Τα παιδιά που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι μέρος της πρώτης γενιάς που κυριολεκτικά μεγαλώνει “ψηφιακά”, σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που έπρεπε να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον, με όλα τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στους μεγαλύτερους. Η έμφυτη περιέργεια των παιδιών καθώς και η αφέλειά τους, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.
Συχνά άθελά τους έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο ή ανταλλάσσουν πολλές «προσωπικές ή οικογενειακές» πληροφορίες μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου συνήθως συνομιλούν με φίλους. Όπως κάποιοι άγνωστοι μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας πληροφορίες που παρέχετε σε κοινωνικά δίκτυα, έτσι μπορεί να επικοινωνήσουν και με τα παιδιά σας, τα οποία ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις βασικές απειλές των παιδιών σας στο διαδίκτυο ώστε να μπορέσετε να τα εκπαιδεύσετε και να τους μάθετε τι πρέπει να κάνουν όταν βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις.
Η αξία της καλής εκπαίδευσης: εκπαιδεύστε τα παιδιά σας ώστε να είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν βρίσκονται στα κοινωνικά δίκτυα μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τηλεφώνου τους. Συμβουλεύεστε τα να μην δίνουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες, διευθύνσεις ή αριθμούς τηλεφώνων.
Επιπρόσθετα συμβουλεύστε τα παιδιά σας:
1. Να μην κάνουν κλικ σε links (συνδέσμους) που λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν δεν εμπιστεύονται τον αποστολέα. Ακόμη κι αν ο σύνδεσμος αποστέλλεται κατ’ ευθείαν από κάποιον που γνωρίζουν, είναι πιο ασφαλές να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση στον browser. Αν δεν γνωρίζουν τον αποστολέα θα πρέπει απλά να αγνοήσουν και να σβήσουν το μήνυμα.
2. Να μην κατεβάζουν ή τρέχουν αρχεία από αμφίβολες πηγές. Ακόμη κι αν ο αποστολέας είναι γνωστός, να επιβεβαιώνουν μαζί του ότι αυτός έχει στείλει το αρχείο για κάποιο λόγο και ότι η χρήση του είναι ασφαλής.
3. Να μην εμπιστεύονται αγνώστους. Στα chat rooms ή στο στιγμιαίο messaging, δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε σίγουροι με ποιόν συνομιλούμε, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα όπου οι άνθρωποι δεν συνομιλούν πρόσωπο με πρόσωπο.
4. Να μην δίνουν ποτέ «εμπιστευτικές» προσωπικές πληροφορίες μέσω mail, στιγμιαίου messaging ή μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook. Να μην κοινοποιούν ποτέ που βρίσκονται, πότε θα λείπετε από το σπίτι για διακοπές, που βρίσκονται οι γονείς τους, κλπ.
5. Να έχουν το νου τους για ύποπτα σημάδια. Αν ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν θυμούνται ότι έχουν εγκαταστήσει, τους λέει ότι ο υπολογιστής τους είναι μολυσμένος, ή λαμβάνουν μηνύματα που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη τους προκειμένου να προβούν σε αγορά κάποιου λογισμικού ασφαλείας, να προσέχουν! Ένα μολυσμένο πρόγραμμα μπορεί να έχει εγκατασταθεί για τα καλά στον υπολογιστή τους. Τα προγράμματα αυτά είναι συνήθως “ψεύτικα” και το μόνο που θέλουν είναι να υποκλέψουν δεδομένα που έχουν στον υπολογιστή τους.
6. Να χρησιμοποιούν πάντα «ισχυρά» passwords (συνθηματικά εισόδου). Να αλλάζουν πάντα τα προκαθορισμένα passwords σε νέα ισχυρά τα οποία περιλαμβάνουν γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, να χρησιμοποιούν διαφορετικά passwords για κάθε εφαρμογή και μην τα δίνουν ποτέ και για κανέναν λόγο σε άλλους.
Η Panda Security θέλοντας να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση και γενικά τη δραστηριοποίηση στο Internet, δημιούργησε την ιστοσελίδα «το Internet σε Ασφαλή Χέρια» στη διεύθυνση https://protectyourfamily.pandasecurity.com/gr
Μια αρκετά χρήσιμη σελίδα είναι η παρακάτω https://internet-safety.sch.gr/
Παραθέτω επίσης συνοπτικούς οδηγούς για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές αντίστοιχα…
https://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2008/04/internet_safety_parents.pdf
https://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2008/04/internet_safety_teachers.pdf
https://blogs.sch.gr/internet-safety/files/2008/04/internet_safety_students.pdf
Και τέλος ένα αρκετά καλό λογισμικό προστασίας για τα παιδιά είναι το παρακάτω https://www.k9webprotection.com/
Αν το παιδί έχει δικό του PC, Parental Controls σε Windows/Windows Live και φίλτρα στον router και ποτέ μα ποτέ λογαριασμός διαχειριστή, είτε πρόκειται για σταθερό είτε για φορητό.
Τα παιδιά αξίζουν την προσοχή μας και μακάρι οι γονείς να γνωρίζουν , σε τι κίνδυνο βάζει τα παιδιά τους η ανεξέλεγκτη χρήση!