Cornell University: Υποκλοπή δεδομένων από τον ήχο του σκληρού δίσκου

Όχι δεν πρόκειται για λάθος, ερευνητές από το Cornell University ανακάλυψαν πως μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα από έναν υπολογιστή απλά “ακούγοντας” τον ήχο που κάνει ο σκληρός δίσκος του.

Μάλιστα σημειώνουν ότι για να το επιτύχουν αυτό ο υπολογιστής δεν χρειάζεται να έχει καθόλου σύνδεση στο internet ή κάποια άλλη ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση όπως για παράδειγμα Bluetooth.

Το σύστημα υποκλοπής που ανέπτυξαν το ονόμασαν DiskFiltration και ελέγχοντας το βραχίονα του σκληρού δίσκου είναι σε θέση να ελέγχει και της ηχητικές συχνότητες που ο δίσκος παράγει. Αυτά τα ηχητικά σήματα καταγράφονται από μια κοντινή συσκευή όπως το smartphone στο πείραμα που χρησιμοποίησαν.

Στην παρούσα φάση το σύστημα έχει αρκετούς περιορισμούς όπως ο χαμηλός ρυθμός μεταφοράς δεδομένων που φτάνει τα 180 bit ανά λεπτό, οπότε και πρακτικά δεν έχει κάποια χρήσιμη εφαρμογή στα μεγάλα πακέτα δεδομένων που συνήθως χρησιμοποιούνται στα σημερινά συστήματα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα passwords για παράδειγμα τα οποία είναι μικρά πακέτα δεδομένων, οπότε κρατήστε το. Άλλος ένας περιορισμός είναι πως η συσκευή που “ακούει” το σκληρό δίσκο θα πρέπει να είναι σε απόσταση το πολύ 2 μέτρα από τον υπολογιστή, οπότε περιπλέκει την κατάσταση για υποκλοπές.

Σημειώστε ότι η παραπάνω διαδικασία δεν έχει εφαρμογή σε SSDs μιας και αυτά δεν έχουν κινούμενα μέρη.

Cornell University, Cornell University: Υποκλοπή δεδομένων από τον ήχο του σκληρού δίσκου

Πηγή: 1, 2

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie, beekeeper.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑντώνηςΤ

Καλό αλλά όπως και μια άλλη παραλλαγή που χρησιμοποίει τον ανεμιστήρα θέλει πρώτα να εγκατασταθεί το ανάλογό Trojan στο μηχάνημα. Απλά το χρησιμοποιούν για υποκλοπές συστημάτων που δεν έχουν πρόσβαση σε ανοιχτό δίκτυο και πάντα με φυσική παρουσία ή «κοριό» στον χώρο.

Nick

Αμερικανικες βλακείες και παραμύθια της χαλιμάς.

Beholder

Ενδιαφέρον σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί σε πρακτικό είναι άχρηστο. Με 180 bit ανά minute, τι να κάνει μπρος στα 50–200 MB ανά second. Αυτό είναι σαν από τον ωκεανό να παίρνεις μία σταγόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.