Τα προβλήματα της Huawei δεν την αφήνουν να παρουσιάσει της σειρά Mate 50

, Τα προβλήματα της Huawei δεν την αφήνουν να παρουσιάσει της σειρά Mate 50

Οι αμερικανικές κυρώσεις που στοχεύουν στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies έχουν “ακρωτηριάσει” την εταιρεία και την έχουν απομακρύνει από την παγκόσμια αγορά smartphone. Σήμερα οι δραστηριότητες της εταιρείας απειλούνται από αυτές τις κυρώσεις και στην ίδια την πατρίδα της, την Κίνα ενώ έχουν συρρικνώσει το μερίδιό της για δίκτυα 5G σε όλο τον κόσμο.

Πριν από τρία χρόνια, η Huawei κυριαρχούσε στην παγκόσμια υποδομή για εξοπλισμό 5G πουλώντας σε τιμή πολύ χαμηλότερη από τους ανταγωνιστές. Αυτό ανησύχησε τις ΗΠΑ, οι οποίες εξίσωσαν την κυριαρχία της Huawei με τον κινεζικό έλεγχο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών – σύμφωνα με έναν κινεζικό νόμο του 2017 όλες οι εγχώριες εταιρείες αναγκάζονται να βοηθήσουν τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών κατόπιν αιτήματος. Η Huawei έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμορφωθεί με ένα τέτοιο αίτημα και πιστεύει ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί νομικά να το πράξει.

Η Huawei έχει κατηγορηθεί για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από τη Δύση, προμήθεια ευαίσθητου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στη Βόρεια Κορέα και Ιράν και διεύρυνση του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς μειώνοντας τις τιμές των δυτικών τηλεπικοινωνιακών συσκευών έως και το ένα τρίτο. Η Huawei επωφελείται από διάφορες πολιτικές της κινεζικής κυβέρνησης που λειτουργούν ως επιδοτήσεις στις δραστηριότητές της.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καθορίσει ότι εάν ο εξοπλισμός της Huawei είναι ενσωματωμένος ακόμη και σε μέρος των δικτύων 5G, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει δεδομένα και να καλύψει τα ίχνη τους λίγα λεπτά αργότερα χωρίς να υπάρχει τρόπος παρακολούθησης της. Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν εξοπλισμό Huawei.

Τα προβλήματα εξαπλώθηκαν γρήγορα στην επιχείρηση smartphone της Huawei. Με τις αμερικανικές εταιρείες να αποκλείονται από τις συναλλαγές με τη Huawei, η Google δεν μπορούσε πλέον να χορηγήσει άδεια στο λειτουργικό της σύστημα Android – το λειτουργικό σύστημα που τρέχει τα περισσότερα τηλέφωνα του κόσμου – στη Huawei. Έτσι, ο αμερικανικός κολοσσός αναζήτησης σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες που λειτουργούν από την Google, όπως το Gmail, το YouTube και το Android Store της Google, το Google Play στη Huawei.

Ως αποτέλεσμα, η Huawei έπεσε από την πρώτη πεντάδα κατασκευαστών smartphones.

Το χειρότερο για τη Huawei, οι αυστηρές κυρώσεις απέκοψαν τη Huawei από την TSMC, τον παραγωγό ημιαγωγών της Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει τα τσιπ 5G της Huawei για smartphones. Εν όψει της απαγόρευσης της 1ης Απριλίου 2020 η Huawei προσπάθησε να αγοράσει όσα περισσότερα 5G SoC μπορούσε. Το πόσα τσιπ μπόρεσε να συλλέξει η Huawei δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά μια σειρά δηλώσεων και ενεργειών της εταιρείας δείχνουν ότι το απόθεμα τελειώνει.

Πέρισυ τον Ιούλιο πούλησε τη Honor και φέτος παρουσίασε τη σειρά Huawei P50 χωρίς δυνατότητα 5G. Αυτό το μήνα, η Huawei κυκλοφόρησε δύο ακόμη smartphone χωρίς 5G, το Nova 9 και το Nova 9 Pro. Εν τω μεταξύ, η προοπτική της εταιρείας ημιαγωγών HiSilicon (ιδιοκτησίας Huawei), η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει τα τσιπ 5G της Huawei είναι όλο και πιο αμυδρή. Χωρίς έναν κατασκευαστικό εταίρο όπως η TSMC δεν μπορεί να παράγει τη 5nm Kirin 9000 με 5G. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η κυκλοφορία της ακριβής σειράς Mate 50 που υποτίθεται ότι θα τροφοδοτούνται από τον Kirin 9000.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

13 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Fk

Γιατί αυτό το σαιτ είναι πάντα κατά της huawei. Ούτε για τις πρωτιές στο dxomark του p50 pro, ούτε για τους 120 εκατομμύρια χρήστες harmonyos έγινε αναφορά. Μόνο αρνητικά.

