Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

To Surface Duo της Microsoft δε θα είναι μόνο το πρώτο smartphone που θα δούμε με το Surface brand, αλλά θα είναι και η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στο χώρο των Android, προσφέροντας ένα ξεχωριστό UI για αξιοποίηση των δύο οθονών της συσκευής.

Η ιστοσελίδα Windows Central μας κάνει μία ξενάγηση στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής, δίνοντας μας την ευκαιρία να δούμε πως θα λειτουργεί όντως η συσκευή σε καθημερινή χρήση. Το Surface Duo χρησιμοποιεί τον Microsoft Launcher, έναν από τους δημοφιλέστερους launcher στο Play Store, όμως με ειδικές λειτουργίες για τη συσκευή. Ο launcher ξεδιπλώνεται και στις δύο συσκευές, ενώ αν ανοίξει μία εφαρμογή σε μία από τις δύο οθόνες μαζεύεται μόνο στη μία.

, Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

Η περιήγηση στη συσκευή γίνεται με gestures αλλά και με navigation buttons, όμως στην περίπτωση του δεύτερου πάλι ο χρήστης θα πρέπει να αξιοποιεί τα gestures. Αν μία εφαρμογή είναι ανοιχτή στη μία οθόνη, κρατώντας το δάχτυλο και πηγαίνοντας την στην άλλη οθόνη μεταφέρεται στην εκάστοτε οθόνη. Αν πάλι θέλετε να την ανοίξετε και στις δύο οθόνες, τότε απλά αφήνετε το δάχτυλο στο hinge και αυτόματα ξεδιπλώνεται και στις δύο οθόνες.

Τα gestures λειτουργούν όπως σε όλα τα Android: από κάτω προς τα πάνω είναι η επιστροφή στην αρχική, από κάτω και κρατημένο το δάχτυλο προς τα πάνω βγαίνουν οι ανοιχτές εφαρμογές, ενώ το πίσω πραγματοποιείται με swipe είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά προς το κέντρο της οθόνης. Οι ανοιχτές εφαρμογές ανοίγουν σε κάθετη τοποθέτηση, σε αντίθεση με την οριζόντια του stock Android, ώστε ο χρήστης να μπορεί να παίρνει το εικονίδιο και να το μεταφέρει στην άλλη οθόνη, για να ανοίξει εκεί η εφαρμογή.

, Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

Μία ακόμα χρήσιμη προσθήκη είναι η επιλογή δύο αρχικών οθονών ή στη δεξιά να είναι ο launcher και στην αριστερή να βρίσκεται η τροφοδοσία, κάτι αρκετά έξυπνο για την πρακτικότητα των δύο οθονών. Επίσης, υπάρχει η επιλογή για διπλό άνοιγμα, δηλαδή μπορεί ο χρήστης να επιλέξει ποιες δύο εφαρμογές θα ανοίγουν ταυτόχρονα και σε ποια οθόνη η κάθε μία και να δημιουργήσει αντίστοιχα εικονίδια στην αρχική οθόνη.

Η Microsoft έχει ενημερώσει όλες τις εφαρμογές τι ώστε να υποστηρίζουν δύο οθόνες, κάτι που δε μπορούμε να πούμε και για τους υπόλοιπους προγραμματιστές. Το μόνο σφάλμα προσωπικά που βρήκα είναι πως το πληκτρολόγιο ανοίγει μόνο σε μία από τις δύο οθόνες, κάτι που όσοι έχουν χρησιμοποιήσει dual screen συσκευή στο παρελθόν γνωρίζουν πόσο χαλάει την εμπειρία.

, Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

Η παραπάνω έκδοση είναι ακόμα σε beta μορφή, με την επίδειξη να πραγματοποιείται σε emulator και όχι σε πραγματική συσκευή, κάτι που ρίχνει την απόδοση. Το Surface Duo αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, με τον περσινό flagship επεξεργαστή Snapdragon 855, 6GB μνήμης RAM και μόνο μία κάμερα. Αν η τιμή είναι αντίστοιχη, τότε το Surface Duo θα αποτελέσει τον παράδεισο όσων κάνουν αρκετό multitasking στο κινητό τους.

Πηγή

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.