Τεχνολογία

SpaceX: Επιτυχής εκτόξευση 2 πυραύλων σε 48 ώρες

Δύο επιτυχημένες εκτοξεύσεις και προσεδαφίσεις επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων Falcon 9 κατάφερε η SpaceX του Έλον Μασκ μέσα σε 48 ώρες. Μάλιστα, στην διάρκεια της δεύτερης επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά η δοκιμή επισφραγίστηκε με επιτυχία.

Η πρώτη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy (Kennedy Space Center) της Florida την Παρασκευή και η δεύτερη στην Αεροπορική Βάση Vanderberg (Vanderberg Air Force Base) της California την Κυριακή.

Η πρώτη είχε ως αντικείμενο την αποστολή του πρώτου δορυφόρου τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, με την επαναπροσεδάφιση να πραγματοποιείται στο drone-πλοίο “Of Course I Still Love You” στον Ατλαντικό και η δεύτερη την αποστολή 10 δορυφόρων τηλεπικοινωνιών της Iridium με την επαναπροσεδάφιση να λαμβάνει χώρα στην πλωτή πλατφόρμα “Just Read the Instructions” στον Ειρηνικό.

Η Κυριακάτικη εκτόξευση σηματοδοτεί την ένατη της εταιρείας μέσα στο 2017. Η SpaceX θεωρεί ότι η επαναχρησιμοποίηση μερών των πυραύλων θα μειώσει κατά πολύ το κόστος της εκτόξευσης πυραύλων.

Να σημειωθεί ότι η Iridium έχει ήδη αποστείλει άλλους δέκα δορυφόρους τηλεπικοινωνιών με τη SpaceX. Στόχος της είναι η αποστολή 75 νέων δορυφόρων μέχρι τα μέσα του 2018. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν ακόμη 6 εκτοξεύσεις από τη SpaceX προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο στόχος.

Πηγή

Σχόλια

  • Χωρίς καμία διάθεση επίκρισης και σαρκασμού νομίζω οτί όταν κάποιο ιπτάμενο αντικείμενο καταλήγει σε κάποιο πλωτό μέσο χαρακτηρίζεται ως προσνήωση και όχι ως προσεδάφιση...

  • @Agnostos13 μόλις είχα ένα deja vous, παρόμοιο σχόλιο για την προσνήωση / προσεδάφιση έχω διαβάσει σε άλλο παλαιότερο άρθρο.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λαΐδα Λιμνιάτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.