Κυκλοφόρησε το Ubuntu 11.10

Κυκλοφόρησε η πιο πρόσφατη έκδοση του open source λειτουργικού συστήματος Ubuntu 11.10. Έρχεται μαζί με το λογισμικό Mozilla Thunerbird και Firefox καθώς και τη σουίτα εφαρμογών γραφείου LibreOffice. Το Ubuntu 11.10 διατίθεται σε δύο εκδόσεις 32-bit και 64-bit και μπορείτε να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας παράλληλα με τα Windows. Δοκιμάστε το και που ξέρετε μπορεί και να το κρατήσετε.

Κατεβάστε το Ubuntu 11.10 από εδώ.

, Κυκλοφόρησε το Ubuntu 11.10

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

43 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Θοδωρής Κόνσουλας

Κώστα, νομίζω έχει LibreOffice και όχι OpenOffice.

enigma

Eγώ περιμένω το 12 που θα υποστηριχθούν περισσότερο….Τα 11 όποτε τα πέρναγα δεν κάθονταν καλά σε κανένα μηχάνημα που προσπαθούσα είτε μέσω usb είτε μέσω cd….

Ironwolf

Το ”μπορει και να το κρατησετε” μου αρεσε 😛
Εννοειται οτι θα το κρατησουμε, αφου τα windows ειναι ..&$&^*)@^^(*&@^*&%*@%*

Θοδωρής Κόνσουλας

@cVlachakis, Όχι, δε θα το κατεβάσω. Έχω στο laptop Ubuntu 11.04, η οποία είναι και Long-term support. Επίσης, δε χρησιμοποιώ το Unity theme που υπέστη μερικές αλλαγές στο 11.10, αλλά το κλασσικό theme. Τέλος, εφόσον τρέχει καλά το απαρχαιωμένο laptop, γιατί να βασανίζομαι με format; 😉

dissection

Παιδιά απλά μια διευκρίνιση. Τα libre office είναι ουσιαστικά τα Open office. Απλά μετονομαστήκανε εστί. Όπως θα δείτε το περιβάλλον είναι το ίδιο. Πριν λίγες μέρες από τα Ubuntu 11.04 πέρασα στα Fedora 15 με kde. Πόly καλύτερο γραφικό περιβάλλον

Apostolos

Θοδωρή….το 10.04 εννοείς μάλλον ε?γιατί το 11.04 δεν είναι LTS….

Θοδωρής Κόνσουλας

@Apostolos, Ναι έχεις δίκιο, το 10.04 εννοούσα ως LTS και το έγραψα λάθος. :/

Πάνος

Το εχω εγκατεστημενο 2 μέρες τώρα την 64αρα (φυσικα σε ξεχωριστο partition”Win7+Ubuntu)
και μπορω να πω πως με κατεπληξε ευχαριστα..
Το καινούργιο περιβάλλον ειναι αρκετα εντυπωσιακό και ευκολο στην χρήση.( το συστιστώ ανεπιφύλακτα σε ολους)

pkporto

εγω τα εβγαλα απο το πσ γιατι μου εσπαγε τα νευρα αυτο το πλαινο για τις εφαρμογες που βαλανε στα 11

Χρήστος

Παιδιά επειδή είμαι λίγο άσχετος σε αυτό…Θέλω να μου εξηγήσετε ένα πράμα..Αν πατήσω το Download, θα κατεβεί και αυτόματα θα μου διαγράψει τα Win7 μου και θα κάνει format για να μπει αυτό ή θα με ρωτήσει αν θέλω να το κάνω σε διαφορετικό Partition?

Θοδωρής Κόνσουλας

@Χρήστος, Με το download θα κατεβεί το ISO αρχείο, το οποίο ύστερα το καις σε ένα CD/DVD για να κάνεις το format.

Palios

Χρηστο θα κατεβεί αυτόματα και θα σου διαγράψει τα Win7 μου και επειτα θα κάνει format για να μπει αυτό, οποτε καλύτερα να παραμείνεις στα windows 7.

giannis

@palios χαχαχαα έγραψες! Έχω ακούσει κάποιες φορές μπορεί να στείλει παραπάνω ρεύμα στον υπολογιστή λόγω μή συμβατότητας και να στον κάψει επίσης

Nicos

ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣA ΤΟ WUBI.EXE KAI EKANA TO INSTALL ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΠΑΕΙ ΝΑ KANEI ΒΟΟΤ MOY ΒΓΑΖΕΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΟΘΟΝΗ

