Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Eπικοινωνιών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) υπογραμμίζει την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων της αγοράς, της πολιτείας, των ρυθμιστικών αρχών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με στόχο την ορθολογική λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μέσα από τα οφέλη της εφαρμογής και διάδοσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι σημαντικό, προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει και έχουν αρχίσει να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς να μη μείνουν αδρανείς, αλλά να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό σε ότι αφορά τις διορθωτικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι που έχουν τεθεί και να εξασφαλιστεί η λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας, παρότι είναι αξιοσημείωτοι το τελευταίο διάστημα, δεν έχουν κατορθώσει να βοηθήσουν τη χώρα να ξεφύγει από την τελευταία θέση στην Ε.Ε. των 25 από πλευράς ευρυζωνικής διείσδυσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την Επίτροπο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Ενημέρωσης, κυρία Vivian Reding[1], το χάσμα μεταξύ των πρωτοπόρων χωρών και των ουραγών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, δείχνει να διευρύνεται.
Σύμφωνα με την Επίτροπο, μερικές από τις αιτίες για την ύπαρξη και πόσο μάλλον τη διεύρυνση του χάσματος αυτού, είναι η ανομοιόμορφη αντιμετώπιση των ρυθμιστικών θεμάτων στα μέλη – κράτη της Ε.Ε, οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υιοθέτηση των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκαιο, το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάλυση των αγορών και η αναποτελεσματική δράση των ρυθμιστικών αρχών για το άνοιγμα των αγορών και την υποστήριξη του ανταγωνισμού. Παράλληλα, σημαντική υστέρηση παρατηρείται στην επίλυση διαφορών, γεγονός που αποτελεί αγκάθι στην ορθολογική λειτουργία της αγοράς και στην εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικά ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
Ο ΣΕΠΕ τονίζει ότι, η σύνθεση των προαναφερθέντων παραγόντων, καταδικάζει την αγορά σε περιβάλλον αβεβαιότητας, το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν, ενώ η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού αντανακλάται επίσης στην έλλειψη καινοτομίας και τον περιορισμό των επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στη χώρα.
Η συμπόρευση όλων των φορέων για τη διάδοση της ευρυζωνικής πρόσβασης και των ευρυζωνικών εφαρμογών είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, που πρέπει να γίνει πράξη μέσω της σωστής στήριξης της αγοράς και λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Η εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, ο καθορισμός εθνικών στόχων και η διαρκής και στενή παρακολούθηση για την αξιολόγηση της πορείας επίτευξής τους, αποτελούν καίριους και αδιαπραγμάτευτους παράγοντες για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, σε συνδυασμό φυσικά, με τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, με την παραχώρηση δικαιωμάτων διέλευσης και την ενίσχυση της ζήτησης.
Ο ΣΕΠΕ τονίζει, ότι μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει η Ελλάδα να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των ΤΠΕ, ενδυναμώνοντας την πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών, ενισχύοντας την καινοτομία και τελικά οδηγώντας τη χώρα σε μια ανταγωνιστική οικονομία υψηλής αξίας και αποτελεσματικότητας προς όφελος του Έλληνα πολίτη – καταναλωτή.
[1] Viviane Reding, “i2010 – 2 years on”, EICTA- General Assembly, Brussels, May 10th 2007
ΣΥΖΗΤΗΣΗ