Mozilla: Τέλος στα smartphone με Firefox OS

Η Mozilla ανακοίνωσε το τέλος εποχής για τα smartphone με λειτουργικό σύστημα Firefox OS μιας και δεν κατάφεραν να φέρουν στους χρήστες την καλύτερη πιθανή εμπειρία χρήσης όπως εκτιμούσαν ότι θα καταφέρουν με το open source λειτουργικό σύστημα, το οποίο ήταν αρκετά ελπιδοφόρο αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους καταναλωτές.

Το όλο εγχείρημα με τη δημιουργία του Firefox OS είχε ξεκινήσει με όνειρα και φιλοδοξίες μιας και είχε να κάνει με open source λειτουργικό σύστημα δίνοντας απόλυτη ελευθερία στους χρήστες, οι οποίοι τελικά αποδείχτηκε ότι δεν έδωσαν την προσοχή που θα περίμενε η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει να πειραματίζεται με το software σε έξυπνες συσκευές αλλά δε θα είναι smartphones.

Μια κίνηση που μπορεί να ήταν αναμενόμενη αλλά λυπηρή για την εταιρεία. Το Firefox OS μπορεί να τράβηξε κάποια προσοχή επάνω του σε χώρες τις Αφρικής και της Νότιας Αμερικής αλλά δεν έγινε ποτέ δημοφιλές, μιας και το “μοντέλο” του φτηνού smartphone εξαφανίστηκε σύντομα μαις και όλο και περισσότερα Android και Windows smartphone κοστίζουν κάτω από τα 100 δολάρια Η.Π.Α.

Η όλη πλατφόρμα βελτιώθηκε με τον καιρό απλά δεν τα κατάφερε να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό μιας και εκτός του ότι το περιβάλλον χρήσης ήταν αργό, οι developers των εφαρμογών δεν έδειξαν ενδιαφέρον στο να αναπτύξουν Apps εκμεταλλευόμενοι την open source φιλοσοφία του Firefox OS. Πλέον, η εταιρεία θα συνεχίσει να εργάζεται σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα, τη συνεχή βελτίωση της πλοήγησης στο διαδίκτυο για όσους χρησιμοποιούν το Mozilla Firefox.

mozilla, stops, smartphones, firefox, os, Mozilla: Τέλος στα smartphone με Firefox OS

Πηγή

Λάτρης της τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και παιδί της πληροφορικής με σπουδές στην Αγγλία. Fan της Apple και δεν το κρύβει αλλά καταφέρνει και αντιμετωπίζει την τεχνολογία με αντικειμενικότητα, παρακολουθώντας τα τεχνολογικά δρώμενα σε καθημερινή βάση.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

15 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
DIREFEAR

Όσοι έτυχε να αγοράσετε κινητό με αυτό το os…ζωή σε λόγου σας!!!

rose

Απο την αρχη ηταν λαθος κινηση ,και πολυ αργησαν να το κανουν.

JohnWave

Προσπάθεια Mozilla με firefox OS : Aποτυχία.
Προσπάθεια Samsung με bada : Aποτυχία.
Προσπάθεια Samsung με tizen : Aποτυχία.
Προσπάθεια Microsoft με Windows mobile : Aποτυχία.
Προσπάθεια Amazon με Fire OS ( που βασιζόταν και στο android) : Aποτυχία.
Προσπάθεια Νokia με το υβριδικό της OS στο Nokia X : Aποτυχία.

Με άλλα λόγια : Το android και το iOS έχουν εδραιωθεί τόσο πολύ στην αγορά που κάνουν κάθε άλλο εγχείρημα ανάπτυξης λογισμικού εξαρχής αποτυχημένο.

xrhstos

καλησπερα JohnWave.Οσον αφορα για το Mozilla συμφωνω ηταν η μεγαλυτερη πατατα του 2015.Οσο αφορα για το λογισμικο της Samsung με tizen διαφωνω διοτι εχω το galaxy gear και ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος.Βεβαια γνωμη μου ειναι εδω μεσα στο technoblog οι γνωμες μας μετρανε και η επικοινωνια που εχουμε.Καλες γιορτες

Chris

JohnWave αναθεωρησε👌

Sotiris

O JohnWave καλά τα λέει και λέει τα αυτονόητα για όσους δεν ονειροπωλουν. Λειτουργικά σαν το Tizen έχουν τύχη μόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartwatch ή… ψυγεία που θα συνεργάζονται με το android.

KostasB

Κανένα windows δεν απέτυχε.
Και για το tizen να δω τι θα λέτε όταν θα βγάλει η samsung ναυαρχίδα με tizen και θα είναι καλύτερο και από android. Αλλά φυσικά όλοι θα πουν το android είναι καλύτερο ακόμα και αν δεν έχουν δουλέψει ποτέ tizen. Tizen δούλεψα μόνο σε πολύ αρχική έκδοση και έχω δει σε review βίντεο τα καινούργια z1 και z3. Φαίνεται πολλά υποσχόμενο και θα ήθελα να δοκιμάσω.
Όσο για το firefox os φαινόταν από την αρχή τι κατάληξη θα είχε.

