Αποτελέσματα έρευνας για το παιδί και το διαδύκτιο

Η Microsoft διενήργησε έρευνα μέσω του Microsoft MSN σε 11 χώρες της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Ιρλανδία) με τη συμμετοχή 14.181 ατόμων, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το βαθμό εξοικείωσης παιδιών και γονέων στην Ελλάδα αναφορικά με θέματα ασφάλειας. Το πρώτο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 245 παιδιά, 81% εκ των οποίων ηλικίας 14-18 ετών και 19% κάτω των 14 ετών, από τα οποία το 61% δηλώνει ότι έχει ενεργή συμμετοχή σε social networks.

Από αυτά το 6% έχει αναρτήσει τη διεύθυνσή του, ενώ το 53% φωτογραφίες ή βίντεο με προσωπικές τους στιγμές. Ποσοστό 25% κρίνει ότι η δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών ή φωτογραφιών είναι ασφαλής/ πολύ ασφαλής, ενώ το 75% ότι είναι μη ασφαλής/ καθόλου ασφαλής. Η πρόσβαση στο προφίλ τους επιτρέπεται μόνο σε οικογένεια και φίλους (47%), σε όλους (13%), ενώ το 40% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις ασφαλείας για τον περιορισμό της πρόσβασης. Ένα ποσοστό 55% έχει δεχτεί επικοινωνία από άγνωστο. Από αυτούς, το 50% δηλώνει ότι απάντησε από περιέργεια, το 36% δεν απάντησε και ταυτόχρονα μπλόκαρε το αίτημα, ενώ μόλις το 4% ενημέρωσε τους κηδεμόνες του ή τους δασκάλους του. Σε ερώτηση σχετικά με τη γνώση που πιστεύουν ότι έχουν οι γονείς τους για το διαδίκτυο, το 11% τη χαρακτηρίζει ανύπαρκτη, το 23% ελάχιστη, το 36% βασική και το 28% αρκετά καλή. Στην ερώτηση σχετικά με τις εντός οικίας δράσεις των γονέων για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου, το 9% απαντάει ότι χρησιμοποιεί τα εργαλεία γονικού ελέγχου για την απαγόρευση εισόδου τους σε κάποιες ιστοσελίδες, το 11% ότι έχει τοποθετηθεί ο υπολογιστής στο σαλόνι του σπιτιού, το 33% ότι εφαρμόζεται περιορισμός στο χρόνο πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ το 47% παραδέχεται ότι δεν λαμβάνονται μέτρα.

Εξίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα στοιχεία της έρευνας στην οποία συμμετείχαν γονείς
Συγκεκριμένα, από τους 669 συμμετέχοντες στην έρευνα, ποσοστό 18% χαρακτηρίζει τη γνώση του για το διαδίκτυο καθόλου καλή ή ελάχιστη, το 52% μέτρια και το 30% πάρα πολύ καλή. Μόνο το 25% αξιοποιεί τα εργαλεία Γονικού Ελέγχου, το 28% έχει τοποθετήσει τον υπολογιστή στο σαλόνι του σπιτιού, το 32% περιορίζει το χρόνο πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ το 15% δεν έχει προβεί σε κάποια δράση. Αναφορικά με την εικόνα που έχουν για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν τα ίδια τα παιδιά τους, το 61% απαντά ότι δεν γνωρίζει αν έχουν ενεργοποιήσει ρυθμίσεις ασφαλείας στο προφίλ τους στα social networks που συμμετέχουν, αν και το 83% απαντάει ότι παρακολουθεί τακτικά τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) δηλώνουν σίγουροι ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.