Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Martin Cooper, επικεφαλής μηχανικός της Motorola πραγματοποίησε την πρώτη κλήση από κινητό (3 Απριλίου 1973). Από τότε έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος στα κινητά τα οποία γίνονται όλο και πιο έξυπνα, όμως ένα βασικό χαρακτηριστικό παραμένει ίδιο και αυτό είναι η μπαταρία.
Όπως τότε έτσι και τώρα, η μπαταρία είναι απαραίτητο κομμάτι για την λειτουργία του. Βεβαίως η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, το πρώτο κινητό έδινε διάρκεια ομιλίας 30 λεπτών και η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας απαιτούσε 10 ώρες. Σήμερα το κινητό μπορεί να αντέξει μια ή δυο μέρες, ενώ υπάρχει και η γρήγορη φόρτιση.
Τι θα λέγατε όμως για ένα κινητό που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μπαταρία, ή έστω να πραγματοποιεί κάποιες βασικές λειτουργίες όπως οι κλήσεις;
Ερευνητές από το University of Washington στο Seattle, με επικεφαλής τον Vamsi Talla, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα prototype, το οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις συλλέγοντας ενέργεια από το περιβάλλον. “Το κινητό είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινότητά μας. Φανταστείτε να ξεμείνετε από μπαταρία και να μπορείτε ακόμη να στέλνετε μηνύματα και να πραγματοποιείτε κλήσεις”, ανέφερε ο Talla.
Για την δημιουργία του battery-free prototype, η ομάδα των ερευνητών έπρεπε να επανασχεδιάσει τα εσωτερικά κομμάτια από την αρχή έτσι ώστε να καταναλώνουν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, το κινητό χρησιμοποιεί αναλογική φωνητική μεταφορά.
Επίσης, χρησιμοποιήθηκε παλιά τεχνολογία κατασκόπων της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία άκουγε τις ομιλίες αμερικανικής πρεσβείας, μέσω ενός πομπού με συγκεκριμένα ραδιοκύματα. Αυτό σημαίνει ότι ένας σταθμός βάσης εξακολουθεί να είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του τηλεφώνου χωρίς μπαταρίες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν εύκολα να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό και να αυξήσουν σημαντικά το εύρος της διαδικασίας.
Αυτή τη στιγμή το prototype διαθέτει μόνο κουμπιά για κλήσεις και ένα LED light, αλλά η επόμενη έκδοση θα έχει οθόνη E-ink για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και καλύτερη ποιότητα κλήσεων.
Εγώ στο smartphone μου που έχω, παρατήρησα φυσικά από τη δοκιμή που έκανα ότι όταν πέφτει η μπαταρία στο 15℅ και ενεργοποιώ την εξοικονόμηση ενέργειας δεν υπάρχει ασφάλεια καλή. Πόσο μάλλον αυτή η τεχνολογία χωρίς μπαταρία.
@Dinos, τι εννοείς “δεν υπάρχει ασφάλεια καλή”. Τι είδους ασφάλεια δεν έχει;
@@Dinos οταν λες δεν υπάρχει ασφάλεια? (λίγο ξεκαθάρισε αυτο κάπως κουφό ακούγεται)
Αυτό συμβαίνει και με τη σύνδεση δεδομένων στο ανάλογο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ως την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Δεν περιγράφω γιατί είναι γνωστοί οι τρόποι που γίνονται από χάκερς για να νιώθεις ανασφάλεια χωρίς την απαραίτητη προστασία που θα έπρεπε να έχει ο κάτοχος smartphone. Το καλύτερο είναι να έχεις το δικό σου WiFi και μόνο για εσένα για την δική σου ασφάλεια και μόνο. Διαγραφή των υπόλοιπων ασύρματων δικτύων και ενεργοποίηση WPS στο μόντεμ και στη συσκευή που χρησιμοποιήτε.
Dino, μου φαίνεται τα χεις τσούξει.
Δίνο καλησπέρα, έχεις δίκιο όσο αναφορά την ασφάλεια! Θεωρώ πως όταν μία πόρτα έχει καλή θωράκιση δεν μπορούν να μπούνε και οι κλέφτες γιατί σκέψου ότι η αεροσόλα σε βοηθάει καλύτερα στο άλμα και συγχρόνως μείωνει τους κραδασμούς κατά την πτώση της θερμοκρασίας! Επίσης θεωρώ ένα καλό απορυπαντικό αυτοκινήτου μαζί με ένα καλό γυαλιστικό προστατεύει από τον ήλιο καλύτερα από μία τέντα, δεν μπορείς να έχεις πάντα μαζί σου την τέντα!