Μια νέα εντυπωσιακή εικόνα από τα πιο αναγνωρίσιμα διαστρικά αντικείμενα έδωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Οι ερευνητές απαθανάτισαν την πιο λεπτομερή εικόνα από τις λεγόμενες Στήλες της Δημιουργίας, τα πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης όπου σχηματίζονται αστέρια. Η νέα εικόνα από την εγγύς-υπέρυθρη κάμερα εστιάζει στο τεράστιο Νεφέλωμα του Αετού, από περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά.
Humble capture. 1995 (Αριστερά) – 2014 (Δεξιά)
Την εικόνα είχε τραβήξει πρώτα το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1995 και στη συνέχεια το 2015 και παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις πιο εμβληματικές «σκηνές» του σύμπαντος. Τώρα, όμως, η απεικόνιση αποτελεί την πιο πλήρη αναπαράσταση του νεφελώματος.
Τα νέα αστέρια είναι τα φωτεινά κόκκινα σημεία του φωτός που βλέπουμε στην εικόνα και υπολογίζεται ότι μετρούν «μόλις» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ζωής. Η κόκκινη λάμψη των πυλώνων και κυματιστές γραμμές σε ορισμένες άκρες, είναι το αποτέλεσμα πιδάκων που ενεργοποιούν το υδρογόνο και το σπρώχνουν προς τα έξω.
Με αυτή τη βελτιωμένη λήψη οι επιστήμονες ελπίζουν να αναθεωρήσουν τα μοντέλα σχηματισμού αστεριών τους χάρη στα πιο ακριβή δεδομένα του Webb για αστέρια, αέρια και σκόνη. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πρώιμη αστρική ζωή και το σύμπαν γενικότερα.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