Windows 10, η Microsoft ανακοίνωσε mobile έκδοση

Στο σημερινό event που πραγματοποίησε η Microsoft ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι οι χρήστες Windows 7, Windows 8 και 8.1 θα μπορούν να αναβαθμίσουν δωρεάν σε Windows 10 και για ένα χρόνο από την κυκλοφορία τους. Από τα Windows 8 γνωρίζαμε τις προθέσεις της και για μια ενοποιημένη πλατφόρμα που θα λειτουργεί σε διαφορετικές συσκευές, αυτό γίνεται επιτέλους πραγματικότητα με τα Windows 10.

Η Microsoft έκανε τα αποκαλυπτήρια σήμερα στην mobile έκδοση των Windows 10 που προορίζεται για συσκευές από 8 ίντσες και κάτω. Αντί να έχει διαφορετικές πλατφόρμες για mobile και desktop, θα έχει το ίδιο OS να τρέχει σε όλες τις συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι οι developers θα δουλεύουν σε universal εφαρμογές αντί να φτιάχνουν ξεχωριστές για κάθε πλατφόρμα.

Update:
O tile-based launcher παραμένει ίδιος, αλλά η βασική σχεδιαστική γραμμή σε Settings menu και Action Center είναι ίδια με την desktop έκδοση.

Το People app θα λειτουργεί σε όλες τις συσκευές και θα συγκεντρώνει όλες τις επαφές. Θα μπορείς από κει πολύ εύκολα και γρήγορα να ξεκινήσει μια κλήση κανονική ή στο Skype και να στείλεις μήνυμα. Η αναβάθμιση του Outlook θα φέρει Tinder-like swipe λειτουργία- δεξιά για να κάνεις delete και αριστερά για flag.

Word, Excel και Powerpoint θα συμπεριλαμβάνονται στην mobile έκδοση του Windows 10, θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες όπως στο desktop αλλά θα αναδιαμορφώνουν το μέγεθος των αρχείων για να ταιριάζουν στις μικρές οθόνες.

Τα μηνύματα είναι πιο ενοποιημένα, το default Messages app θα διαχειρίζεται όλα τα μηνύματα που βασίζονται στο ίντερνετ από εφαρμογές όπως είναι π.χ. το Skype για να είναι όλα τα μηνύματα μαζεμένα σε μια εφαρμογή. Τα third-party apps πρέπει να έχουν υποστήριξη για το νέο feature.

To on-screen πληκτρολόγιο μπορεί να μετακινηθεί για να τοποθετηθεί σε πιο βολικό σημείο όσον αφορά στα phablets ενώ η Cortana μπορεί να μετατρέψει τον προφορικό λόγο σε κείμενο.

Οι χάρτες επίσης έχουν ενσωματωμένη Cortana και χάρη στο universal app μπορείς να σχεδιάσεις μια διαδρομή στον υπολογιστή και να τη χρησιμοποιήσεις στο κινητό.

Η εφαρμογή για τις φωτογραφίες είναι ένα ακόμη universal app που έχει ενσωματωμένο OneDrive και θα συγχρονίζει τις φωτογραφίες από όλες τις συσκευές και να τις βλέπεις όλες συγκεντρωμένες.

Όσο για το ποιες συσκευές θα μπορούν να αναβαθμιστούν, το Nokia Lumia 1520 επιβεβαιώθηκε ότι θα πάρει Windows 10. Η πρώτη κυκλοφορία του Windows 10 mobile θα γίνει τον Φεβρουάριο για τα μέλη του Preview program.

Δείτε επίσης: Windows 10, Δωρεάν αναβάθμιση για χρήστες Windows 7 έως και 8.1

windows 10 mobile, Windows 10, η Microsoft ανακοίνωσε mobile έκδοση

windows 10 mobile, Windows 10, η Microsoft ανακοίνωσε mobile έκδοση

windows 10 mobile, Windows 10, η Microsoft ανακοίνωσε mobile έκδοση

windows 10 mobile, Windows 10, η Microsoft ανακοίνωσε mobile έκδοση

windows 10 mobile, Windows 10, η Microsoft ανακοίνωσε mobile έκδοση


Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

30 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
RigoMS

Και η mobile έκδοση θα είναι μόνο για ένα χρόνο free? O.o

Στεφανος

Ποτε θα βγουν?