Silender

στο 11.10 μόνο unity ε?
γιατί ρε γμτ…

Blue

Ε όχι και που ξέρετε μπορεί να το κρατήσετε. Αν το συγκεκριμενο λειτουργικό είχε σαν logo κάποιο φρούτο (δαγκωμένο ή μη δεν έχει σημασία), κάποιον πολύ καλό στο marketing να του κάνει promotion και έπρεπε να το πληρώσεις χοντρά για να το αποκτήσεις (γιατί αν αποκτήσεις κάτι δωρεάν δεν μπορείς μετά να πουλήσεις μούρη), πιθανότατα πολύ περισσότερος κόσμος θα το χρησιμοποιούσε σήμερα. Ίσως μάλιστα χθες να περιμέναν πολλοί την αναβάθμιση του (υποθετικού) uOS 5. Εδώ ένα άρθρο που διάβασα τυχαία πρόσφατα για την πιο πρόσφατη LTS έκδοση του Ubuntu σαν τροφή για σκέψη. https://www.theregister.co.uk/2010/04/30/ubuntu_10_04_review/ @cVlachakis: Μιας και είμαστε σε post σχετικό με Linux, πρέπει να αναφέρω ότι πριν 5 μέρες, στις 8 του μήνα, έφυγε ο Dennis Ritchie, ο δημιουργός της γλώσσας C και συνδημιουργός του UNIX. Μία πραγματικά τεράστια απώλεια. Ένας άνθρωπος που μπορείς να υποστηρίξεις ότι η συνεισφορά του άλλαξε τις ζωές μας χωρίς να φανείς γραφικός, με τρόπους που οι πιο πολλοί δεν μπορούν να καταλάβουν και για αυτό είναι τόσο σημαντικός. Το κυριότερό είναι ότι το έργο του συνεχίζει να μας επηρρεάζει ακόμα και σήμερα και θα συνεχίσει να μας επηρρεάζει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα κυρίως λόγω του UNIX, στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα λειτουργικά… Συνέχεια »

gian

micro-live μέσα από browser εδώ https://www.ubuntu.com/tour/

Silender

so true o blue

Vasilis

+1 για τον Blue

bill

εγω δεν εχω καταλαβει πως κανουμε εγκατασταση προγραμματα στα ubuntu.παιχνιδια για παραδειγμα δεν μπαινουν?

John

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!

kostas

Είχα την 11.04 τις τελευταίες 2 εβδομάδες και ήμουν πολύ ευχαριστημένος. Τώρα με την 11.10 όλα είναι ακόμα πιο τέλεια!!!!!!! 😀

johnnyterter

Run it with Windows
If you’ve got Windows, you can run Ubuntu within your current system with the Windows installer (Wubi). That way, you can install and uninstall Ubuntu in the same way as any other Windows application. It’s simple and safe.

https://www.ubuntu.com/download

Aris

Τώρα τα κατεβάζω κι εγώ. Είχα 7 μήνες στο προηγούμενο λάπτοπ τα 10.10 και κατόπιν τα 11.04 και ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος. Τώρα στο καινούργιο έχω Win 7, περίμενα τα 11.10 για να βάλω ξανά λίνουξ. Δεν ήμουν ποτέ φαν του unity (gnome 2.6 φανατικά, το 3 δεν με βόλευε), αλλά θα το δοκιμάσω σε virtual box γιατί λένε ότι άλλαξε αρκετά. Αν μου αρέσει μάλλον θα τα κάνω κύριο λειτουργικό ξανά.

Samo

Paidia evala to arxeio Wubi kai mou ebala ta ubuntu. Ok m’aresoun alla 8elw na gurisw sta win mou. Pws ginetai>?
[Xilia sorry gia ta greeklish, xereis Kwsta oti grafw ellhnika, aplws den exei epilogh twra]

Samo

Όλα οκ, με ένα απλό restart μπορείς να επιλέξεις τι λογισμικό να τρέξεις κάθε φορά..!!

vasilis.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ Δ-Ω-Ρ-Ε-Α-Ν ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ UBUNTU LINUX 11.10,ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.
1.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΠΑΤΑΙΩΝΑΣ ΠΑΠΑΤΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ NERD, BILL GATES,ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΙΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.
‎2.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ ΙΟΥΣ,ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΡΧΕΙΩΝ,ΓΕΜΑΤΟ ΤΡΥΠΕΣ ΠΟΥ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΣ ΚΑΘΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΛΑΠΤΟΠ.
3.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ,ΕΛΕΥΘΕΡΟ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΥΛ APPLE,STEVE JOBS,ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΑΛΑΚΗ?
4.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΦΑΙΡΑ,ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ANTIVIRUS(!!!) ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΟΤΕ….
5.ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΑ?

enigma

Kαι συ γιατί γράφεις με κεφαλαία;;;Ελάχιστοι θα κάτσουν να διαβάσουν τι έγραψες….

