Πυροσβεστήρας που σβήνει την φωτιά μέσω του ήχου [video]

Φοιτητές από το George Mason University δημιούργησαν έναν πυροσβεστήρα διαφορικό από τους υπόλοιπους. Οι δημιουργοί του Seth Robertson and Viet Tran δημιούργησαν μια φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί ένα ωστικό κύμα μπάσων για να σβήσει τη φωτιά.

Οι φοιτητές χρειάστηκαν 600 δολάρια για να φτιάξουν τον πυροσβεστήρα ο οποίος χρησιμοποιεί ήχους χαμηλής συχνότητας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ χρήσιμος αν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί σε μέρη όπως η η κουζίνα του σπιτιού ή εστιατόρια, όπου ο κλασικός πυροσβεστήρας θα προκαλούσε αναστάτωση στους πελάτες αλλά και στην κουζίνα. Στο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε drones τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης ανάγκης και είναι πολύ επικίνδυνες για τους πυροσβέστες.

Οι φοιτητές δεν είναι οι πρώτοι που χρησιμοποιούν την ιδέα αυτή, καθώς το 2012 η DARPA έδειξε ένα παρόμοιο concept, όμως κατάφεραν να φτιάξουν μια συσκευή τόσο μικρή που μπορεί να μεταφερθεί εύκολα.

Αυτό που ουσιαστικά κάνει η συσκευή είναι να εκπέμπει μια συχνότητα που κρατά το οξυγόνο μακριά από τη φωτιά, με αποτέλεσμα αυτή να σβήσει. Η συχνότητα αυτή ονομάζεται “Goldilocks zone” και υπάρχει στα 30-60 hertz. Ο πυροσβεστήρας αποτελείται από μια γεννήτρια συχνότητας ήχου και έναν μικρό ενισχυτή.

πυροσβεστήρας με ήχο, Πυροσβεστήρας που σβήνει την φωτιά μέσω του ήχου [video]

Πηγή: 1, 2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑντώνηςΤ

Αρκετά εντυπωσιακό, φανταστείτε το εάν καταφέρουν να το κάνουν να δουλεύει σε μεγάλη κλίμακα. Για παράδειγμα στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε ένα δάσος.

makis

Το γεγονός οτι αφαιρεί το οξυγόνο ίσως το εμποδίζει την χρήση του σε μεγάλη κλίμακα, διότι εκτός απο τη φωτιά και ο άνθρωπος χρειάζεται το οξυγόνο.Σε ένα πιο τραβηγμένο σενάριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν όπλο!

ΑντώνηςΤ

@makis, ναι για αυτό αναφέρω το “αν καταφέρουν” να το κάνουν να δουλεύει. Καμιά φορά δεν ξέρεις, αν και παλιότερη τεχνολογία όλες κάποια στιγμή αν είναι τεχνικά εφικτό εξελίσσονται.

SilverS

Εμένα μου φαίνεται σαν γούφερ το οποίο με την συχνότητα που εκπέμπει μέσα στην κούτα, βγάζει αέρα και απλά την σβήνει! 😛

tasos

Τα όπλα που θα σκοτώνουν απλά με τον ήχο έρχονται………

kilplix

Ναι ας ενεργοποιησουν τα dislikes και τα comments και τοτε θα δουνε τι εστι… next!

ΜΑΝΩΛΗΣ79

Κουφάθηκα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear

DYU T1: Ανακάλυψε την ελευθερία στην πόλη με αυτό το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η ασφαλής αστική μετακίνηση αποκτά νέα διάσταση με το ηλεκτρικό ποδήλατο DYU T1, μια νέα προσθήκη στον κόσμο των ηλεκτρικών ποδηλάτων που ξεχωρίζει για τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του.

Gear Apple Apple Pencil VR headset

Το επόμενο Apple Pencil μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset

Το Apple Pencil είναι προς το παρόν συμβατό μόνο με iPad αλλά μια μελλοντική έκδοσή του μπορεί να λειτουργεί με το Vision Pro headset.

Gear featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2024): Κυκλοφόρησε αθόρυβα με νέο chipset

Το Samsung Galaxy Tab S6 Lite είναι τόσο καλό που η Samsung το επανακυκλοφορεί για τρίτη φορά, με νέο chipset.

Gear Apple Apple Watch featured

Apple Watch: Eγκαταλείπoνται τα σχέδια για την ανάπτυξη οθονών MicroLED

Η Apple τερμάτισε ένα project για την εσωτερική ανάπτυξη οθονών microLED εσωτερικά, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg.