Xbox Series X: Αποκαλύφθηκαν τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά

Xbox Series X, Xbox Series X: Αποκαλύφθηκαν τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά

Εδώ και μήνες, η Microsoft κάνει tease διάφορα χαρακτηριστικά του Xbox Series X. Σε αντίθεση με τη Sony, η οποία αρνείται πεισματικά να μας δώσει έστω μία γεύση από το επερχόμενο PlayStation 5.

Σήμερα, ο τεχνολογικός κολοσσός αποφάσισε να διακόψει την αναμονή, και αποκάλυψε τα πάντα για τη νέας γενιάς κονσόλα και το ολοκαίνουργιο Xbox controller.

Τα χαρακτηριστικά της νέας γενιάς κονσόλας

Το blog post που δημοσίευσε η Microsoft ήταν εφ’ όλης της ύλης και δεν άφησα τίποτα κρυφό. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι κάλυψε και την παραμικρή απορία που μπορεί να είχε ο οποιοσδήποτε χρήστης. Αρχικά, τα χαρακτηριστικά του Xbox Series X είναι τα παρακάτω:

  • CPU: 8x Zen 2 Cores στα 3.8GHz (3.6GHz με SMT)
  • GPU: 12 TFLOPs, 52 CUs στα 1.825GHz, Custom RDNA 2
  • Die Size: 360.45 mm2
  • Διαδικασία: 7nm Enhanced
  • Μνήμη RAM: 16GB GDDR6 με 320mb bus
  • Memory Bandwidth: 10GB στα 560 GB/s και 6GB στα 336 GB/s
  • Εσωτερικός χώρος αποθήκευσης: 1TB Custom NVMe SSD
  • I/O Throughput: 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
  • Επεκτάσιμος χώρος αποθήκευσης: 1TB Expansion Card
  • Εξωτερικός χώρος αποθήκευσης: USB 3.2 HDD Support
  • Αναγνώστης οπτικών μέσων: 4K UHD Blu-ray Drive
  • Στόχος απόδοσης: 4K στα 60fps – μέχρι 120fps

Η Microsoft επέλεξε να ξεχωρίσει κάποια από τα χαρακτηριστικά του Xbox Series X. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι ανυπομονεί οι χρήστες να παίξουν παιχνίδια που υποστηρίζουν το DirectX Raytracing (DXR), αφού η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία και τον ρεαλισμό. Μερικά δείγματα που έδωσε η εταιρεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι η βελτίωση στην ποιότητα των γραφικών είναι αξιοσημείωτη.

Xbox Series X, Xbox Series X: Αποκαλύφθηκαν τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τις επιδόσεις, το Xbox Series X θα είναι πολύ πιο γρήγορο από τους προγόνους του χάρη στον SSD και γενικότερα την Xbox Velocity Architecture, η οποία θα είναι σε θέση πρακτικά να εκμηδενίσει τους χρόνους φόρτωσης των παιχνιδιών. Από αυτή την τεχνολογία θα ωφεληθούν οι open world τίτλοι, όπως τα Final Fantasy XV, Assassin’s Creed Odyssey, και Red Dead Redemption 2.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τη διαφορά φόρτωσης του State of Decay 2 μεταξύ Xbox Series X και Xbox One. Με την νεότερης γενιάς κονσόλα το παιχνίδι φορτώνει 40 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα.

Χάρη στον SSD, στο Xbox Series X είναι δυνατό το άνοιγμα και η εναλλαγή μεταξύ πολλών παιχνιδιών ταυτόχρονα, χωρίς να χρειάζεται να γίνεται load το κάθε παιχνίδι από την αρχή. Ακόμα, και αν ο χρήστης κλείσει την κονσόλα για οποιοδήποτε λόγο, τα παιχνίδια θα συνεχίζουν από το σημείο που τα άφησε, χάρη στην τεχνολογία Quick Resume.

Στο θέμα της συμβατότητας με τίτλους από προηγούμενες γενιές, μάθαμε ότι το Xbox Series X θα υποστηρίζει τόσο τα παιχνίδια που κυκλοφορήσαν για το Xbox One όσο και τους τίτλους των Xbox 360 και Xbox. Όλα τα παιχνίδια θα έχουν καλύτερη ποιότητα και υψηλότερα frame rate.

Το νέο Xbox controller

Σύμφωνα με τη Microsoft, το controller προσφέρει άνεση κατά το gameplay χάρη στις σμιλευμένες επιφάνειες και την εκλεπτυσμένη γεωμετρία του. Τα L και R κουμπιά έχουν textured grip, ενώ το D-pad αναβαθμίστηκε σε υβριδικό.

Την επόμενη εβδομάδα, η Microsoft θα κάνει ένα livestream σχετικά με το Xbox Series X και τους προγραμματιστές.

Τέλος, αναμένουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την κονσόλα τον Ιούνιο, ενώ θα κυκλοφορήσει στην αγορά τα Χριστούγεννα του 2020.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.