Αρχιτεκτονική επεξεργαστή

Η καρδιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή χτυπάει μέσα στον επεξεργαστή. Εκατομμύρια λιλιπούτεια τρανζίστορ έχουν χωρέσει σε μερικά εκατοστά σιλικόνης, αλλάζοντας τον τρόπο που διασκεδάζουμε, που εργαζόμαστε, αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η τάση στους επεξεργαστές είναι η «τοποθέτηση» πάνω του ενός πυρήνες. Σήμερα διατίθενται επεξεργαστές με έως και δύο πυρήνες (dual core), ενώ σύντομα αναμένονται υλοποιήσεις με περισσότερους. Οι σχετικές ανακοινώσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Λανθάνουσα μνήμη:
Εσωτερική μνήμη που αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των διεργασιών του επεξεργαστή. Τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν 1MB L2, ενώ τα ισχυρότερα τα συναντάμε και με έως 4MB.

Αρχιτεκτονική nm:
Όσο μικρότερο είναι το νούμερο τόσο καλύτερα! Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής μπορεί να είναι ταχύτερος και λιγότερο ενεργοβόρος από αντίστοιχα μοντέλα με παλαιότερη αρχιτεκτονική. Το wafer, η επιφάνεια-υλικό, που κατασκευάζονται οι επεξεργαστές, μπορεί να δεχθεί περισσότερους αφού μικραίνουν τα nm (νανόμετρα) κατασκευής .

GHz:
Παλαιότερα η ταχύτητα ήταν το παν για όλους. Οι κατασκευαστές όμως γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι όσο ανέβαινε η αυτή (και η συχνότητά της, GHz) τόσο αυξανόταν και η παραγόμενη θερμότητα. Γι αυτό το λόγο, ανέπτυξαν διάφορες έξυπνες τεχνικές ώστε ακόμα και με μικρές συχνότητες να επιτυγχάνετε υψηλή αποδοτικότητα.

Socket-βάση:
Κατά τη διαδικασία επιλογής επεξεργαστή, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψιν σας τον τύπο της βάση του, ώστε να μπορείτε να διαλέξετε στη συνέχεια τη μητρική που θα τον δεχθεί. Σήμερα, τα socket-βάσεις είναι τα τύπου LGA775 για επεξεργαστές Intel και τα 939 και ΑΜ2 για επεξεργαστές ΑΜD.

Επεξεργάστηκε την 15 Δεκεμβρίου 2008 22:22

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.