Games

Xbox Series X και PlayStation 5: Πολύ πιο ακριβά από τους προκατόχους τους

Η Sony και η Microsoft ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τις επόμενης γενιάς κονσόλες τους. Τόσο το Xbox Series Χ όσο και το PlayStation 5 θα διαθέτουν high-end hardware που θα τους προσφέρει απίστευτη ισχύ. Ωστόσο, φαίνεται ότι όλα αυτά τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των δύο επερχόμενων κονσολών έρχονται με κάποιο κόστος.

Η ιστοσελίδα Digital Foundry η οποία ειδικεύεται στις αναλύσεις παιχνιδιών και gaming hardware, και ανήκει στο Gamer Network μαζί με το Eurogamer, εξέτασε σε βάθος τον σχεδιασμό και τα χαρακτηριστικά του Xbox Series X.

Τα συμπεράσματα της σελίδας, φαίνεται να αφορούν τόσο την κονσόλα της Microsoft, όσο και το PlayStation 5, κυρίως γιατί παρουσιάζουν κοινά σημεία στο hardware και τις τεχνολογίες που θα διαθέτουν.

Η ανάλυση του hardware και του συνολικού κόστους

Αρχικά, η ειδική κάρτα γραφικών της AMD που θα διαθέτει το Xbox Series X, η οποία θα έχει επεξεργαστική ισχύ 12 TFlops, θα είναι πιο περίπλοκη από όλες τις GPU που έχει αναπτύξει και κυκλοφορήσει μέχρι τώρα η εταιρεία.

Έπειτα, ο επεξεργαστής που θα διαθέτει η νέα κονσόλα είναι ειδική έκδοση που ανέπτυξε η AMD σε συνεργασία με τη Microsoft και βασίζεται στη Zen 2 της πρώτης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Xbox Series X θα έχει έναν NVMe SSD επόμενης γενιάς, με χωρητικότητα τουλάχιστον 500GB.

Μέχρι τώρα λοιπόν έχουμε μία κονσόλα με τρία ειδικά σχεδιασμένα κομμάτια στο hardware. Η ανάπτυξη όλων αυτών απαιτεί πολύ χρόνο και χρήμα, ένα κόστος που θα περάσει στην τελική τιμή της κονσόλας και θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής.

Στη συνέχεια, η Digital Foundry αναφέρει ότι για να μπορέσει η κονσόλα να λειτουργήσει με όλο αυτό το hardware απαιτείται ένα ισχυρό σύστημα τροφοδοσίας και φυσικά ένα ανάλογο σύστημα ψύξης. Δύο στοιχεία που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος του Xbox Series X.

Τέλος, η ιστοσελίδα συγκρίνει το PlayStation 5 και το Xbox Series X με τα παλαιότερα PlayStation 3 και Xbox 360, όπου η Sony και η Microsoft είχαν επενδύσει αρκετό χρόνο και χρήμα. Κάτι που αντικατοπτριζόταν και στην τιμή εκκίνησης των κονσολών.

Η τιμή των κονσολών

Με βάση την ανάλυση της Digital Foundry, ο διάσημος αναλυτής Daniel Ahmad δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν η τιμή εκκίνησης των PlayStation 5 και το Xbox Series X θα είναι χαμηλότερη των 400 δολαρίων Αμερικής.

Ο ίδιος τονίζει ότι πάνω από 50% του συνολικού κόστους παραγωγής, καθώς και της τιμής πώλησης, θα αποτελούν η CPU, η GPU, η GDDR6 μνήμη και ο NVMe SSD. Κλείνει λέγοντας ότι είτε η Sony και η Microsoft θα κυκλοφορήσουν δύο κονσόλες με μικρό περιθώριο κέρδους, είτε θα αναγκαστούν να τις πουλήσουν πολύ ακριβά.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 23 Δεκεμβρίου 2019 9:54

Σχόλια

  • Όταν αγοράζεις κινητό το αλλάζεις στη καλλίτερη κάθε 2 χρόνια, και το έχεις πάρει κοντά στο 700 plus, αυτά βλέπουν και σου λέει γιατί να μη το κάνω κοντά σε αυτά τα λεφτά που εγώ θα το αντικατάστησω και σε 4 με 5 χρόνια...

    • Σωστος. Εδω ύπαρχουν κοροιδα που δινουν 1200 ευρω καθε χρονο για το μηλαρακι να το μοστραρουν στο τραπεζακι της καφετεριας και να μπαινουν φεισμουκ και ινσταγκραμ. Τα 700 μετα πολλα ειναι που κανει η κονσολα και την αλλαζεις στην πενταετια?

