Η Ένωση GSM δημοσίευσε την Έκθεσή της για τη συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου για το 2023, αποκαλύπτοντας ότι το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου 4,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – κατέχουν πλέον smartphone.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι χρήστες του mobile internet είναι 4,6 δισεκατομμύρια, με 4 δισεκατομμύρια από αυτούς να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες μέσω smartphone.
Η έκθεση της GSMA αποκάλυψε μια ανισότητα μεταξύ των περιοχών και της προσβασιμότητάς τους στο mobile internet. Το 69% των κατόχων smartphone στη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό χρησιμοποιούν συσκευές με δυνατότητα 4G, ενώ η πλειονότητα των χρηστών στην Υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να βασίζεται στη συνδεσιμότητα 3G. To ίδιο συμβαίνει και με τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου ένας στους τρεις χρήστες smartphone εξακολουθεί να χρησιμοποιεί internet 3G.
Η αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου από κινητά δεν είναι έκπληξη. Έκπληξη είναι ότι περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν το κάνουν. Σύμφωνα με την GSMA, το παγκόσμιο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με κινητή ευρυζωνικότητα αλλά δεν τη χρησιμοποιούν είναι 38%. Το χάσμα συνδεσιμότητας είναι εντυπωσιακό στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με το 59% και το 52% του πληθυσμού να μην είναι online.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από την έκθεση είναι ότι 600 εκατομμύρια άνθρωποι, ή περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων απλής χρήσης.
Άλλα εμπόδια στην περαιτέρω επέκταση των χρηστών κινητών είναι οι ψηφιακές δεξιότητες, η παιδεία, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και η διαθεσιμότητα σχετικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με τον Mats Granryd, Γενικό Διευθυντή του GSMA, η έλλειψη συνδεσιμότητας στερεί από δισεκατομμύρια ανθρώπους την πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δημιουργίας εσόδων, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους φτωχότερους, λιγότερο μορφωμένους και θηλυκούς χρήστες.
Αυτές οι ομάδες θα επηρεαστούν περαιτέρω από την κρίση κόστους ζωής και την αύξηση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα και το στέλεχος ζήτησε «επιτάχυνση της ψηφιακής ένταξης και άρση των φραγμών για να σταματήσει η περαιτέρω διεύρυνση του ψηφιακού χάσματος».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