Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

To Surface Duo της Microsoft δε θα είναι μόνο το πρώτο smartphone που θα δούμε με το Surface brand, αλλά θα είναι και η πρώτη προσπάθεια της εταιρείας στο χώρο των Android, προσφέροντας ένα ξεχωριστό UI για αξιοποίηση των δύο οθονών της συσκευής.

Η ιστοσελίδα Windows Central μας κάνει μία ξενάγηση στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής, δίνοντας μας την ευκαιρία να δούμε πως θα λειτουργεί όντως η συσκευή σε καθημερινή χρήση. Το Surface Duo χρησιμοποιεί τον Microsoft Launcher, έναν από τους δημοφιλέστερους launcher στο Play Store, όμως με ειδικές λειτουργίες για τη συσκευή. Ο launcher ξεδιπλώνεται και στις δύο συσκευές, ενώ αν ανοίξει μία εφαρμογή σε μία από τις δύο οθόνες μαζεύεται μόνο στη μία.

, Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

Η περιήγηση στη συσκευή γίνεται με gestures αλλά και με navigation buttons, όμως στην περίπτωση του δεύτερου πάλι ο χρήστης θα πρέπει να αξιοποιεί τα gestures. Αν μία εφαρμογή είναι ανοιχτή στη μία οθόνη, κρατώντας το δάχτυλο και πηγαίνοντας την στην άλλη οθόνη μεταφέρεται στην εκάστοτε οθόνη. Αν πάλι θέλετε να την ανοίξετε και στις δύο οθόνες, τότε απλά αφήνετε το δάχτυλο στο hinge και αυτόματα ξεδιπλώνεται και στις δύο οθόνες.

Τα gestures λειτουργούν όπως σε όλα τα Android: από κάτω προς τα πάνω είναι η επιστροφή στην αρχική, από κάτω και κρατημένο το δάχτυλο προς τα πάνω βγαίνουν οι ανοιχτές εφαρμογές, ενώ το πίσω πραγματοποιείται με swipe είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά προς το κέντρο της οθόνης. Οι ανοιχτές εφαρμογές ανοίγουν σε κάθετη τοποθέτηση, σε αντίθεση με την οριζόντια του stock Android, ώστε ο χρήστης να μπορεί να παίρνει το εικονίδιο και να το μεταφέρει στην άλλη οθόνη, για να ανοίξει εκεί η εφαρμογή.

, Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

Μία ακόμα χρήσιμη προσθήκη είναι η επιλογή δύο αρχικών οθονών ή στη δεξιά να είναι ο launcher και στην αριστερή να βρίσκεται η τροφοδοσία, κάτι αρκετά έξυπνο για την πρακτικότητα των δύο οθονών. Επίσης, υπάρχει η επιλογή για διπλό άνοιγμα, δηλαδή μπορεί ο χρήστης να επιλέξει ποιες δύο εφαρμογές θα ανοίγουν ταυτόχρονα και σε ποια οθόνη η κάθε μία και να δημιουργήσει αντίστοιχα εικονίδια στην αρχική οθόνη.

Η Microsoft έχει ενημερώσει όλες τις εφαρμογές τι ώστε να υποστηρίζουν δύο οθόνες, κάτι που δε μπορούμε να πούμε και για τους υπόλοιπους προγραμματιστές. Το μόνο σφάλμα προσωπικά που βρήκα είναι πως το πληκτρολόγιο ανοίγει μόνο σε μία από τις δύο οθόνες, κάτι που όσοι έχουν χρησιμοποιήσει dual screen συσκευή στο παρελθόν γνωρίζουν πόσο χαλάει την εμπειρία.

, Surface Duo: Ένα tour στο Android UI της συσκευής

Η παραπάνω έκδοση είναι ακόμα σε beta μορφή, με την επίδειξη να πραγματοποιείται σε emulator και όχι σε πραγματική συσκευή, κάτι που ρίχνει την απόδοση. Το Surface Duo αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, με τον περσινό flagship επεξεργαστή Snapdragon 855, 6GB μνήμης RAM και μόνο μία κάμερα. Αν η τιμή είναι αντίστοιχη, τότε το Surface Duo θα αποτελέσει τον παράδεισο όσων κάνουν αρκετό multitasking στο κινητό τους.

Πηγή

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Microsoft Apple

H Microsoft δίνει έμφαση στο σχεδιασμό επεξεργαστών για servers

Η πρόσληψη του Mike Filippo, πρώην σχεδιαστή ημιαγωγών στην Apple, από την Microsoft δείχνει το βάρος που δίνει η εταιρεία σε αυτό το πεδίο.

Smartphones Microsoft

Microsoft: Ετοιμάζει και εκείνη ένα tri-fold smartphone;

Μία πατέντα που κατέθεσε η Microsoft πιστοποιεί ότι ενδέχεται να ετοιμάζει και εκείνη ένα τριπλά αναδιπλούμενο smartphone.

Business Microsoft

H Microsoft προχωρά στη μεγαλύτερη εξαγορά της μετά το LinkedIn

H Microsoft πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να προχωρήσει στην εξαγορά της Nuance Communications για 16 δισ. δολάρια.

Software Google Google Play Microsoft

Google Play Store: Τα παιχνίδια του έρχονται στα Windows 10 και 11 το 2022

Κατά τη διάρκεια των φετινών Game Awards, ένας εκπρόσωπος της Google αποκάλυψε πως τα παιχνίδια που βρίσκονται στο Google Play θα λάβουν εγγενή υποστήριξη στα Windows 10 και 11 από το επόμενο έτος.