Nokia: Η πτώση και η επάνοδος ενός θρύλου της τεχνολογίας

Nokia, Nokia: Η πτώση και η επάνοδος ενός θρύλου της τεχνολογίας

Η Nokia ήταν για 14 συνεχόμενα χρόνια ο νούμερο ένα κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Οι συσκευές της φινλανδικής εταιρείας βρίσκονταν στα χέρια όλων προς στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αλλά και του 2000, όταν όμως ξεκίνησε η άνοδος των smartphones, άρχισε και η πτώση της Nokia.

Κι ενώ η Nokia έχανε συνέχεια έδαφος, στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2012 η ​​Samsung κατάφερε να την περάσει στις παγκόσμιες πωλήσεις smartphones, κι αυτό ήταν το σημείο από όπου ξεκίνησε ο αφανισμός της Nokia.

Επιπλέον, η Nokia έκανε μερικές αρκετά λάθος κινήσεις προς το τέλος της βασιλείας της. Αρχικά, η εταιρεία επικεντρώθηκε στη δική της πλατφόρμα, τη Symbian, πιστεύοντας ότι θα ανταγωνιστεί τα iOS και Android. Ύστερα, υπέγραψε μία συμφωνία με τη Microsoft, η οποία θα αποτελούσε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της. Εξαιτίας αυτής της συνεργασία τα smartphones της Nokia χρησιμοποιούσαν πλέον ως λειτουργικό τα Windows Mobile. Με το πέρασμα του χρόνου η Nokia κατέρρευσε, τις συσκευές τις ανέλαβε η Microsoft και τις μετονόμασε Windows Phones, τα οποία απλώς σηματοδότησαν το τέλος της Nokia και το ηλιοβασίλεμα της ενασχόλησης της Microsoft με τον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα.

Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν μόνο οι αποφάσεις της Nokia που οδήγησαν στον εκθρονισμό της. Οι κύριοι ανταγωνιστές της Nokia, η Apple και η Samsung, εκείνη την εποχή κυκλοφόρησαν κάποια από τα καλύτερα προϊόντα στην ιστορία και των δύο εταιρειών.

Τότε ήταν που η Samsung βρισκόταν στα πρόθυρα της κυκλοφορίας του Samsung Galaxy S3, και είχε ήδη παράξει το πρώτο ποιοτικό smartphone της, το Samsung Galaxy S2. Την ίδια στιγμή, η Apple τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά, αφού είχε ήδη εκθρονίσει τη Nokia από το 2011 με την κυκλοφορία του iPhone 4. Η Apple και η Samsung από τότε παραμένουν να βρίσκονται στις τρεις πρώτες κατασκευάστριες smartphones σε πωλήσεις. Δεν τις έχουν επηρεάσει ούτε οι συσκευές που εκρήγνονταν, Galaxy Note 7, ούτε τα smartphone που λύγιζαν με το παραμικρό, iPhone 6.

Μπορεί η Microsoft να διέλυσε το τμήμα smartphone της Nokia, και οι Samsung και Apple να την κατατρόπωσαν, αλλά εκεί έξω υπήρχε κάποιος που πίστευε ακόμη στο άστρο της φινλανδικής εταιρείας. Το 2016 η HMD Global εξαγόρασε τη Nokia, και από τότε η εταιρεία έχει πουλήσει πάνω από 70 εκατομμύρια smartphones με την επωνυμία της Nokia. Παράλληλα, η HMD Global προσφέρει γρηγορότερα update στις συσκευές της σε σύγκριση με άλλους κατασκευαστές smartphones.

Η Nokia κατάφερε πέρυσι να ξαναμπεί στη δεκάδα των κατασκευαστών με τις περισσότερες πωλήσεις, και όπως όλα δείχνουν μάλλον η εταιρεία θα καταφέρει να ξαναλάμψει και να διαψεύσει όλους όσους την έχουν ξεγράψει.

Έχοντας λοιπόν την ελπίδα ότι η Nokia ίσως καταφέρει να αναγεννηθεί από της στάχτες της με τα Nokia Android One αλλά και το ταλαντούχο Nokia 9 PureView, το μόνο που απομένει είναι να δούμε τι θα κάνουν και οι LG, HTC και η Sony Mobile.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ekimolaos

Μόνο που το μόνο “Nokia” που έχουν τα Nokia κινητά, είναι το brandname. Τίποτε άλλο. Η Nokia πέθανε και δεν αναστήθηκε ποτέ – ό,τι γράφει πάνω “Nokia” δεν είναι τίποτα παραπάνω από HMD Global με πεταμένο το brandname Nokia πάνω.

Αλέξανδρος

Αρχικα η Nokia δεν εχει εξαγοραστει απο την HMD Global αλλα νοικιασε τη χρηση του brand name της Nokia και των πατεντων της για τις φορητες συσκευες για καποια χρονια … Η Nokia σαν εταιρια συνεχιζει να υπαρχει και ειναι μαλιστα πολυεθνικη απλα δεν ασχολειται με τις φορητες συσκευες

Σιμος

Η Nokia θέτει προδιαγραφές στην hmd.. Δεν αφήνει να διασυρθεί το όνομα της εταιρείας πάλι. Επίσης και η hmd είναι πρώην στελέχη της Nokia .. Μπορεί να μην είναι η παλιά Nokia αλλά έχει προδιαγραφές να πάει στο top5 αν το κηνηγησει.

Anastasios

Επίσης το βασικό είναι ότι η λειτουργία Android One εκτός των updates σου δίνει απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο οπτικοακουστικού υλικού.
Δηλαδή πρόκειται πλέον για ένα Android Phone και είναι εξαιρετικό. Ειδικά το 7 plus. Όπως και όλη η σειρά.
Σίγουρα διαφορετικό από το Nokia με το φιδακι, που για τους νοσταλγούς υπάρχει και πωλείται ακόμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Gear Apple featured iPad

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια τα iPad θα αποκτήσουν Αριθμομηχανή

Η Apple, 14 χρόνια μετά από την κυκλοφορία του iPad, σχεδιάζει επιτέλους μια εφαρμογή Αριθμομηχανής για το tablet με το iPadOS 18.

Gear AirTag Apple featured

Του έκλεψαν την BMW και την πήρε πίσω χάρη στο AirTag της Apple

Η Apple καλεί τους χρήστες AirTag να καλούν την αστυνομία όταν εντοπίζουν την τοποθεσία της κλεμμένης περιουσίας τους.

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.