Cars

Φιλόσοφοι δημιουργούν ηθικούς αλγόριθμους για τα αυτόνομα οχήματα

Τη στιγμή που ερευνητές εργάζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική πάνω στα αυτόνομα οχήματα, φιλόσοφοι προσπαθούν να επιλύσουν τα ηθικά προβλήματα που προκύπτουν από την υιοθέτησή τους.

Σύμφωνα με το Autonomous.gr, τα αυτόνομα οχήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν παρόμοια σενάρια στην πραγματικότητα. Πως θα πρέπει λοιπόν να προγραμματιστούν για να ανταποκριθούν σε αυτά;

Trolley Problem
Το ηθικό αυτό πρόβλημα έχει ως εξής: Ένα τρόλεϊ κατευθύνεται προς πέντε άτομα που βρίσκονται στις ράγες. Κάποιος μπορεί να τραβήξει έναν μοχλό για να κατευθύνει το τρόλεϊ προς την άλλη κατεύθυνση, όπου εκεί βρίσκεται μόνο ένα άτομο. Είναι ηθικά αποδεκτό να σκοτώσει κάποιος έναν για να σωθούν πέντε; Το εν λόγω σενάριο, ερευνά την ηθική διάσταση μεταξύ της ενεργής πράξης ή της αποδοχής του να γίνει κάποιο κακό.

Το πρόβλημα προσπαθεί ανάμεσα σε άλλους να επιλύσει κι ο Nicholas Evans, καθηγητής φιλοσοφίας στο Mass Lowell, όπου εργάζεται με δύο ακόμη φιλόσοφους και έναν μηχανικό για να γράψει αλγόριθμους που βασίζονται σε διάφορες ηθικές θεωρίες. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν λάβει χρηματοδότηση 556.000 δολαρίων από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών. Έτσι, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν διάφορα παρόμοια σενάρια και να «διδάξουν» τα αυτόνομα οχήματα πώς να ανταποκρίνονται. Τα σενάρια αυτά θα μετατραπούν σε γλώσσα που μπορεί να κατανοηθεί από τους υπολογιστές (και επομένως τα αυτόνομα οχήματα).

Τη στιγμή όμως που ο Evans επικεντρώνεται σε σενάρια τύπου “Trolley Problem”, αναγνωρίζει ότι η εξεύρεση λύσης για τέτοιες συγκεκριμένες καταστάσεις δεν αντιμετωπίζει το ευρύτερο ζήτημα του αν τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι ηθικά. Για παράδειγμα, όταν τα αυτόνομα οχήματα θα βρεθούν στον ίδιο δρόμο με τα συμβατικά, θα είναι ένα είδος πειράματος για το πώς τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν και πως θα συμπεριφέρονται.

O Patrick Lin, καθηγητής φιλοσοφίας στο Cal Poly, εξετάζει άλλα ηθικά ζητήματα όπως για παράδειγμα την υπευθυνότητα σε περίπτωση ατυχήματος, τις διαφημίσεις, την ιδιωτικότητα και κοινωνικά ζητήματα, θετικά και αρνητικά.

Επεξεργάστηκε την 14 Φεβρουαρίου 2018 10:22

Σχόλια

  • Ωραία! Εκτός από πιο έξυπνες θα είναι και πιο ηθικές οι μηχανές από εμάς τους ανθρώπους.

  • Τα ίδια ηθικά προβλήματα υπάρχουν και όταν στο τιμόνι βρίσκεται άνθρωπος αντί για ρομπότ. Να μπουν φιλόσοφοι και στις σχολές οδηγών να διδάξουν :-P

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.