Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής της πληροφορίας και του internet είναι οι hackers, οι οποίοι μπορούν να “βάλουν χέρι” στα δεδομένα χρηστών, εταιρειών ή κρατών. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η κλοπή δεδομένων που αφορούν το επόμενης γενιάς στρατιωτικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος της Καναδικής Αεροπορίας. Αναφερόμαστε στο αεροσκάφος με το όνομα Globaleye, το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία Bombardier, από την οποία φαίνεται ότι έγινε η διαρροή.
Το Globaleye είναι ένα από τα πιο σημαντικά αεροσκάφη του Καναδά καθώς αναλαμβάνει να ελέγχει τον εναέριο χώρο και να προειδοποιεί τις καναδικές ένοπλες δυνάμεις για τυχόν απειλές από αέρος, όπως πυραύλους, drones και εχθρικά αεροσκάφη. Όταν εντοπίσει εχθρική δραστηριότητα αναλαμβάνει να ειδοποιήσει την Καναδική Αεροπορία ώστε να απογειώσει τα αεροσκάφη της. Επιπλέον επιτρέπει στα συμμαχικά αεροσκάφη να πετούν με τα ραντάρ τους απενεργοποιημένα, καθιστώντας τα πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
Το αεροσκάφος συνδυάζει το επιχειρηματικό τζετ μεγάλης εμβέλειας Bombardier 6000 με τον σύστημα ραντάρ Erieye της Saab. Το Globaleye είναι παρόμοιο με το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης E-2D Advanced Hawkeye του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ενώ πέντε αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν αγοράσει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η ομάδα πίσω από την κλοπή των δεδομένων χρησιμοποιεί το ransomware Clop, και ανέβαζει στο Dark Web τα δεδομένα που κλέβει από εταιρείες όταν δεν καταφέρνει να πάρει λύτρα για αυτά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι έχει δημοσιεύσει λεπτομερή σχέδια του Globaleye, σε διάφορες εκδόσεις του μαζί με στοιχεία για τα εξαρτήματα του.
Η κατασκευάστρια εταιρεία Bombardier αναφέρει ότι διέρρευσαν και «προσωπικές και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες που σχετίζονται με υπαλλήλους, πελάτες και προμηθευτές».
Onion link?