Beyond 4.0

Digea, Η Θεσσαλονίκη βλέπει πλέον και ψηφιακά

Ξεκίνησε στις 14/01/2010 η εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα του Χορτιάτη και του Φιλίππειου
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπομπή ψηφιακού σήματος των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στις 14 Ιανουαρίου 2010.

Πιο συγκεκριμένα, η DIGEA, εφαρμόζοντας την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) 21161/08, ξεκίνησε την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρα εκπομπής του Χορτιάτη και Φιλίππειου. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη ενώ διακόπηκε από το Φιλίππειο, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη απόφαση.

Το ψηφιακό σήμα καλύπτει μία ευρύτατη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και πόλεις όπως Κιλκίς, Κατερίνη, Έδεσσα και φυσικά τη Θεσσαλονίκη. Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ήρθε και έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα λήψης που υπήρχε μέχρι σήμερα σε κάποιες περιοχές, και ιδιαίτερα στους Δήμους Πολίχνης και Συκεών, προσφέροντας σε όλους κορυφαία και σταθερή ποιότητα εικόνας και ήχου καθώς και ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG). Σημειώνεται ότι όσοι τηλεθεατές επιθυμούν να απολαύσουν τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας θα χρειαστεί να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές ή τηλεοράσεις που υποστηρίζουν την τεχνολογία MPEG-4.

Όπως επεσήμανε ο CEO της DIGEA, κ. Γιώργος Μαθιός: «Στη Θεσσαλονίκη η ψηφιακή τηλεόραση έδειξε τις πραγματικές δυνατότητές της, λύνοντας μια για πάντα τα προβλήματα λήψης ειδικά στις περιοχές Πολίχνης και Συκεών. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την υποστήριξη που πήραμε σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο εγχείρημα από τις τοπικές αρχές και τους Δημάρχους των Δήμων της περιοχής. Στην προσπάθειά μας για ομαλή μετάβαση, όπως αυτή καθορίζεται από την υπάρχουσα νομοθεσία, η Digea θα συνεχίσει, πάντα σε άμεση συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το εκτεταμένο πρόγραμμα τοπικής επικοινωνίας ενώ παράλληλα θα είναι σε στενή επαφή με την αγορά για επάρκεια συσκευών ψηφιακής λήψης ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι τηλεθεατές.»

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή μετάβαση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο από το Ξυλόκαστρο και είναι αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής συμμόρφωσης στην απόφαση της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) σύμφωνα με την οποία έως το 2015 όλες οι χώρες παγκοσμίως θα πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την ξεπερασμένη αναλογική τεχνολογία και να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακού σήματος για την τηλεόραση. Μάλιστα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012, κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί εδώ και τρία χρόνια.

Η DIGEA, είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων τους καθώς και όποιων άλλων σταθμών επιλέξουν τις υπηρεσίες της.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Donalt Duck

Έχω μερικές απορρίες σχετικά με την ψηφιακή τηλεόραση. Καταρχάς έχω ακούσει ότι στην ψηφιακή τηλεόραση ή έχεις σήμα ή δεν έχεις καθόλου. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποια ενδιάμεση κατάσταση. Ισχύει αυτό; Η άλλη ερώτηση μου είναι η εξής. Μένω σε μια πολυκατοικία στην Αθήνα και έχω κεντρική κεραία που έρχεται από την ταράτσα. Αυτή η κεραία όμως τις τελευταίες μέρες έχει χαλάσει και δεν πιάνει τα κανάλια γι’ αυτό έβαλα να πιάνει η κεραία η μικρή που υπάρχει σε κάθε κλασική τηλεόραση 14″ παλιά. Τώρα που έρχεται η Digea σιγά σιγά στην Αθήνα σκέφτομαι να πάρω μια τηλεόραση LG με ενσωματομένο δέκτη ψηφιακό. Η ερώτηση είναι: θα πιάνω τα κανάλια με την μικρή εσωτερική κεραία που έχω αυτή την στιγμή ή το σήμα είναι αδύναμο απ’ αυτή την κεραία και θα πρέπει να πάω να φτιάξω την εξωτερική κεραία που υπάρχει στην ταράτσα για να πιάνω ψηφιακά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας και τον χρόνο σας!