      • Εδώ υπάρχουν άτομα που πληρώνουν ενα σκασμό λεφτά και παίρνουν Samsung Huawei και αλλα τέτοια και σκανε διαφημίσεις απο παντού με σχεδον καθόλου ασφάλεια και ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΆ κακογραμενες εφαρμογές που για να δουλέψουν λίγο καλα θέλουν 6g ram και 50 πυρήνες... Αν εσύ δεν τα έχεις μην τα δίνεις.... Δεν σε υποχρέωσε κανείς... Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν μόστρα το σαποιο μήλο άλλοι το κατακερματισμενο droid, άλλοι το αμάξι τους και άλλοι την ηλιθιότητα τους δείχνοντας μενος τους απέναντί σε εταιρείες χωρίς να εχουν να κερδίσουν τιποτα... Απλά γιατι και αυτο είναι τις μόδας

        • Εδώ πλέον πάρα πολλές εφαρμογές ενημερωμένες είναι κακογραμμένες κι ύστερα πάνε και ρίχνουν το φταίξιμο στις παλιότερες συσκευές (ότι και καλά φταίει το κινητό - πολλοί δεν καταλαβαίνουν στο ότι οι καινούργιες εφαρμογές είναι επίτηδες κακογραμμένες ώστε να σέρνονται σε παλιότερες συσκευές)...

    • Γενικά πέφτει πολύ κοροϊδία τον τελευταίο καιρό σε θέματα τεχνολογίας...
      Κάθε χρόνο να πούμε οι προγραμματιστές βαραίνουν τις εφαρμογές (ειδικά facebook/messenger) και γεμίζουν σκουπίδια κώδικες για να σέρνονται στις παλιότερες συσκευές + το ίδιο και με τις ενημερώσεις λογισμικού...
      Το παλιό μου Galaxy S3 που είναι τώρα 8 χρονών ακόμη πάει σφαίρα γιατί δεν του έχω κάνει καμία ενημέρωση και φυσικά δεν του φόρτωσα χαζές εφαρμογές facebook/messenger/antivirus/cleanmaster !!!

      • Και η γιαγια μου εχει ενα νοκια 3310 παει σφαιρα...Τι λες ρε φιλε...εχεις ενα σαπιο S3 και επειδη εχεις 3 εφαρμογες μεσα και δν κολλαει νομιζεις κατι εκανες...
        Για να παιρνεις τηλεφωνο η μηνυματα ναι καλο ειναι...μια φωτογραφια να βγαλεις μεσα στην θολουρα θα ειναι..ελεος πια...ολοι οι ελληναραδες..

        • συμφωνω ρε φιλε για να εχεις ενα κινητο να παιρνει καλο σου ειναι.το θεμα ειναι τι χρηση το κανει ο καθενας,εγω απλα μπαινω ινστα,κανα μεσσεντζερ εμαιλ βιμπερ αντε και κανα παιχνιδι που και που για πλακα και οταν βγαινω για καφε η καμια εκδρομουλα με την κοπελα..θελω να παω σε ωραιο μερος να εχω ενα κινητο της προκοπης να βγαλει μια καλη φωτογραφια...και συ με την μαλακια το S3 που το ειχα δωσει στην μανα μου μετα απο reset και παλι ζοριζειτε να ανοιξει ενα βιμπερ..δλδ ελεος..

          • @JrSTarWars σε αυτό φταίνε οι προγραμματιστές που βαραίνουν επίτηδες το πιο πρόσφατο Viber - αν δοκιμάσεις να κατεβάσεις σε apk να βάλεις μια παλιότερη έκδοση Viber του 2017 τότε δεν θα ζοριστεί.

        • Τουλάχιστον δεν είμαι θύμα marketing στο να πρέπει ντε και καλά να αναγκάζομαι να αγοράζω καινούργια συσκευή ανά 2 χρόνια επειδή το θέλουν οι εταιρίες... Όταν πας και πληρώνεις ακριβά για μια καινούργια συσκευή που είναι high end (την συγκεκριμένη περίοδο) τότε πρέπει να κρατάει/αντέχει για αρκετά χρόνια !!! Δεν είναι δυνατόν τώρα ένα messenger να θέλει 4πυρηνο επεξεργαστή με 2GB RAM για να τρέξει καλά... Όσο για την φωτογραφία του S3 βγάζει ακόμη μια χαρά απλά στην νύχτα δεν βγάζει τόσο τέλεια και στο οτι δεν έχει τέλεια selfie. Επίσης εγώ είμαι με το Huawei P9 που το θεωρώ ότι είναι υπέρ αρκετό και ειδικά στο οτι βγάζει φωτογραφίες σε RAW οπότε με Adobe Lightroom έχεις το πιο καλό αποτέλεσμα.