Κώστας Βλαχάκης

Harmony OS: Έφτασε πλέον στους 70 εκ. χρήστες
https://techblog.gr/software/harmony-os-eftase-pleon-stoys-70-ek-christes

iPhone 13 Pro: Τα πηγαίνει εξαιρετικά στα camera tests του DxOMark (“..την πρώτη θέση καταλαμβάνει το Huawei P50 Pro”)
https://techblog.gr/mobile/iphone-13-pro-ta-pigainei-exairetika-sta-camera-tests-dxomark/

Αλέξης

Νομίζω ότι είστε άδικος με το site. Στο θέμα της Huawei, αλλά και γενικά στα τόσα χρόνια παρουσίας του στο χώρο κρατάει σχεδόν πάντα ουδετερότητα, παρουσιάζοντας την είδηση. Μπορεί να εκφέρει και τη γνώμη του παράλληλα με την είδηση, αλλά ακόμα και αυτό επιθυμητό για τους πιο αμύητους. Δικαίως ή αδίκως τα παραπάνω είναι τα γεγονότα και η πορεία της Huawei, η οποία ομολογουμένως έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ αξιόλογα προϊόντα. Υ.Γ.Δεν είμαι μέτοχος εδώ, ούτε αρθρογράφος, αλλά ένας από τους παλαιότερους αναγνώστες. 🙂

Κώστας Βλαχάκης

🙂

baioss

Η Huawei μέχρι και στην Κίνα, έχει πατώσει σε πωλήσεις. Στα τελευταία τρίμηνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, πόσο μάλλον σε Ευρώπη μεριά. Δεύτερον, ναι μεν μπορεί να βγάζει ποιοτικες συσκευές, αλλά όταν δεν έχουν Google services και σου παρουσιάζει εν έτη 2021 4G συσκευές ακόμα, λογικό είναι να μην υπάρχει στον χάρτη. Οπότε κάποιοι ελάχιστοι (1%) που θα ασχοληθούν στην Ευρώπη κυρίως με το Harmony OS, είναι ασήμαντο ποσοστό για να καθήσει το techblog και το κάθε techblog, να γράψει διθυράμβους και πυροτεχνήματα.

Αλέξης

Το τι πρέπει να γράψει το techblog και τι όχι ας το κρίνουν οι συντάκτες του. Όπως και να έχει το Harmony OS άσχετα από το αν ξεκίνησε από αντιγραφή του android10 δεν ξέρουμε που θα καταλήξει. Το techblog εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθεί και παρουσιάζει τις τεχνολογικές εξελίξεις, οπότε προσωπικά πιστεύω πως καλά κάνει και μας κρατά ενήμερους.
Όλο και πιο πολλές εφαρμογές γίνονται συμβατές με το Harmony OS.
Για τις 4g συσκευές ευθύνεται το εμπάργκο και το γεγονός ότι η Huawei δεν είχε δικά της εργοστάσια κατασκευής μικροτσίπ. Αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Σε λίγα χρόνια θα έχει πιθανότατα.
Google Services δεν έχουν και τα iphone. Μήπως και αυτά είναι για πέταμα ή δεν μπορείς να κάνεις την ίδια δουλειά με τα android ;
Η Huawei είναι ένας οικονομικός και τεχνολογικός γίγαντας που δραστηριοποιείται σε επεξεργαστές, λογισμικό, κινητά, δικτυακό εξοπλισμό, κεραίες κινητής κλπ κλπ Είχε το 2020 κύκλο εργασιών 136 δις δολάρια, ενώ η xiaomi για παράδειγμα 43 δις δολάρια για να συγκρίνεις μεγέθη.

baioss

Γιατί η Samsung τι είναι ας πούμε που κατασκευάζει τα πάντα όλα, μέχρι και καράβια; Τεχνολογικό μυρμήγκι;

Η Apple πέρα από το επιτυχημένο μοντέλο που έχει εδώ και 14 χρόνια με τα μηλόφωνα, και Google εφαρμογές παίζει χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, σου παρέχει ένα πλήρες appstore, και 5G σου δίνει. Πέρα απ’όλα αυτά, τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει να ψάχνει ώρες και μέρες τι και πως θα περάσει στην νέα του συσκευή μέσω πολλαπλών “APK stores”. Ο κόσμος θέλει μια συσκευή που με το που θα την κάνει unboxing, θα δουλεύει όπως είναι.

