Οι Beatles επέστρεψαν, κατά κάποιο τρόπο, με νέο τραγούδι, το πρώτο του θρυλικού συγκροτήματος από το 1995. Το “Now and Then” διαφημίζεται ως το τελευταίο κομμάτι των Beatles, ωστόσο, με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να έρθουν κι άλλα στο μέλλον.
Το τραγούδι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα demo κομμάτι από τον John Lennon που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και ένα κομμάτι κιθάρας από τον George Harrison από το 1995. Tα μέλη που είναι ακόμα εν ζωή, Paul McCartney και Ringo Starr oλοκλήρωσαν τη σύνθεση με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μηχανικής εκμάθησης.
Το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον σκηνοθέτη Peter Jackson για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ Get Back για την Apple. Εκεί χρειάστηκε να διαχωρίσει τα φωνητικά του Lennon από το πιάνο, προκειμένου οι εναπομείναντες Beatles να προσθέσουν ότι θέλουν.
Όσο για το ίδιο το τραγούδι, είναι μια σχετικά αργή μπαλάντα του Lennon, με τα φωνητικά του να είναι το αποκορύφωμα. Ο McCartney πιάνει το μπάσο του και ο Ringo τα ντράμς. Το σόλο της κιθάρας ακολουθεί το στυλ του Harrison αλλά δεν παίζεται από τον ίδιο. Ωστόσο, μέρος της ακουστικής κιθάρας που ακούγεται πίσω είναι από τον Harrison. Υπάρχει επίσης μια πλήρης ορχηστρική διασκευή.
Το “Now and Then” υποτίθεται ότι θα κυκλοφορούσε το 1995 ως μέρος της Ανθολογίας των Beatles, μαζί με τα “Free as a Bird” και “Real Love”, δύο άλλα κομμάτια που προέρχονται από τα demos του Lennon της δεκαετίας του 1970. Πίσω στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, η τεχνολογία δεν είχε φτάσει στο σημείο να μπορεί να διαχωρίσει τα φωνητικά του Lennon από το πιάνο χωρίς κάποια σοβαρή υποβάθμιση της αρχικής εκδοχής.
«Στο ντέμο του John, το πιάνο ήταν λίγο δύσκολο να ακουστεί. Και εκείνες τις μέρες, φυσικά, δεν είχαμε την τεχνολογία για να κάνουμε τον χωρισμό», είπε ο McCartney σε ένα νέο μίνι ντοκιμαντέρ για το τραγούδι. «Κάθε φορά που θέλαμε λίγη περισσότερη από τη φωνή του John, αυτό το πιάνο έμπαινε και θόλωνε την εικόνα».
Τελικά, το τρίο McCartney, Harrison και Starr δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το “Now and then”. «Νομίζω ότι μας τελείωσε λίγο το κέφι και ο χρόνος. Και ήταν σαν, «Δεν ξέρω. Ίσως το αφήσουμε αυτό.» Το τραγούδι «απλώς μπήκε σε ένα ντουλάπι», είπε ο McCartney. Ο Harrison πέθανε το 2001, κάτι που δημιούργησε περισσότερες αμφιβολίες για το τραγούδι που έβλεπε ποτέ το φως της δημοσιότητας. «Χρειάστηκε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα για να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε ξανά το «Now or Never»», είπε ο McCartney.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