Χάκερς κλείδωσαν τα δωμάτια ξενοδοχείου και ζήτησαν λύτρα

Ζώντας στην ψηφιακή εποχή όπου όλα είναι αυτοματοποιημένα, από τη μια σημαίνει ότι η καθημερινότητά μας γίνεται πιο εύκολη, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με νέα είδη προβλημάτων.

Ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Αυστρία έπεσε θύμα χάκερς, οι οποίοι προχώρησαν σε σειρά επιθέσεων. Μια από αυτές ήταν ο έλεγχος των “έξυπνων κλειδιών” με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στα δωμάτιά τους.

Επίσης, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου δεν είχαν την δυνατότητα να εκδώσουν νέες κάρτες, κάτι που δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα που ανήκουν στο λεγόμενο “internet of things”.

Μην έχοντας άλλη επιλογή, το τετράστερο θέρετρο Seehotel Jägerwirt, αναγκάστηκε να δώσει στους χάκερς λύτρα (1500 ευρώ) σε Bitcoin, προκειμένου να επανενεργοποιηθεί το σύστημα.

Το ξενοδοχείο έχει δεχτεί αρκετές επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά οι χάκερς μπόρεσαν να ρίξουν ολόκληρο το σύστημα με τα κλειδιά. Επίσης, είχαν πρόσβαση στο γενικό σύστημα υπολογιστών, κλείνοντας όλους τους υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος κρατήσεων και του ταμείου.

Όταν πληρώθηκαν τα λύτρα, το σύστημα επανήλθε, επιτρέποντας στο προσωπικό την πρόσβαση, αλλά και στους πελάτες την είσοδο στα δωμάτιά τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, οι χάκερς είχαν αφήσει μια “πίσω πόρτα” στο σύστημα του ξενοδοχείου για ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση.

Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα έχει ξοδέψει περίπου 10.000 ευρώ για την ψηφιακή ασφάλεια, προκειμένου να σταματήσει τους επίδοξους χάκερς. Επιπλέον, σχεδιάζει να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιστρέψει στα παραδοσιακά κλειδιά.

hackers hotel, Χάκερς κλείδωσαν τα δωμάτια ξενοδοχείου και ζήτησαν λύτρα

Πηγή: 1,2

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ChristosT

Έτσι…για να καταλάβουν οι ανόητοι καταναλωτές που πάει το πράγμα.

bezilys

Για κλάματα ή για γέλια είναι !?

Θόδωρος.

@ Ο/Η bezilys
…ανάλογα με το ποιός είσαι.Αν είσαι ο ξενοδόχος,για κλάματα.Αν είσαι ο κακοποιός,για γέλια…

Alex

Σωστός ο ChristosT. Δεν χρειάζεται να έχουν τα σπίτια έξυπνες κλειδαριές, ούτε έξυπνα ρολά, ούτε έξυπνους καθρευτες (το είδα και αυτο χθες και νομίζω ειναι θεμα χρόνου να γράψει άρθρο το techblog και για αυτο) ούτε έξυπνα air condition, ούτε έξυπνα ψυγεία, ούτε έξυπνα τραπέζια, ούτε έξυπνα ταμεία στα σουπερμάρκετ που ψωνίζουμε, ούτε ξέρω γω τι άλλο έξυπνο υπάρχει. Η ιδιωτική ζωή έχει χαθεί με τα σόσιαλ μίντια, και με τις έξυπνες αυτές συσκευές κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο κακό σε εμάς. Πρέπει να αντιδράσουν Ολοι οι καταναλωτές σε αυτο το πράγμα μήπως και σταματήσει κάποια στιγμή γιατί αυτο ειναι μόνο η αρχή και δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το όχι και τοσο μακρινό μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone 8

iPhone 8: Η JP Morgan βλέπει bezel-less design & AirPods στο κουτί

Το iPhone 8, η πολυαναμενόμενη επετειακή κυκλοφορία της Apple με νέο σχεδιασμό και κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, απασχολεί από τώρα τον τεχνολογικό κόσμο και γίνεται σχεδόν καθημερινά αντικείμενο διαρροών και ατελείωτων φημών.

Internet Facebook Star

Κοντά δύο δισεκατομμύρια οι χρήστες του Facebook

Περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες πρόσθεσε το Facebook στη βάση του στο α΄ τρίμηνο του 2017. Έτσι, πλέον οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του πιο δημοφιλούς δικτύου ανέρχονται σε 1,94 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας αύξηση 17% από πέρυσι.

Internet Star

Οι άντρες ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα likes από τις γυναίκες

Είναι γεγονός ότι τα social media πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να ωραιοποιούν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν περισσότερα likes.

Smartphones Apple iPhone Star

TrendForce: “Μην περιμένετε 4GB RAM από τα iPhone του 2017”

Η εταιρεία ερευνών TrendForce δημοσιοποίησε την αναφορά με τις προβλέψεις της σχετικά με τη μνήμη RAM που θα έχουν τα smartphones μέχρι το τέλος του 2017. Προβλέπεται ότι ο μέσος όρος θα είναι τα 3.2GB RAM, που σημαίνει ότι σημειώνεται 33.4% αύξηση από το 2016, όπου ο μέσος όρος ήταν 2.4GB.