Μοιάζει λογικό το να θεωρεί κανείς δεδομένο ότι οι Χάρτες Google μπορούν να είναι αξιόπιστοι για να τον μεταφέρουν από το σημείο “Α” στο σημείο “Β” γρήγορα και με ασφάλεια. Ωστόσο, από ότι φαίνεται, δεν θα έπρεπε.
Το περασμένο Σάββατο, ένας πεζοπόρος που προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στο όρος Fromme στον Καναδά χρειάστηκε να σωθεί από έναν βράχο όπου είχε αποκλειστεί αφού ακολούθησε τις οδηγίες στους Χάρτες Google. Οι οδηγίες αυτές τον οδήγησαν σε ένα μονοπάτι που δεν υπήρχε. Σύμφωνα με το Fox News, ένα πλήρωμα διάσωσης ελικοπτέρου μαζί με μια ομάδα με σχοινιά χρειάστηκε να αναλάβει δράση προκειμένου να σωθεί ο πεζοπόρος.
Το ελικόπτερο και η ομάδα διάσωσης στάλθηκαν στο πίσω μέρος του όρους Φρόμ, που βρίσκεται κοντά στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η περιοχή Kennedy Falls από την οποία ο άνδρας προσπαθούσε να σκαρφαλώσει στο όρος Fromme δεν έχει μονοπάτια, είναι πολύ απότομη και μάλιστα έχει σημειωθεί ένας θάνατος στο σημείο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι διασώστες παρατήρησαν πως, εκτός από τις οδηγίες στο Google Maps, ο πεζοπόρος δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένος για να πραγματοποιήσει τον στόχο του, καθώς δεν είχε πάρει μαζί του φακό και είχε πολύ λίγο εξοπλισμό πεζοπορίας.
Δύο από τους διασώστες που επέβαιναν στο ελικόπτερο κατέβηκαν σε χαμηλό σημείο στο βουνό και έπρεπε να το ανέβουν για να τον βρουν. Αφού βρήκαν τον αποκλεισμένο πεζοπόρο, τον έδεσαν στα σχοινιά και τον κατέβασαν σε μια περιοχή όπου μπορούσαν να παραληφθούν και οι τρεις τους με ασφάλεια από το ελικόπτερο.
Τον Σεπτέμβριο, μια παρόμοια κατάσταση συνέβη όταν ένας πεζοπόρος στην ίδια περιοχή προσπάθησε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που φαίνεται στους Χάρτες Google αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε. Η ομάδα διάσωσης είπε ότι προσπάθησε να πείσει την Google να αφαιρέσει τα ανύπαρκτα ίχνη, αλλά δεν είχε κάποια ενημέρωση.
Επιδιώκοντας να αποτρέψει να συμβεί ξανά παρόμοια κατάσταση, η ομάδα διάσωσης εξέδωσε ορισμένες προειδοποιήσεις στους πεζοπόρους. «Πρώτον, απλά δεν είναι κατάλληλο να προχωράτε σε άγνωστα περιβάλλοντα χρησιμοποιώντας προγράμματα «αστικούς οδικούς χάρτες» όπως το Google Maps», είπε η ομάδα. Συνέστησαν στους πεζοπόρους να χρησιμοποιούν μια πυξίδα και κλασικό χάρτινο χάρτη και να ακολουθούν αναρτημένες πινακίδες στην περιοχή που προειδοποιούν για κινδύνους που πλησιάζουν.
Εάν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή πλοήγησης στο τηλέφωνο, η ομάδα διάσωσης προτείνει τη χρήση μιας που έχει σχεδιαστεί για εξωτερικούς χώρους που είναι προφορτωμένη με έναν τοπογραφικό χάρτη άγριας φύσης.
η δικη μου αποψη….
παντα θα υπαρχουν ανθρωποι με χαμηλο IQ. Σε καμια περιπτωση δεν φταιει κανενα προιον που εχουμε στα χερια μας. Δεν εχει καμια σημασια εαν ειναι μια εφαρμογη πλοηγησης ή το πλυντηριο ρουχων. Μικρη μεριδα ανθρωπων θα κανει κακο στον ευατο της ή ακομα χειροτερα σε αλλους ανθρωπους που θα βρεθουν διπλα τους.
Στην περιπτωση του αρθρου, αυτος ο ανθρωπος, ακομα και στην περιπτωση της κακης επιλογης σε λυση πλοηγησης, δεν ειχε την στοιχειωδη ευφυΐα να σταματησει και να γυριση πισω, ακριβως αντιθετα απο αυτο που “περπατησε”
Ετσι ακριβως…