Gear

Νέα υλικά για μπαταρίες που θα φορτίζουν 10 φορές πιο γρήγορα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ εξερευνούν νέους τύπους αποθήκευσης ενέργειας με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Οι πειραματικές μπαταρίες υπόσχονται φόρτιση 10 φορές ταχύτερη από εκείνη με την οποία ανακτούν ενέργεια οι μπαταρίες Λιθίου.

Μερικά από τα αρνητικά στοιχεία των μπαταριών ιόντων Λιθίου που χρησιμοποιούμε σήμερα σε μεγάλη κλίμακα στα κινητά μας, τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, ακόμα και στα ηλεκτρικά μας οχήματα είναι η απώλεια ενέργειας όταν υπάρχει κρύο, αλλά και η πιθανότητα πυρκαγιάς. Εάν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τις μπαταρίες που πετιούνται, τότε γίνεται αντιληπτό το γιατί οι ερευνητές έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα εξερεύνησης νέων τρόπων αποθήκευσης ενέργειας.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του St. Petersburg στις ΗΠΑ είναι ο Oleg Levin. H ομάδα του δοκιμάζει μια σειρά από πολυμερή υλικά τα οποία έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και μπορούν να προσφέρουν πολύ μεγάλες ταχύτητες φόρτισης. Το πιο πολλά υποσχόμενο πολυμερές είναι το λεγόμενο NiSalen (Άλας και Νικέλιο) το οποίο εμφανίζει εξαιρετική απόδοση σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και υψηλή ταχύτητα φόρτισης.

Η μπαταρία που βασίζεται σε αυτό το πολυμερές θεωρείται ότι είναι ασφαλής στη λειτουργία της σε σχέση με τις μπαταρίες κοβαλτίου. Τα μέταλλα που περιλαμβάνει προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Επεξεργάστηκε την 7 Απριλίου 2021 12:29

Σχόλια

  • Όλο νέα για άλλα υλικά μπαταριών ακούμε και τίποτα δεν βλέπουμε. Σίγουρα παίρνει χρόνια η έρευνα και χρειάζεται «λεφτά» οπότε τέτοιες ανακοινώσεις μόνο με τα θετικά μιας ανακάλυψης μάλλον σε αυτό στοχεύουν, στις επιχορηγήσεις. Μακάρι να βρουν τρόπο που να είναι εφικτό να παραχθεί σε βιομηχανικά μεγάλη κλίμακα και να είναι βελτιωμένος στην ταχύτητα και την ποσότητα/απόδοση αποθηκευμένης ενεργείας ανά όγκο.

  • Εαν μιλάμε για τεχνολογία μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ναι παίζει μεγάλο ρόλο ο χρόνος φόρτισης, ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο απαιτεί 18ώρες φόρτισης από την οικιακή πρίζα για να γεμίσει. Εαν όμως μιλάμε για τις μπαταρίες των SmartPhone πείτε στο Πανεπιστημίο του St. Petersburg να πάει να βρει καμιά άλλη δουλειά να κάνει, το θέμα με τις μπαταρίες στα SmartPhone μας δεν είναι ο χρόνος φόρτισης αλλά η αυτονομία που όλοι οι κατασκευαστές δίνουν αυτονομία 3-5 μέρες και στο 24ώρο πάνω ψάχνεις για πρίζα. Πηγαίνεις ένα επαγγελματικό Ταξίδη 4ώρων με αυτοκίνητο, βάζεις GPS, μιλάς και στο κινητό για να συνεννοηθείς για δουλειά και αν δεν το έχεις συνδεδεμένο να φορτίζει μόνιμα στο αυτοκίνητο θα μείνεις από μπαταρία πριν φτάσεις.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.