Εδώ απέτυχαν κάτι Microsoft, κάτι BlackBerry, κάτι Nokia με πιο αξιόλογα λειτουργικά και νομίζεις ότι το Harmony OS που ουσιαστικά είναι ένα τροποποιημένο Android λογισμικό, πως θα κάνει την διαφορά. Κι αυτό επειδή το πιστεύετε 5-6 άνθρωποι στην Ελλάδα.

Δώσε εσύ λοιπόν 1200-1300€ για Huawei, με 4G, με Harmony OS χωρίς GMS και τις όποιες ελλείψεις του, με την μεταπωλητική του αξία στον χρόνο πάνω να είναι ούτε στα μισά στις αγγελίες, κι άσε το υπόλοιπο 99% να αγοράζει iPhones και Android flagships έτοιμα με όλες τις ανέσεις τους.

Αλέξης

Το γιατί απέτυχαν οι παραπάνω εταιρίες είναι μεγάλη κουβέντα. Πρώτα από όλα γιατί δεν ήξεραν τι ήθελαν και γιατί δεν πίστεψαν και δεν υποστήριξαν επαρκώς το προϊόν τους. Το τι θέλει ο κόσμος είναι σχετικό. Δεν είμαι υπάλληλος της huawei, ούτε έχω πρόσφατη συσκευή της, αλλά έχουν φίλοι μου και είναι αξιοπρεπέστατες.
Ομοίως πολλοί αγοράζουν προϊόντα γιατί ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Αν όλοι σκέφτονταν τη μεταπωλητική αξία θα πωλούνταν μόνο iPhone εκεί έξω.
Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα . Έχετε επίσης κατά νου, ότι η Huawei έχει από πίσω της μια ολόκληρη ΚΙΝΑ που χάρις στον προστατευτισμό της συντηρεί πολλές εταιρίες που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν γονατίσει μπροστά στις google, facebook, amazon κλπ. Οπότε ας περιμένουμε.

Ιωάννης jb

Φιλαράκι λες κουταμαρες! Το τεκμπλογκ ουτε γερμανος ειναι ουτε κοσμοτε που τα παίρνουν χοντρά τα τελευταία 3-4 χρόνια από τους κινεζους και βλεπεις στα ραφια τους παντου Χαβάη!
Θα ελεγα πως υπερβολική προβολή δινει ο βλαχακης στους χαβανεζους οι οποιοι τπτ απο αυτα που αναφερεις δεν εχουν δώσει! σιγα τα αξιολογα προϊόντα! Υπερκοστολογημενα, χωρις ιδιαιτερο ενδιαφερον περαν τις καλής φωτογραφικης!

Κώστας Βλαχάκης

🙂

Παναγιώτης

Για να λές ότι δεν έχει δώσει αξιόλογα προϊόντα η Huawei η δεν έχεις πιάσει ποτέ στα χέρια σου κινητό της η smartwatch η είσαι από άλλον πλανήτη.

SUPS 👨‍⚖️

κακο τρολ πραγματικα μπορειτε και καλυτερα βρε παιδια…

Κώστας Βλαχάκης

🙂

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Huawei

HUAWEI Ελλάδας: Κορυφαία εταιρεία εργοδότης στην Ελλάδα για το 2024

Η Huawei Ελλάδας επιλέχθηκε ως Top Employer 2024 για δεύτερη διαδοχική χρονιά και, για πέμπτη συνεχόμενη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Business Huawei

Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας.

Business Huawei

Huawei: Δημιουργώντας ένα έξυπνο μέλλον μειωμένων εκπομπών άνθρακα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουλίου 2023, η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για τα ευφυή πράσινα Data Center στο Ulanqab της Εσωτερικής Μογγολίας με θέμα «Smart DC, Building the Green Future».

Smartphones Huawei

ΕΕ: Εξετάζει υποχρεωτική απαγόρευση στη Huawei για τα 5G

H EE εξετάζει την υποχρεωτική απαγόρευση για χρήση εταιρειών που θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.