Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Huawei Ελλάδα, Το επίμαχο δημοσίευμα των New York Times για την Huawei στην Ελλάδα

Για «lobbying» της Huawei στην Ελλάδα, αλλά και την παροχή δώρων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κάνουν λόγο οι New York Times (NYT) σε εκτενές τους δημοσίευμα για τις πρακτικές της εταιρείας στη χώρα μας όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται από το Ethnos.gr.

Εσωτερικά έγγραφα της Huawei που περιήλθαν σε γνώση των ΝΥΤ αποκαλύπτουν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τις προσπάθειες του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα να επηρεάσει Ελληνες αξιωματούχους προκειμένου να πολεμήσει την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ διεθνή εκστρατεία εναντίον της.

Το χρονικό της υπόθεσης σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times (NYT), ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2020, όταν στελέχη της Huawei αντάλλαξαν μηνύματα με θέμα τη συνάντηση με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην χώρα μας. Οι Κινέζοι ήθελαν επαφές που αφορούσαν «κυβερνητικές συμβάσεις και τα έργα πρώτης προτεραιότητας» στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν οι NYT: «οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν να δώσουν στους συμβούλους ένα αναδιπλούμενο smartphone Huawei Mate XS, το smartwatch GT 2 της εταιρείας και κρασί, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα κειμένου και άλλα έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times».

Η αμερικανική εφημερίδα έχει στην διάθεσή της πλήθος μηνυμάτων και εσωτερικών επικοινωνιών της Huawei: «Το υλικό, το οποίο προσδιόρισε τις επαφές ως κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσφέρει μια σπάνια ματιά στο πώς η Huawei προσπάθησε να καλλιεργήσει σχέσεις με υψηλόβαθμους στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά σημαντική χώρα για την εταιρεία, και ώθησε τα όρια των ελληνικών κανόνων που περιορίζουν τα δώρα σε δημόσιους υπαλλήλους και υπουργούς», γράφουν οι NYT.

«Στις επικοινωνίες τους οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν την παροχή gadgets σε ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και της μετανάστευσης και την οργάνωση μεταφορών για τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές κατά τη διάρκεια συνεδρίου του κλάδου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021». Όπως σημειώνεται: «Τα μηνύματα δεν ανέφεραν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή εάν υπογράφηκαν συμφωνίες για έργα προτεραιότητας».

Ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για πιθανή κατασκοπεία, έχοντας μπλοκάρει τη Huawei στην Ευρώπη, η εταιρεία μετά από αγώνα, έχει διατηρήσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

«Δεν υπήρξε ποτέ, απολύτως, οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία στις κυβερνητικές πολιτικές αποφάσεις, συμφωνίες ή / και συμβάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σύμφωνα με τους Νew York Times που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας «αίνιγμα».

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα «έχει υπερασπιστεί αξιόπιστα τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο κατέχει τώρα μια κινεζική κρατική εταιρεία. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έχει επαναπροσανατολιστεί περισσότερο προς τη Δύση. Η χώρα έχει επίσης υιοθετήσει μια αντιφατική στάση απέναντι στην Huawei. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις στη χώρα προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το επίμαχο δημοσίευμα μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Ο Αλέξανδρος Παππάς είναι ο πιο παλιός συνεργάτης του Techblog και επωμίζεται την επικοινωνία του site με τις εταιρείες καταγράφοντας όλα τα νέα τεχνολογίας από την ελληνική αλλά και την διεθνή ειδησεογραφία. Ο Αλέξανδρος έχει σπουδάσει στην Αγγλία και σήμερα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία στην Χαλκιδική.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

3 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλεξ

και κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν μια παράξενη προσκόλληση με τη συγκεκριμένη εταιρία , κατα ένα παράξενο τρόπο την προωθουν διαρκώς , ειδικά τα ρολόγια της

ThPappas

Και καλά κάνουν.Εγώ έχω πάρει τρία στη σειρά…

Νικολάκης

Εσένα σίγουρα στα “χάρισαν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software AI Apple featured

iOS 18: Η Apple ξανά σε συζητήσεις με την OpenAI για λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης

Η Apple φέρεται να έχει ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις με την OpenAI σχετικά με τη χρήστη της τεχνολογίας της.

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.