Κώστας Βλαχάκης

Στεφανος, Λογικά προς τα τέλη του έτους, όπως και τα Windows 10.
https://techblog.gr/software/windows-10-free-update-for-users-2511/

Όμηρος

Η Microsoft εξελίσσει το mobile λειτουργικό της όχι με μικρά αλλά με μεγάλα σταθερά βήματα. Έκανε τα τέλεια windows 8.1 ακόμα καλύτερα, όποιος τα έχει δουλέψει καταλαβαίνει. Τώρα με την ενοποιημένη πλατφόρμα μάλλον θα λυθεί και το πρόβλημα των εφαρμογών (για όσους θεωρούν ότι υπάρχει ακόμα).

Fotis Doukas

Και για ποιο λόγο ανακοινώνεται κάτι 12 μήνες πριν κυκλοφορήσει . . . ???
Ανακοίνωσε το και σε ένα μήνα κυκλοφόρησέ το . . .
Αγόρασε τη Nokia η Microsoft και κληρονόμησε και τις βλακείες της, μου φαίνεται . . .

Impressive-Instant

Λίγο-πολύ περιμέναμε τι θα δούμε με την ενοποίηση των Windows. Πολύ ενδιαφέρων η ενοποίηση των μηνυμάτων σε μια εφαρμογή, όπως και η βελτίωση του ήδη πολύ καλού people… Φυσικά κερασάκι στην τούρτα η δωρεάν (?) αναβάθμιση των χρηστών στα Windows 10…
Well done Microsoft.

nikosm

Αυτό που περιμέναμε οι περισσότεροι τεράστιες αλλαγές και τελικά μόνο δυο τρεις θα δώσει είναι τραγικό…απο την άλλη όμως πιστεύω ότι η ms δεν θέλει να τα δώσει όλα από τώρα έτσι ώστε να έχει λόγους για αναβαθμίσεις….αλλα και αυτά καλά είναι για αρχή..!!

Δημήτριος

Τα ανακοινώνει τόσο νωρίς για να μας συνηθίσει στην ιδέα. Κοινώς “λέγε λέγε το κοπέλι κάνει την κυρά και θέλει”
Προσωπική άποψη : Άθλιο UI, καθόλου παραμετροποιήσιμο, λίγες εφαρμογές
Όσοι περιμένετε αναβάθμιση των τηλεφώνων σας σε windows 10 μη φάτε θα έρθει γλαρόσουπα. Η microsoft δεν αναβάθμισε ποτέ τα windows phone 7 κινητά σε windows phone 8 κινητά. Η ίδια εταιρεία διέλυσε τη βάση των χιλιάδων (αν όχι εκατομυρίων εφαρμογών) για το λειτουργικό Windows mobile 5, 6, 6.1 6.5.απλά και μόνο γιατί ήταν ανοιχτό σε παραμετροποιήσεις. Δεν περιμένω τίποτε καλό πλέον από αυτή την εταιρία.

Nickolas

Πολύ ωραίες οι κοινές εφαρμογές, το office, το νέο ημερολόγιο κλπ
Πολύ καλό οτι θα υποστηρίζεται και ασύρματη εκτύπωση, επίσης επιτέλους θα μπορούμε να ανεβάσουμε από τον επόμενο μήνα μουσική στο one drive.
Το μόνο άσχημο οτι η αναβάθμιση θα αργήσει να έρθει και έχω περιέργεια αν τελικά την πάρουν όλα τα κινητά. Πάντως αν δεχτεί την αναβάθμιση το 530 πραγματικά θα εντυπωσιαστώ.

Nerevar

Εγω απορω που αργησαν τοσο πολυ να ενοποιησουν την πλατφορμα. Απο πλευρας αναπτυξης εφαρμογων ολες οι εκδοσεις Windows (mobile & desktop) χρησιμοποιουν την πλατφορμα .NET που υπαρχει απο τις αρχες του 2000. Δηλαδη ακομα και απο τα παλια Windows Mobile θα μπορουσαν να αντιμετωπιζονται οι δυο εκδοσεις ως μια κοινη οντοτητα.

