Τα μελλοντικά iPhone μπορεί να έχουν επεξεργαστή αρχιτεκτονικής 2 nm

H λογική less is more ολοένα κερδίζει έδαφος στη λογική των κατασκευαστών, κάτι που φαίνεται να επικροτεί και η Apple. Οι πληροφορίες θέλουν την Apple να έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την TSMC για επεξεργαστές των 2 nm για τα μελλοντικά iPhone.

H αρχιτεκτονική των 2 nm δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να αργήσει πολύ. Οι πληροφορίες για την αρχιτεκτονική των 3 nm στα chips των smartphones μιλούν για βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 25 με 30%, με βελτιωμένη απόδοση κατά 10 με 15%. Ακόμα καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τα chips με την αρχιτεκτονική των 2 nm.

H TSMC σε συνεργασία με την Apple υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει τον επεξεργαστή A18 Bionic το 2024, στο εσωτερικό του iPhone 16. Οι επεξεργαστές με αρχιτεκτονική 3 nm αναμένονται το 2022 με το iPhone 14. Από εκεί και πέρα, αξίζει να δούμε την εξέλιξη σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κάθε chip.

Έτσι, ο Α13 Bionic των 7 nm είχε συνολικά 8.5 δισεκατομμύρια transistors, ενώ ο Α14 με την αρχιτεκτονική των 5 nm είχε καταφέρει να χωρέσει 11.8 δισεκατομμύρια transistors στο εσωτερικό του. Ακόμα καλύτερα θα είναι τα πράγματα όσο πέφτουν τα nm.

Είναι ακόμα νωρίς για την αρχιτεκτονική των 2 nm, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μία μικρή επανάσταση στην υπολογιστική ισχύ των smartphones μας περιμένει σε λίγα χρόνια από σήμερα.

Επεξεργάστηκε την 10 Μαρτίου 2021 13:02

Σχόλια

  • καλο θα ηταν ενα αρθρο που να εξηγει οσο γινεται με απλα λογια γιατι το ολοενα και μικροτερο μεγεθος στα cpu οδηγει σε τοσο μεγαλη μειωση της καταναλωσης ενεργειας...Για την αποδοση η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει καποια εκπληξη...

    • Γιατι μικροτερα τρανζιστορς χρειαζονται λιγοτερη ενεργεια για να λειτουργησουν. Λογικο δεν σου φαινεται?

      • και τα ποσοστα απο που προκυπτουν?απο τα 5nm σε 3nm λενε η μειωση ενεργειας ειναι 25-30% ενω η αποδοση απο 10-15%...γιατι αυτες οι διαφορες σε μειωση κατα 40% του μεγεθους?καταλαβες εξυπνε-περιεργε γιατι ρωταω

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.