  • Η τιμή στο XBOX ακούγεται ότι θα είναι 499 ευρώ για το φτηνό και 599 για το ακριβό μοντέλο. Αν σκεφτούμε ότι και το XBOX One τόσο είχε ξεκινήσει πριν 6 χρόνια (στην έκδοση με kinect) ουσιαστικά δεν είναι ακριβότερο.
    Το PS5 υπολογίζω ότι θα έχει 549-599 ευρώ γιατί πάντα ξεκινάει πιο ακριβό και μετά σταδιακά πέφτει η τιμή του

    • Εδώ είσαι λάθος δεν ξεκινάει πιο ακριβά η Sony
      Το xbox one ήταν πιο ακριβό από το PS4
      To PS4 είχε ξεκινήσει 399

    • Κάπου τα μπέρδεψες, το Xbox πάντα έβγαινε ελάχιστα ακριβότερο από το PlayStation και ουσιαστικά το Xbox ήταν πάντα αυτό που έπεφτε η τιμή του γρήγορα προκειμένου να ανταγωνίζεται το PlayStation, λοιπόν, επειδή έχω και πάνω από 20χρόνια που ασχολούμαι με κονσόλες και ειδικά PlayStation δεν μπορώ να ξεχάσω τα 550€ της DayOne κυκλοφορίας του PlayStation 3, και κάτι μου λέει πως από εκεί θα ξεκινάνε και οι τιμές των νέων PlayStation 5 και Xbox X Series, δυστυχώς αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που μιλάει για 2 κονσόλες Xbox X Series (μια δυνατή και μια ποιο αδύνατη-Lite) προβλέπω μεγάλη αύξηση στις τιμές με της δυνατές κονσόλες να ξεπερνούν τα 600€ με ποιο πιθανή αυτή των 650€ και αύξηση στις τιμές των παιχνιδιών από 69€ στα 79€ και ίσως και αύξηση στις ιντερνετικές υπηρεσίες πχ PS Puls, γενικός στο Gamimg μέσο κονσόλας αναμένετε να μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι.

      • Αφου ασχολεισαι 20 χρονια με gaming θα επρεπε να θυμασαι οτι το ps3 κυκλοφορησε στα 659€.. Το ειχα παρει μια μερα πριν βγει επισημα στην Ελλαδα απο ελληνικο καταστημα λογω του οτι ηξερα προσωπικα τον καταστηματαρχη. Καλες γιορτες!

  • Το πρόβλημα είναι στους προγραμματιστές που βάζουνε ότι να ναι κώδικες κι ύστερα να πούμε οι εταιρίες πάνε και βάζουν τζάμπα ακριβότερα Hardware !!!!
    Εδώ να πούμε στο PS4 στο παιχνίδι PES 2020 τα fps drop πέφτουν σύννεφο - όποτε κάνεις στο παιχνίδι το κόρνερ ή όποτε βλέπεις τα Replay τα fps πέφτουν δραματικά !!!!!

  • Οποιου του φαινονται πολλα τα 500-600 ευρω που θα κανουν ας φτιαξει pc με αυτα τα χρηματα να δει τη μπουρδα θα φτιαξει..

    • 650 euro
      Ryzen5 2600
      RAM 16 GB GRRD4 3000MHZ
      Gtx 1660 Super
      Μητρικη
      Κουτι
      τροφοδοτικο
      SSD 240GB
      HDD 1TB
      Μπουρδα??..Αν το PS5 παιζει 4κ 60fps ναι αξιζει και 700 ευρω και ειναι VFM
      αν ειναι να παιζει 1080p δινεις 650 εχεις ενα pc τουμπανο και τα παιζεις και ακομα και 2k σε 60+fps

      • Ε βαλε και τα windows 10 και κανα χειριστηριο κ.λ.π και παει πανω απο 750 χαλαρα..και σιγουρα δε θα παιζει παιχνιδια 8ετια οπως θα παιζει το ps5..ασε που το πουλας μετα και τα παιχνιδια αν θες και παιρνεις πισω χρημα,στο pc δυσκολα θα πουλησεις μετα απο 8 χρονια..

      • Δεν ξερω για εσενα παντως εγω εχω φτιαξει απο μονος μου pc φετος με 300€ απο πραγματα που βρηκα στο skroutz και το pc πεταει Παιζω gtaV assasing odisi το τελευτεο call of duty και αλλα πολλα παιχνιδια Ειναι καλυτερα απο το internet cafe με μνημη 2tb

  • Με SSD πολύ το φοβόμουν (πριν μήνες κάπου το είχα μάλιστα κάνει post).

    Δυστυχώς είναι αλήθεια.

  • Εφόσον αυτά είναι έτοιμα από σήμερα και τα δείχνουν, όταν βγουν σε ένα χρόνο στην αγορά τα εξαρτήματα τους θα είναι ήδη παλιά κατά ένα χρόνο. Επομένως αγοράζουμε παλιά τεχνολογία ακόμη κι αν τα πάρουμε από την πρώτη μέρα.

    • Και αν η τεχνολογία που μας προσφέρουν προέρχεται από το μέλλον?
      Την θες φρέσκια την τεχνολογία?

  • Πιστεύω το PS5 θα είναι στα 500€ με 550€ το πολύ για την απλή έκδοση, ήδη τα εργαλεία είναι έτοιμα και μετά από ένα χρόνο θα βγούνε στην αγορά, και δεν πιστεύω πως η Sony θέλει να επαναλάβει το λάθος που είχε κάνει με το PS3 και είχε πολύ κακές πωλήσεις. Όσο για το xbox κάπου εκεί πιστεύω και ίσως ως τα 600€ για την απλή έκδοση.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Χάρης Αναγνωστόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.