LG HomNet – Ανοίξτε το σπίτι σας σε ένα ψηφιακό φίλο

Τα τελευταία χρόνια ακούμε διαρκώς τον όρο «έξυπνο σπίτι», το σπίτι δηλαδή όπου όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που υπάρχουν σε αυτό θα βρίσκονται σε επικοινωνία μεταξύ τους και συνδεδεμένες με κονσόλες ελέγχου ενσύρματα ή ασύρματα.

Στη χώρα μας όσοι ενδιαφέρονται έχουν βρεθεί σε εκθέσεις όπου έχουν παρουσιαστεί έξυπνες συσκευές μέρη ενός «έξυπνου σπιτιού» και φαντάζονται να ξεδιπλώνετε μπροστά τους το κοντινό μέλλον.

Όταν όμως βρίσκεσαι στην πηγή των εξελίξεων, στα εργαστήρια σχεδιασμού της Κορεάτικης εταιρείας LG Electronics και έχεις τη δυνατότητα να αγγίξεις και να χρησιμοποιήσεις τις συσκευές αυτές μέσα από αληθινά σενάρια, τότε το μέλλον δεν φαντάζει μέλλον αλλά μια σημερινή, τρέχουσα πραγματικότητα.

Networking with you
Home Network ή σε ελεύθερη μετάφραση «σπιτικό δίκτυο» (όχι γλυκό!), είναι ένα πληροφοριακό σύστημα σύνδεσης συμβατών οικιακών συσκευών μέσο ενσύρματου ή ασύρματου δικτύου. Το σύστημα αυτό επιτρέπει το σερφάρισμα στο internet, την ανταλλαγή πληροφοριών και τον έλεγχο των ψηφιακών αυτών οικιακών συσκευών, μέσα αλλά και έξω από το περιβάλλον του σπιτιού μέσο φορητών συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης στο internet. Ενσύρματα γίνεται κατανοητό ότι ο έλεγχος πραγματοποιείται από διάφορα πάνελ ελέγχου που βρίσκονται στρατηγικά τοποθετημένα μέσα στο σπίτι τα οποία μπορεί να είναι και αποσπώμενα από την βάση τους σας τηλεχειριστήρια. Στην περίπτωση ελέγχου των δικτυωμένων συσκευών μακριά από το σπίτι, αναλαμβάνει το Mobile Network. Δηλαδή μια ολοκληρωμένη λύση μετάδοσης, φωνής, εικόνας και δεδομένων, μέσο κινητών τηλεφώνων, PDA και άλλων multimedia mobile συσκευών ανεξαρτήτως ώρας και τόπου.

Για παράδειγμα μπορούμε να ενεργοποιούμε ή να απενεργοποιούμε το κλιματιστικό του υπνοδωματίου από το ψυγείο στην κουζίνα. Ή και εκτός σπιτιού μέσο κινητού τηλεφώνου. Μέσο internet μπορούμε να «κατεβάσουμε» από την ιστοσελίδα της LG, νέα προγράμματα πλύσης των ρούχων ή κλιματισμού, ανανεώνοντας τα ήδη υπάρχοντα του πλυντηρίου ρούχων και του κλιματιστικού. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στις συσκευές, ενημερωνόμαστε μέσο e-mail και μηνύματος στο κινητό μας και με τη σειρά μας ενημερώνουμε το κοντινότερο service center ώστε να επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

Οι εφαρμογές που βρίσκει ένα τέτοιο ασύρματο σύστημα ελέγχου είναι απεριόριστες και εξαντλούνται μόνο από την έλλειψη φαντασίας όχι μόνο τη δική μας αλλά και των εταιρειών που αναπτύσσουν διαρκώς συσκευές που καλύπτουν και την παραμικρή μας ανάγκη. Προς το παρόν η εταιρεία LG έχει παρουσιάσει και διαθέτει παγκοσμίως τέσσερις συμβατές συσκευές Internet Home Network Products οι οποίες είναι, ψυγείο, πλυντήριο, κλιματιστικό και φούρνος μικροκυμάτων.

Network System
Η LG ανέπτυξε το πρωτόκολλο επικοινωνίας Living Network System, LnCP (Living Network Control Protocol). Το LnCP είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας που απευθύνεται σε οικιακές συσκευές που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, μικρές ποσότητες δεδομένων. Η εταιρεία συμμετέχει στη δημιουργία στάνταρτ για την οικιακή δικτύωση μαζί με την Microsoft και την AHAM. Παράλληλα η εταιρεία θα αναπτύξει ένα δίκτυο συμβατό με προϊόντα οικιακής δικτύωσης εταιρειών όπως Microsoft UpnP, Sony HAVi (Home Audio-Video interoperability), Sun Microsystems Jini και άλλων. Η εξελίξει είναι ραγδαίες και σύντομα θα βρεθούμε μπροστά τους, γι’ αυτό προετοιμαστείτε!

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Home Cinema LG

Πως να καθαρίσετε σωστά την οθόνη της τηλεόρασής σας

Ο συχνός καθαρισμός της τηλεόρασης συμβάλλει στη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας εικόνας και στην αύξηση της διάρκειας ζωής της.

Gear CES LG

H LG παρουσίασε την πρώτη ασύρματη διάφανη τηλεόραση OLED στον κόσμο [CES 2024]

H LG παρουσίασε στη CES 2024 στο Λας Βέγκας την OLED T, την πρώτη ασύρματη διαφανή τηλεόραση OLED, με ανάλυση 4K.

Home Cinema LG

webOS Re:New

Το πρόγραμμα webOS Re:New είναι συμβατό σε παλαιότερα μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων της LG και δίνει σε περισσότερους χρήστες πρόσβαση στην αναβαθμισμένη εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας που προσφέρει η πλατφόρμα.

Cars LG

Η LG αναπτύσσει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης

Οι καινοτόμες δυνατότητες Infotainment εντός του οχήματος της LG συνδυάζονται με τις τεχνολογίες αιχμής ADAS και AD της Magna στην τελευταία συνεργασία των εταιρειών.