Τετάρτη
15/02/2012

Το Μυστήριο της Ζωής, Νέα ψηφιακή παράσταση στο Ευγενίδειο Πλανητάριο

«Το Μυστήριο της Ζωής» είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής παράστασης που παρουσιάζεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, από τις 1 Φεβρουαρίου 2012. Πρόκειται για την πρώτη μιας τριλογίας παραστάσεων, αφιερωμένων στις διάφορες πτυχές του προαιώνιου ερωτήματος του ανθρώπου, για το εάν είναι μόνος του στο Σύμπαν.

Το Μυστήριο της Ζωής, Νέα ψηφιακή παράσταση στο Ευγενίδειο Πλανητάριο

Η παράσταση πραγματεύεται την εμφάνιση της ζωής στη Γη και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στην εντυπωσιακή ποικιλομορφία όλων των ειδών ζωής του πλανήτη μας. Ξεκινάει με μία παρουσίαση της γέννησης του Ηλιακού Συστήματος και της Γης, και συνεχίζει, περιγράφοντας τους δομικούς λίθους της ζωής, ορισμένες από τις βασικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για την απαρχή και τα πρώτα βήματα της ζωής, τις θεωρίες του Δαρβίνου για την Εξέλιξη, καθώς και τη σημασία που έχει η μελέτη των απολιθωμάτων στην αποκρυπτογράφηση του τρόπου με τον οποίον εξελίχθηκε η ζωή.

Η παράσταση αφιερώνεται στον επί χρόνια παλαιό συνεργάτη του Ομίλου Ευγενίδη, τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, του οποίου το δίτομο έργο «Η Ζωή σ? Επίπεδο Μορίων» (Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007), αποτέλεσε τη βάση της παράστασης.

Αναφερόμενος στο «Μυστήριο της Ζωής», ο Διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου κος Διονύσης Σιμόπουλος τονίζει ότι «Όπως και με τις προηγούμενες πλανηταριακές μας παραστάσεις, το ίδιο και στην παρούσα, η «από καθέδρας» παρουσίαση και διάδοση των νέων γνώσεων έχει αντικατασταθεί από μια παρουσίαση «ψυχαγωγικής επιμόρφωσης». Η μεγάλη ποικιλία θεμάτων στον τρισδιάστατο χώρο του Πλανηταρίου, κερδίζει τη συμμετοχή των θεατών του, οι οποίοι ψυχαγωγούνται (με όλη τη σημασία της λέξης), μαθαίνοντας.»

Οι τρισδιάστατες σκηνές εικονικής πραγματικότητας της παράστασης βασίζονται στην τριεθνή συνεργασία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, του Πλανηταρίου Μόρισον στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και της Ολλανδικής εταιρείας Mirage 3D στη Χάγη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Ryan Wyatt (Πλανητάριο Μόρισον) και ο Robin Sip (Μιράζ 3D), ενώ τη σεναριακή προσέγγιση και προσαρμογή των σκηνών της ελληνικής παράστασης έκανε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Σιμόπουλος. Την παράσταση αφηγείται στα Ελληνικά η Θέμις Μπαζάκα, ο Κοσμάς Δεβελέγκας και ο Γιάννης Στεφόπουλος, ενώ στην αγγλική εκδοχή ακούγεται η Jodie Foster, o Tony Maples και o Michael Harrigan. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας.

Η παράσταση «Το μυστήριο της Ζωής», όπως και κάθε παράσταση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, συνοδεύεται από τον «Επιμορφωτικό Οδηγό» με τον ίδιο τίτλο. Κύριος σκοπός του Οδηγού είναι να προσφέρει ορισμένα πρόσθετα στοιχεία, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό το περιεχόμενο της κάθε παράστασης.

Κάθε ενότητα του Οδηγού, που ακολουθεί τη σπονδυλωτή δομή του σεναρίου της παράστασης, περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία απ? ό,τι η αφήγηση της παράστασης, ενώ παραπέμπουμε επίσης και σε ενδεικτική βιβλιογραφία απ? όπου ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης θα μπορέσει να αντλήσει ακόμη πιο πολλές σχετικές πληροφορίες.

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παραστάσεων στο Ψηφιακό Πλανητάριο, παρέχονται από τον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ευγενίδου www.eugenfound.edu.gr.

Συντάκτης: .


3 Σχόλια

 1. Ο/Η John Karakatsanis λέει:

  Πήγα και την είδα πριν 10-15 μέρες, πολύ ωραία! Αν και από ένα σημείο και μετά προχώρησε κάπως γρήγορα και τελείωσε λίγο απότομα…

 2. Ο/Η giorgio λέει:

  Νομίζω ότι όποιος δεν έχει πάει στο νέο Πλανητάριο, πρέπει οπωσδήποτε να το προγραμματίσει. Είχα βρεθεί εκεί τότε που παιζόταν η παράσταση για τις μαύρες τρύπες. Ειλικρινά, για εμάς τους απλούς ανθρώπους είναι ό,τι πιο κοντινό έχουμε στο να νοιώσουμε ότι βρισκόμαστε στο διάστημα. Η εμπειρία είναι απλώς απίστευτη. Σαν να είσαι στο Εντερπράιζ και κοιτάς έξω από το παράθυρο της Γέφυρας!

  Over and out!

 3. Ο/Η bilakos iphone4s λέει:

  Εγω εχω να παω απο τοτε που πηγενα γυμνασιο αλλα οραια εμπιρια αν και με τοσες σβουρες με ειχε ποιασει το στομαχι χαχαχα αν εχετε παιδια να τα πατε μια βολτα ειναι καταπλικτικο

Η γνώμη σας

Παρακαλούμε σχολιάστε με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες, όχι greeklish.

Πατώντας "Αποστολή" αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.