Genesis

Nickolas

η MS είχε πει σε όλα τα windows phone 8 θα πάνε τα 10 όποτε θα έρθει και στο 530 σου

τώρα όσο για αυτό που είδα όλο το stream μου άρεσε πολύ το πως συνοδεύονται όλες οι συσκευές και το office/outlook γίνονται ποιο ωραία, το ui μου αρέσει πολύ. το βήμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο από τα 8 στα 8.1 αλλά είναι ένα καλό βήμα και λόγο ότι ακόμη και tablets 8 και κάτω inc θα έχουν τα ίδια μιλάμε για περισσότερες συσκευές που σημαίνει λογικά θα τραβήξει και περισσότερους developers.

Στεφανος

Τα 630 και 635 τα ελληνικα Vodafone πηραν αναβαθμιση σε denim. (Μονο τα Vodafone).Αν καποιος πηρε την αναβαθμιση να μου το γραψει αν γινεται.

kostas

Και τώρα μπορούμε να ανεβάσουμε μουσική στο one drive μέσω της εφαρμογής Αρχεία

ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα windows rt 8.1 θα παρουν windows 10 (nokia lumia 2520)

tech21man

Ενταξει δημητριος τραγικος.

Καλα εκανε και διελυσε την ομολογουμενως απο εσενα ΜΙΚΡΗ βαση των οχι ιδιαιτερα ικανοποιητικων (μου φαινοταν τραγικα) windows CE γιατι πολυ απλα, δεν ειχαν καμια ελπιδα με το τι θελει το κοινο τωρα σε mobile, μια αγορα που δεν μετραει πλεον σε εκατομυρια αλλα σε δισεκατομυρια.

Η δουλεια που εγινε στα mobile 8.1 ειναι εξαιρετικη, οντως για οποιον τα δουλεψει. Για ολους τους αλλους, τουμπεκι και φαε τη σουπα μονος σου.

Απο εκει και επειτα, επαθα πλακα με τα ολογραμματα στο holostudio των windows 10. Απιστευτο.
Αν συνδυαστουν με 3d printer, επανασταση.

tech21man

Επισης πολυ εντυπωσιακο στη συγκριση direct X 11 με 12 στην ιδια hardware πλατφορμα.

Αντιθετα απο την apple που δινει custom τσιπακια και μετα απλα τα καταργει η microsoft φαινεται να εκμεταλλευεται το θεμα software καλυτερα…

Ακομη και στα windows phone, καθε update εκανε το τηλεφωνο πιο καλο ομαλο και γρηγορο, με νεα χαρακτηριστικα αντι να σε κανει να θελεις να παρεις κατι ισχυροτερο (οπως ηταν παλια και στα pc βεβαια).

Παντελης

Όταν Λεέι ότι αυτοι Που είναι μέλη στο preview program θα πάρουν πιο νωρις αναβαθμιση ενοούν το preview for developers??

Giorgos T.

@RigoMS Μάλλον εννοεί ότι μόλις κυκλοφορήσουν και για έναν χρόνο, θα μπορείς να κάνεις δωρεάν αναβάθμιση. Όχι ότι θα είναι δωρεάν μόνο για έναν χρόνο…

