F-Secure | Έρευνα για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων

Η F-Secure, με ηγετική θέση μεταξύ των εταιριών παροχής ασφάλειας μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και παροχής υπηρεσιών Internet παγκοσμίως, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της Online Wellbeing μέτρησης για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, πάνω από το 75% των κατόχων κινητών τηλεφώνων γνωρίζουν πως ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να προσβληθεί από επιβλαβές λογισμικό μέσω Bluetooth αλλά παραλείπουν να εγκαταστήσουν λογισμικό ασφαλείας.

Κατά μέσο όρο, το 28% όλων όσων ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό του προκειμένου να συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Το 86%, παραδέχτηκε πως δεν έχει εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό ασφάλειας στο κινητό του τηλέφωνο. Από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Αγγλία κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό (47%) κατόχων κινητών συσκευών που κάνουν χρήση του Διαδικτύου μέσω τηλεφώνου, αλλά ταυτόχρονα και το μικρότερο αριθμό εγκατεστημένου λογισμικού ασφαλείας στο κινητό του. Οι περισσότεροι καταναλωτές γνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των δυνατοτήτων συνδεσιμότητας της συσκευής τους, αφού μόλις το 21% θεωρεί ασφαλή τη σύνδεση μέσω Bluetooth και μόλις το 15% τη σύνδεση μέσω WiFi.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι πάνω από το 50% των χρηστών γνωρίζουν ότι είναι επιλογή του καθενός να διασφαλίσει την προστασία του κινητού του τηλεφώνου. Το 33% θεωρεί ότι αυτό έπρεπε να παρέχεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με τις Η.Π.Α. να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην ευθύνη των «τρίτων» ενώ μόνο το 11% των Γερμανών πιστεύουν ότι υπεύθυνος θα πρέπει να είναι ο προμηθευτής του κινητού τηλεφώνου, συγκριτικά με το αντίστοιχο 32% της Γαλλίας.

Γεωγραφικά οι πηγές των «κινητών απειλών» επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με γενέτειρες τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία και τη Νότια Αμερική. Αν και η απειλή ιών για τα κινητά τηλέφωνα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στις εφαρμογές spyware. Τέτοιες εφαρμογές παρέχουν τη δυνατότητα κρυφής και ανεπιθύμητης πρόσβασης σε όλες τις λειτουργίες του τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένης της ηχογράφησης των κλήσεων, της πρόσβασης στα μηνύματα, καθώς επίσης και της ενεργοποίησης του μικροφώνου για παρακολούθηση.

Το χαμηλό ποσοστό του εγκατεστημένου λογισμικού ασφαλείας σε smartphones σε συνδυασμό με το ραγδαία αυξανόμενο αριθμό των συσκευών, τα καθιστούν έναν πολύ «τρωτό» στόχο για τους χάκερς.

Επεξεργάστηκε την 9 Απριλίου 2008 14:13

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.