Σπύρος

Εγώ το περασα και είναι τούμπανο !!!

stavros

παντως στης τελευταιες εκδοσεις του το ubuntu εχει παρα πολλα χαρακτηριστικα που ειναι carbon αντιγραφη απο macosx…
To χρησιμοποιουσα καιρο το ubuntu σε ενα παλιο laptop. Δυστηχως ουτε προγραμματα υπαρχουν αλλα και τα περισσοτερα προγραμματα για linux εκτος του εχουν κακιστο γραφικο περιβαλον εχουν και τελειως αστειο κωδικα. Δυστηχως και εδω αποδικνειεται το οτι πληρωνεις παιρνεις.

makis

λάθος , στη τελευταια εκδοση του το macosx έχει πολλά χαρακτηριστικά που είναι carbon αντιγραφή του ubuntu

Maelko

Τα πέρασα κι εγώ και θα τα χρησιμοποιώ με dual boot. Ρε παιδιά δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό που λέτε πως “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Είναι πολύ καλά για δωρεάν λογισμικό.
1. Τρέχουν σφαίρα σε σύγκριση με τα Windows Vista που έχω.
2. Φορτώνουν σε ελάχιστο χρόνο και έπειτα η επιφάνεια εργασίας φορτώνει άμεσα, ενώ όταν είμαι στα Vista θέλουν ένα 5λεπτο μετά την φόρτωση να ετοιμάσουν τον υπολογιστή για χρήση.
3. Όσο για τις εφαρμογές, δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν. Έχει από μόνο του Κατάστημα Εφαρμογών που διαλέγεις ανά κατηγορίες τις εφαρμογές που χρειάζεσαι. Με το λίγο που έψαξα υπάρχουν πάρα πολλές δωρεάν, vlc, msn messenger, δημιουργία 3D γραφικών, επεξεργασία φωτογραφίας, δωρεάν πρoεγκατεστημένo office πολύ καλό. media players,

Αυτά που δεν μου άρεσαν ήταν η έλλειψη γραμμής εργασιών, και ότι δεν μπορούσα να δω τα αρχεία του Δίσκου C που έχω δημιουργήσει στα windows.

Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό για αδύναμους υπολογιστές και θα ήταν απολύτως ιδανικό για tablets.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα netbooks όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά φορούσαν Linux.

makis

Maelko
στο linux αντι για γραμμή εργασιών υπάρχει το τερματικό που είναι στα βοηθήματα:)

και οσον αφορα τα tablets το android ειναι στην ουσια linux

vasilis.

εχω νετβοοκ high end,το ειχα παρει περισυ για αυτο το λογο.
ειναι το packard bell dot vr 46 με dual core επεξεργαστη,3 γιγα ραμ κτλ γιατι ειχα πιο πριν το asus 1000h και αγκωμαχουσε.
πιστευα οτι θα απει σφαιρα και θα ειναι μικρο δηλαδη θα συνδιαζει ολα τα καλα.
συνεχισε να αγκωμαχαει…

με τα ubuntu ειναι πυραυλος.
και τι το ηθελα? για ιντερνετ,σερφαρισμα,αρχεια και μουσικη,βιντεο.
οποτε το ubuntu καλυπτει και με το πραπανω μια τεραστια κατηγορια υπολογιστων και χρηστων.

Maelko

Ευχαριστώ φίλε Vasiliη για τις πληροφορίες. Α και κάτι άλλο αν το android είχε και την εμφάνιση του Ubuntu στα tablets θα έσκιζε και θα άφηνε πολύ πίσω το μηλαράκι.