economist

Συγχαρητήρια στη microsoft που εξέδωσε κοινό λογισμικό για pc και για smartphones. Εγώ προσωπικά περίμανα τη μέρα όπου το κινητο μου θα λειτουργούσε έτσι όπως ακριβώς ο υπολογιστής μου. Πλέον όταν έχουμε το κινητό μαζί μας θα είναι λές και κουβαλάμε το pc. Ο αντίλογος είναι ότι και τώρα το ίδιο συμβαίνει. Διαφωνώ, νομίζω έχουν αρκετούς περιορισμούς τα κινητά σε σχέση με τους υπολογιστές π.χ πολλές φορές δεν σου εμφανίζει κάποια plugs in ή δέν παίζει κάποια τραγούδια στο youtube κ.α., οι ψαγμένοι θα έχετε παρατηρήσει και πιό εξιδικευμένα πράγματα. Το μόνο που ελπίζω είναι να γίνει πλήρη ταυτοποίηση λογισμικού κινητού με υπολογιστή για να προσφέρουν μία ολοκληρομένη και πανομοιότυπη εμπειρία. Βέβαια κάποιες διαφοροποιήσεις μεταξύ pc και smartphone θα υπάρχουν και είναι απολύτως θετικές. Ακόμα και άν τα android εξελιχθούν και σου προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες όλοι έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε με windows στο pc, άρα αρχικά θα είναι πολύ πιο εύκολο να αγοράσουμε windows phone. Καί μία πρόβλεψη, με λίγο σωστό marketing και φυσικά με την καλή τους λειτουργία τα windows phone θα αυξήσουν την απήχηση τους τα επόμενα χρόνια.

Lefteris T.

Ακόμα κ τώρα οποιος έχει δοκιμασει windows phone ξέρει κ θα ανεβει κ άλλο γτ πραγματικά είναι ότι κλτρο σε λειτουργικο κινητού κ υπόσχεται να γίνει ακόμα κλτρο όσο περνάει ο καιρός εκτιμώ λ παραπάνω τα λεφτά που έδωσα για το 930!!

Πέτρος Π

Όντως ό,τι πιο τίμιο και όμορφο έχω δει τον τελευταίο καιρό… Όντας κάτοχος Lumia 820 μόνο καλές εντυπώσεις έχω για τα Windows Phones… Το κινητό μου αναβαθμίστηκε κανονικότατα σε 8.1 από 8, και μετά από 2 χρόνια χρήσης, σήμερα δουλεύει ακόμα καλύτερα από την πρώτη μέρα που το αγόρασα, λόγω των αναβαθμίσεων… Ούτε λόγος για lag και όλα τα σχετικά… Φαίνεται οτι τελικά όσοι πίστεψαν και επένδυσαν σε συσκευές Windows τελικά δικαιώνονται και με το παραπάνω…

christos

Το μέλλον είναι ήδη εδώ και η Microsoft κάνει εκπληκτικά βήματα. Χίλια μπράβο!!!!

Dimitris F.

Παιδιά τα windows 10 θα βγουν το Φεβρουάριο για τους developers αλλά όχι μέσω της εφαρμογής “preview for developers” αλλά μέσω μιας νεας “phone insider”.

el_mac

“Ο/Η Πέτρος Π λέει:

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 στο 9:45

Όντως ό,τι πιο τίμιο και όμορφο έχω δει τον τελευταίο καιρό… Όντας κάτοχος Lumia 820 μόνο καλές εντυπώσεις έχω για τα Windows Phones… Το κινητό μου αναβαθμίστηκε κανονικότατα σε 8.1 από 8, και μετά από 2 χρόνια χρήσης, σήμερα δουλεύει ακόμα καλύτερα από την πρώτη μέρα που το αγόρασα, λόγω των αναβαθμίσεων… Ούτε λόγος για lag και όλα τα σχετικά… Φαίνεται οτι τελικά όσοι πίστεψαν και επένδυσαν σε συσκευές Windows τελικά δικαιώνονται και με το παραπάνω…”

Αυτο…

Genesis

RingoMS όταν λέει για ένα χρόνο free αναβαθμίσει για windows 10 μιλάει για pc και όχι για τα phones….και ότι θα έχεις 1 χρόνο να τα αναβαθμίσεις τα windows σου από τα 7 η 8/8/1 σε 10 και φυσικά οι αναβαθμίσεις τον 10 θα γίνονται συνεχεία δηλαδή δεν θα σταματήσουν μετά από ένα χρόνο.

