Software

Find My Device της Google: Με Android 15, θα βρίσκεις τo Pixel σου ακόμα και όταν είναι κλειστό

Το δίκτυο Find My Device της Google θα δώσει την ευκαιρία στους χρήστες Android να έχουν επιτέλους ένα δίκτυο παρακολούθησης χαμένων συσκευών όπως είναι το Find My της Apple.

Ενδεχομένως δισεκατομμύρια συσκευές Android θα αρχίσουν να κάνουν ping η μία στην άλλη μέσω Bluetooth μόλις ξεκινήσει το δίκτυο Find My Device, αλλά οι περισσότερες συσκευές θα μπορούν να συνεισφέρουν στο δίκτυο (και επομένως να εντοπιστούν) μόνο όταν είναι ενεργοποιημένες.

Τα Google Pixel 8 και Pixel 8 Pro, ωστόσο, πιθανότατα θα μπορούν να εντοπίζονται ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένα, αλλά μόνο όταν ενημερωθούν σε Android 15.

Το δίκτυο Find My Device βασίζεται σε συσκευές Android που εκπέμπουν ουσιαστικά Bluetooth beacon. Άλλες κοντινές συσκευές Android που αποτελούν μέρος του δικτύου Find My Device και βρίσκονται εντός της εμβέλειας της συσκευής μετάδοσης μπορούν να ληφθούν από το beacon. Στη συνέχεια, οι συσκευές λήψης κρυπτογραφούν την τοποθεσία της συσκευής Android που εκπέμπει το beacon και το ανεβάζουν στον διακομιστή της Google, έτσι ώστε μόνο ο κάτοχος της συσκευής μετάδοσης ή τα άτομα με τα οποία έχει μοιραστεί το κλειδί κρυπτογράφησης να μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν την τοποθεσία.

Όταν οι περισσότερες συσκευές Android είναι απενεργοποιημένες, οι ελεγκτές Bluetooth σταματούν να λαμβάνουν τροφοδοσία. Αυτό καθιστά αδύνατο για αυτούς να μεταδίδουν beacons και επομένως να εντοπίζονται από άλλες κοντινές συσκευές Android που αποτελούν μέρος του δικτύου Find My Device. Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Google εργάζεται σε μια λειτουργία “Powered Off Finding” που επιτρέπει σε μια συσκευή να αποθηκεύει προϋπολογισμένα beacon Bluetooth στη μνήμη του ελεγκτή Bluetooth. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν μια συσκευή είναι απενεργοποιημένη, μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει beacon Bluetooth σε κοντινές συσκευές.

Δυστυχώς, το Powered Off Finding δεν είναι μια δυνατότητα που μπορεί απλώς να ενεργοποιηθεί σε οποιαδήποτε συσκευή. Αυτό συμβαίνει επειδή η συσκευή πρέπει να διαθέτει υποστήριξη υλικού για την τροφοδοσία του ελεγκτή Bluetooth όταν απενεργοποιούνται τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Επιπλέον, οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να κάνουν κάποια επιπλέον μηχανική εργασία για να υποστηρίξουν αυτήν τη δυνατότητα. Για παράδειγμα, πρέπει να υποστηρίζουν το επίπεδο αφαίρεσης υλικού Bluetooth Finder (HAL) έτσι ώστε το λειτουργικό σύστημα Android να μπορεί να ενεργοποιήσει τη λειτουργία εύρεσης απενεργοποιημένης συσκευής και να στείλει αυτά τα προϋπολογισμένα beacon Bluetooth.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές συσκευών θα πρέπει να ενημερώσουν τις συσκευές τους στην επερχόμενη έκδοση Android 15 της Google, η οποία θα είναι η πρώτη έκδοση που θα περιλαμβάνει πραγματικά τα νέα API συστήματος Powered Off Finding που στέλνουν τις οδηγίες στο Bluetooth Finder HAL για εναλλαγή της λειτουργίας και/ή ρύθμιση τους προυπολογισμένους φάρους Bluetooth. Αν και αυτά τα API συστήματος θα περιέχονται στη λειτουργική μονάδα Project Mainline που ονομάζεται “Tethering”, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε συσκευές που χρησιμοποιούν Android “Vanilla Ice Cream”, το οποίο είναι το εσωτερικό όνομα του Android 15.

Η λειτουργία Powered Off Finding πιθανότατα θα ανακοινωθεί κατά την κυκλοφορία του επερχόμενου Google Pixel 9 αργότερα αυτό το έτος, αν βέβαια το δίκτυο Find My Device θα λειτουργήσει πριν από αυτό. Η δυνατότητα μπορεί να κάνει το ντεμπούτο της με το Pixel 9, αλλά είναι πιθανό να κατευθύνεται σε επιλεγμένες παλαιότερες συσκευές. Με βάση τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, μάλλον θα υποστηρίζεται από τα Pixel 8 και Pixel 8 Pro αλλά όχι από το Pixel Fold και προηγούμενες σειρές.

Επεξεργάστηκε την 15 Μαρτίου 2024 10:24

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.