Vanzel

Εγώ το έχω dual boot με τα xp χρησιμοποιώντας το wubi. Ετσι έκανα και την αναβάθμιση απ το 11.04. Τώρα σκέφτομαι να δώσω δρόμο τα xp εντελώς μια και έχω να τα ανοίξω από πέρσυ. Δοκίμασα να κάνω dual boot με καθαρή εγκατάσταση αλλά μου φάνηκε μανίκι. Ετσι το έκανα με wubi. Αλλά τώρα σκέφτομαι να κάνω καθαρή εγκατάσταση μόνον το ubuntu το οποίο είναι και μαμάτο και πάει σφαίρα.

petros nikolopoulos

καλησπερα και απο εμενα….μια βασικη ερωτηση απο εναν αρχάριο.πειτε οτι βαζω το ubuntu πως θα γινεται να εχω και win και linux;πρεπει μετα να ξανα εγκαταστήσω τα win;

Vanzel

Οχι. Ο πιο απλός τρόπος είναι αυτός που έγραψα πιο πάνω. Κατεβάζεις το αρχείο wubi απ την σελίδα του ubuntu και το εγκαταστείς μέσα απ τα windows. Οταν κάνεις επανεκκίνηση σου ζητάει να επιλέξεις κάθε φορά πιο απ τα δυο λειτουργικά θες να χρησιμοποιήσεις. Τόσο απλά.

axel

Καταβάλουν προσπάθεια στην Canonical με το Unity, αλλά ακόμα δεν μου φαίνεται πολύ χρηστικό. Το Software Center μου θύμισε κάτι ανάμεσα σε Android Market και iTunes. Θα παραμείνω σε KDE. 😛

Ορίστε και μερικά χρήσιμα tips για καινούργιους χρήστες.

https://www.my-guides.net/en/guides/linux/230-ubuntu-1110-oneiric-ocelot-post-installation-guide

vasilis.

σε ευχαριστω πολυ axel

kostas

ειναι πολυ καλα τα Ubuntu.ξεκινησα με την 10.10 και εχω βαλει και την 11.10 σε toshiba satellite A-200 και παιζουν τελεια!τα δουλευω παραλληλα με windows vista σε ξεχωριστο partition και ειναι μια χαρα. οσοι τα εγκαταστησετε δοκιμαστε το ubuntu one.εχω γαλαξια το εβαλα και ανεβαζω ολα τα αρχεια μου απο κινητο εκει. τα αποθηκευει μια χαρα και σε laptop χωρις το ενοχλητικο KIES. Αρκετα ομορφο UI και χωρις τεραστια παραμετροποιηση οπως στα windows να χανεις την μπαλα καθε φορα που θελεις να αλλαξεις κατι (ελεος με τον πινακα ελεγχου!)! και το κυριοτερο χωρις antivirus!για free ειναι τελειο και σαν κυριο λειτουργικο σε laptop desktop για οσους θελουν να τρεχουν τα βασικα και λιγο κατι παραπανω με λιγο ψαξιμο περισσοτερο ομως.επισης τρεχει καλυτερα ο media server σε ps3.για οσους παλι θελουν κλειστο λογισμικο και να το πληρωνουν mac και iphone η αλλιως τα windows του Gates που αν δεν τα ελαφρυνει προβλεπω ακομα και εταιρειες πλεον με σοβαρες μηχανογραφησεις να το γυρνανε σε αλλα λογισμικα προκειμενου να γλιτωσουν το κοστος της αλλαγης pc καθε τοσο 😉 οποιος εχει μερακι ας τα δοκιμασει αλλωστε ελαχιστο χωρο απο τον σκληρο απαιτουνε 😉

nikos

Παιδια εβαλα linux ubunt11.10. και θα ηθελα να ρωτησω ξερει κανεις αμα το dock γινεται να το μεταφερεις κατω οπως ειναι στα mac?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.

Software Apple iOS iPhone

iOS 18 με ΑΙ: Θα είναι «η πιο φιλόδοξη αναθεώρηση» στην ιστορία του iPhone

Στις 10 Ιουνίου ξεκινά το ετήσιο WWDC της Αpple, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, και αναμένεται να το κάνει με την αποκάλυψη του iOS 18.

Software Apple featured iOS

Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό WWDC της Apple – Αποκαλυπτήρια για το iOS 18

Φέτος, το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών (WWDC) της Apple θα πραγματοποιηθεί από τις 10 Ιουνίου έως τις 14 Ιουνίου.

Software Apple featured iOS

iOS 18: Φουντώνουν οι φήμες ότι η Apple θα χρησιμοποιήσει το Baidu AI στην Κίνα

H Apple είναι σε συζητήσεις με την Google προκειμένου να υιοθετήσει το Gemini AI στην επερχόμενη έκδοση iOS 18.