αυτό που λέει είναι δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες τον 7/8 ένα χρόνο διορία για αναβαθμίσουν τα windows τους σε 10. μην μπερδεύεστε 🙂

Νίκος

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί η ενοποίηση των λειτουργικών με τα Windows 10 θα λύσει όλα τα προβλήματα που έχουνε οι εφαρμογές των τηλεφώνων; Γιατί τώρα για παράδειγμα δεν μπορούνε να κάνουνε μια σοβαρή εφαρμογή για το Facebook (ο κόσμος το λέει, εγώ δεν ασχολούμαι) και ακόμα και τα προγράμματα της Microsoft κάνουνε πιο συχνές ενημερώσεις στο Android παρά στα WP; Γιατί έχουνε παρατημένα τόσα προγράμματα και αφήνουνε τον κόσμο να τους βρίζει σε καθημερινή βάση; Υποτίθετε ότι αυτό είναι η μεγαλύτερη δυσφήμιση για μια εταιρία που θέλει να θεωρείται σοβαρή. Τι θα αλλάξει σε 8 μήνες που δεν μπορούσε να γίνει απο σήμερα; Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει σήμερα να κάνουνε σωστή δουλειά στίς εφαρμογές τους;

Dimitris F.

@Νικος κοίταξε εγώ είμαι αισιόδοξος για το λόγο οτι μπορεί οι developers να σνομπαρουν τα windows phones που τα χει μια μικρή μερίδα του κοινά αλλά σίγουρα δε τους συμφέρει να σνομπαρουν τα windows 10 στο pc ποσο μάλλον τώρα που τα δίνουν free σε όσους έχουν τα windows 7 και μετά. Κι όλοι γνωρίζουμε οτι οι 8 στους 10 έχουν pc με windows λογισμικο και ενοποίηση σημαίνει οτι οποία εφαρμογή τρέχει στη pc εκδοση θα τρέχει και στη mobile λόγω κοινού store.

Νίκος

Λογικό αυτό που λές, αλλά γιατί τόσο καιρό η Microsoft αδυνατούσε να βγάλει σοβαρή εφαρμογή για το Facebook ή ακόμα και για το Skype, εφαρμογές που η ίδια είχε αναλάβει τον προγραμματισμό τους; Ειδικά αυτές οι 2 εφαρμογές, είναι λόγος για να αγοράσει κάποιος Smartphone. Δεν μιλάω για το Instagram και το Youtube, αλλά εφαρμογές που ανέλαβε η ίδια τον προγραμματισμό τους και δεν κατάφερε – απ’ότι λένε τα σχόλια των χρηστών – να παρουσιάσει κάτι σοβαρό και αξιόπιστο.

Lagdroid

@Nikos

Το φβ και το σκαιπ πλέον είναι παααααρα πολύ καλα στα WP.
Δεν τους λείπει κάτι.

Instagram έχουν τα WP.

Για το YouTube εχουν το metrotube που είναι 100000000000 φορές καλύτερο από την official εφαρμογη.

Ο κόσμος είναι ανόητος και κράζει επειδή δεν ψάχνεται και παπαγαλιζει ότι του λένε.

Τα windows phone μακράν είναι η καλύτερα πλατφόρμα που είχα ποτε. Κανέναν πρόβλημα και συχνές αναβαθμίσεις.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσω στα ανέκδοτα με την ονομασία android η IOS.

Genesis

Lagdroid

δεν θα συμφωνήσω για το fb/skype είναι καλά αλλά έχουν κάποια bugs και το fb θέλει ποιο πολλά features αυτές οι δυο εφαρμογές θέλουν δουλειά ακόμη. ναι κάνεις την δουλειά σου αλλά άμα θες να είσαι ανταγωνιστικός πρέπει να τα πας ποιο μπροστά από τα άλλα os η τουλάχιστον στα ίσα.

Νικος

η MS πιστεύω δεν ήθελε να βιαστεί τώρα όμως με τα 10 που ήρθαν για να μηνούν θα αρχίσουν να τα φτιάχνουν όλα αυτά θα έρθουν μεγάλα updates σε αυτές της εφαρμογές που έχει η MS στην κατοχή της οπότε περιμένουμε μέχρι να έρθουν και να δούμε πόσο μπροστά θα πάνε όλα αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Software featured Windows

Windows 11: Τo Android smartphone σας γίνεται επίσημη web κάμερα του PC

To πρόγραμμα Windows Insider προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου ή του tablet Android ως web κάμερα.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.