Costas Gheraniou

Λογικά και με την μικρή κεραία θα μπορείς να πιάσεις τα ψηφιακά. Αλλά κανείς δεν μπορει να στο επιβεβαιώσει πριν γίνει η πραγματική εκπομπή. Θα σου πρότεινα να δανειστείς κάποιον δέκτη από φίλο ή γνωστό για να δεις αν μπορείς να πιάσεις τα κανάλια της ΕΡΤ (Σπορ+ Πρισμα κλπ) με την εσωτερική κεραία.
Υπάρχει κανείς Θεσσαλονικιός να μας πει πως είναι η λήψη στην περιοχή τους με νέα τηλεόραση;

Κώστας Βλαχάκης

Donalt Duck, Ναι ισχύει, ή πιάνεις καμπάνα ή δεν πιάνεις καθόλου.

Costas, πιάνεις και χωρίς εξωτερική κεραία. Το έχω δοκιμάσει με δέκτη και τα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital.

ΝΙΚΟΛΑΣ

Γαι την περιοχη Λαμιας παλι απ΄εξω,όπως και με τα ψηφιακά της ΕΡΤ έτσι και τώρα πάλι πολίτης Γ΄ κατηγορίας….

Spyroscesarsc

Πέστα ρε Νικόλα! Πάλι τα @@ μας θα πάρουμε εμείς από Λαμία! Θά έχει από πάνω η Λάρισα… από κάτω η Αθήνα… Και εμείς στην μέση τίποτα! 🙁

jivaras123

Το σήμα στην Θεσσαλονίκη καθώς και σε άλλες περιοχές (π.χ. Νάουσα) είναι τέλειο!!!

geoper2

Πολύ καλό το σήμα στην Θεσσαλονίκη ειδικά το ALTER και το SKAI βέβαια πρέπει και τα άλλα κανάλια να το κάνουν όπως η ΝΕΤ ΕΤ1 και ΕΤ3 και το ΜΤV το οποίο παρεμβάλεται απο το TV100 , παντως το σήμα είναι πολύ καλό

skran

Να σας ρωτησω κάτι.. μένω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αγόρασα τηλεόραση με αποκωδικοποιητή πριν το Πάσχα .. όταν την πρωτοχρησιμοποίησα έπιανε μια χαρά τα ψηφιακά κανάλια αλλά τώρα συνεχώς χάνει το σήμα και δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω. Επίσης δεν πιάνει πολύ καθαρά ούτε τα αναλογικά.. έχω προβληματιστεί.. φταίει το σήμα ή μήπως φταίει η τηλεόρασή μου?? ευχαριστώ

Κώστας Βλαχάκης

skran, το σήμα θα φταίει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρά νέα Hackers

Οι hackers εκμεταλλεύονται το Game of Thrones για τη διάδοση malware

Την επιτυχία και την υποκλοπή των επεισοδίων του Game of Thrones φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται οι hackers για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό.

Μικρά νέα 3D

Το λεπτότερο ολόγραμμα του κόσμου είναι γεγονός

Ομάδα ερευνητών του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) παρουσίασε το λεπτότερο ολόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του 3D όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Internet Facebook

Facebook, Τώρα ξεκινάμε να κερδίζουμε χρήματα από τη mobile χρήση

Μπορεί όλοι να νομίζουμε ότι το Facebook έχει μεγάλο ποσοστό εσόδων από την Mobile χρήση, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας λέει το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Το Facebook δηλώνει ότι παίρνει το 14% των διαφημιστικών εσόδων του από τον mobile κόσμο, κάτι που για τον Mark Zuckerberg είναι […]

Μικρά νέα Jolla

Jolla, Ένα βήμα πιο κοντά προς το λανσάρισμα του νέου τηλεφώνου

Η ομάδα των πρώην στελεχών της Nokia που έχουν σχηματίσει την ομάδα δημιουργίας Jolla βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά προς την παρουσίαση του πρώτου smartphone, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για λανσάρισμα εντός του επόμενου μήνα, καθώς έχουν ήδη συγκεντρωθεί περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές και παρόχους.