Τέλος στα barcode – Καλώς ήρθες RFID

Στη φετινή έκθεση Cisco Expo 2007 που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24 και 25 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνολογία RFID. Η λύση ήταν της εταιρείας Mobile Technology και αφορούσε την καταγραφή των κινήσεων του επισκέπτη.

Εν αντιθέση με τις προηγούμενες χρονιές που παρουσιαζόταν συνωστισμός στην είσοδο των αιθουσών λίγο πριν την έναρξη κάθε παρουσίασης, μιας και η ευγενέστατες κοπέλες έπρεπε να περάσουν από ανιχνευτή barcode όλα τα καρτελάκια των επισκεπτών, σε αυτή την Cisco Expo όλα γίνονταν χωρίς καμία ενόχληση.

Λειτουργία
Κατά την είσοδό του στην Cisco Expo, ο επισκέπτης έκανε registration με τα στοιχεία του και ένας εκτυπωτής Intermec PM4i RFID, εκτύπωνε την ετικέτα με το RFID tag. Η ετικέτα αυτή είχε πάχος όσο ένα φύλλο χαρτί και έφερε τα διακριτικά του επισκέπτη όπως το ονοματεπώνυμό του και το φορέα ή επιχείρηση που εκπροσωπούσε. Στον εσωτερικό χώρο κάθε αίθουσας παρουσιάσεων του ξενοδοχείου, είχαν τοποθετηθεί από δύο Intermetc RFID Readers που «διάβαζαν» από απόσταση το καρτελάκι με τα στοιχεία του επισκέπτη καταχωρώντας τα σε μια βάση δεδομένων.

Οι RFID Readers συνδεόνταν ασύρματα μέσω Cisco Wireless Access Points με τον Application Server ο οποίος συνέλεγε τα δεδομένα από τους RFID Readers, τα επεξεργαζόταν και τα καταχωρούσε στη βάση δεδομένων. Όλοι οι RFID Readers ήταν εφοδιασμένοι με motion detectors και ξεκινούσαν να διαβάζουν τα RFID tags, μόνο όταν οι επισκέπτες περνούσαν από μπροστά τους. Επιτέλους είδαμε το RFID να χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις εκτός από logistics και οφείλουμε ένα μεγάλο μπράβο στη Cisco και την Mobile Technology Α.Ε.

Επεξεργάστηκε την 27 Δεκεμβρίου 2008 11:41

Σχόλια

  • Μήπως θα πρέπει όμως να ανησυχουμε και για την ιδιωτικότητά μας όταν είναι τόσο εύκολο και απλό μέσα σε ένα χαρτί να υπάρχει ένα RFID tag το οποίο προδίδει την θέση μας;

  • Έχεις δίκιο cghera, αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα όσο περισσότερο αυξάνεται η χρήση του RFID. Το RFID έχει πολύ μικρή εμβέλεια και στην περίπτωση π.χ. που το έχουμε πάνω μας, δεν θα μπορούμε να εντοπιστούμε από μεγάλη απόσταση.

    Αυτό που προβληματίζει εμένα είναι ότι το RFID έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται σε super market και φαντάζομαι ότι εύκολα θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα "φάκελο" με τις προσωπικές μας προτιμήσεις-αγορές και να πουλάνε αυτά τα στοιχεία σε εταιρείες που στη συνέχεια θα μας "βομβαρδίζουν" με προσφορές.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.