Το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο τις Στήλες της Δημιουργίας

james webb, Το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο τις Στήλες της Δημιουργίας

Μια νέα εντυπωσιακή εικόνα από τα πιο αναγνωρίσιμα διαστρικά αντικείμενα έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Οι ερευνητές απαθανάτισαν την πιο λεπτομερή εικόνα από τις λεγόμενες Στήλες της Δημιουργίας, τα πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης όπου σχηματίζονται αστέρια. Η νέα εικόνα από την εγγύς-υπέρυθρη κάμερα εστιάζει στο τεράστιο Νεφέλωμα του Αετού, από περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά.

james webb, Το τηλεσκόπιο James Webb καταγράφει με εντυπωσιακό τρόπο τις Στήλες της Δημιουργίας

Humble capture. 1995 (Αριστερά) – 2014 (Δεξιά)

Την εικόνα είχε τραβήξει πρώτα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1995 και στη συνέχεια το 2015 και παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές «σκηνές» του σύμπαντος. Τώρα, όμως, η απεικόνιση αποτελεί την πιο πλήρη αναπαράσταση του νεφελώματος.

Τα νέα αστέρια είναι τα φωτεινά κόκκινα σημεία του φωτός που βλέπουμε στην εικόνα και υπολογίζεται ότι μετρούν «μόλις» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής. Η κόκκινη λάμψη των πυλώνων και κυματιστές γραμμές σε ορισμένες άκρες, είναι το αποτέλεσμα πιδάκων που ενεργοποιούν το υδρογόνο και το σπρώχνουν προς τα έξω.

Με αυτή τη βελτιωμένη λήψη οι επιστήμονες ελπίζουν να αναθεωρήσουν τα μοντέλα σχηματισμού αστεριών τους χάρη στα πιο ακριβή δεδομένα του Webb για αστέρια, αέρια και σκόνη. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πρώιμη αστρική ζωή και το σύμπαν γενικότερα.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Gear featured Qualcomm Snapdragon

Snapdragon X Plus: 10πύρηνη CPU, ίδια GPU και NPU με τo Elite

Το Snapdragon X Elite είναι το μόνο προϊόν στη νέα σειρά chipset της Qualcomm που επικεντρώνεται στα Windows αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει.