήλωσε ότι το επίσημο λανσάρισμα της νέας έκδοσης θα γίνει την Άνοιξη του 2021 στην εκδήλωση What’s new for Windows.

Software LinkedIn Social Media

Linkedin: Δημιουργεί νέα πλατφόρμα για ελεύθερους επαγγελματίες

To LinkedIn δημιουργεί νέα πλατφόρμα για Freelancers Marketplace που θα επιτρέπει τους επιχειρήσεις να βρίσκουν, να συνδέονται με ελεύθερους επαγγελματίες.

Software Twitter

To Twitter σχεδιάζει τη νέα λειτουργία των Super Follows

To Τwitter ανακοίνωσε πρόσφατα το ενδεχόμενο λανσαρίσματος μιας νέας λειτουργίας, των super follows.