Panos7GR

@KostasB: Tizen; Αυτό το Touchwiz designed OS; Nooo thank you!! Το Tizen είναι ψόφιο και το ξέρει ακόμα και η ίδια η Samsung γι αυτό και δεν προχωράει σε επιθετικές κινήσεις. Εδώ καλά καλά δεν πιάνει τους στόχους τις κι έχει πτωτική τάση στις πωλήσεις ναυαρχιδων κυρίως, θα παίξει με Tizen; Αν είναι τόσο μάγκες οι Κορεάτες γιατί δεν το κάνουν; To Tizen έχει βρει την κατηγορία που του ταιριάζει και μπορεί να κυριαρχισει εναντίον των αντιπάλων και είναι τα wearbles & SmartTV! Οποίος πιστεύει πως έχει τύχη στα smartphones κοιμάται τον ύπνο του δικαίου! Τι τύχη θα είχε ένα Tizen S7 απέναντι σε Android S7; Ποιό θα εμπιστευόταν ο κόσμος; Ποιό θα ήταν πιο ελκυστικό; Θα έπαιρνες ναυαρχίδα (που συνεπάγεται με τιμή ναυαρχίδας φυσικά) με ένα σε παιδικό στάδιο OS; Με μικρή κοινότητα χρηστών και devs; Με πιθανές ασυμβατότητες με άλλες συσκευές που εχεις και χειρίζεσαι μέσω του κινητού σου; Με πιθανές ελλείψεις καθημερινών apps που χρησημοποιείς; Εδώ καλά καλά ο κολοσσός Microsoft με χροοονια εμπειρία στο software με το πιο δημοφιλές desktop OS, με γνώση στο mobile από εποχές Windows Mobile και έχει φτυσει αίμα να πάρει έστω μια ποσοστιαία μονάδα παγκοσμίως τη χρονιά. Θα τα καταφέρει η… Συνέχεια »

rose

Το touchwiz ειναι με τεραστια διαφορα απο το 2ο το χειρότερο .Πως γινεται το tizen να ειναι αψογο ? Και τα fanboy εχουν τα ορια τους ….

KostasB

Panos7GR το τι τύχη θα έχει στο έχω απαντήσει ήδη. Η samsung αν αποφασίσει να το βάλει σε ναυαρχίδα θα έχει μια έκδοση tizen υπερπλήρης και δεν θα λείπει τίποτα σε σύγκριση με ένα galaxy S. Το αν θα το προτιμήσει ο κόσμος θα είναι στο πως σκέφτεται ο καθένας. Και αυτό πάει σε όλα τα λειτουργικά. Το ότι τα windows δεν πάνε όσο καλά θα ήθελαν δεν φταίει σε κάτι η microsoft. Το μυαλό του κόσμου είναι κολλημένο. Τα windows δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τα ios και android. Και μιλώ για τον απλό χρήστη. Ναι τον απλό, που οι περισσότεροι από μας είμαστε τέτοιοι και που για να μπούμε facebook twitter και να κάνουμε αναζήτηση στο ίντερνετ θέλουμε iphone και το πιο ακριβό android κινητό.

Panos7GR

KostasB τα ίδια λέμε και συμφωνούμε φίλε μου. Απλά δεν κατάλαβες με τι τρόπο τα είπα. Δεν είπε κάνεις ότι δεν υπάρχουν άλλα καλύτερα ή ίσων δυνατοτήτων σε εμπειρία χρήσης από τα δυο κυρίαρχα OS. Λέμε ότι δεν είναι επιτυχημένα στον στίβο των πωλήσεων.
Θες προσωπική άποψη; Το BBOS 10 το θεωρώ το καλύτερο λειτουργικό εκεί έξω. Το έχω χρησιμοποιήσει στο Ζ10 που μου το χάρισε ένας συνάδελφος που ήταν έτοιμος να το στείλει για ανακύκλωση και του το ζήτησα. Όμως τι; Έχει μοίρα στην αγορά;

KostasB

Panos7GR μάλλον όντως δεν εννόησα καλά. Σκοπός είναι να εξυπηρετούμαστε εμείς οι ίδιοι. Blackberry δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Θα ήθελα να δοκιμάσω. Γενικά δοκιμάζω ότι λειτουργικό και συσκευή μου τύχει να έχω πρόσβαση. Δεν ζητάω πολλά από τα κινητά μου. Αν το λειτουργικό με καλύπτει και υπάρχει και μια ποιοτική συσκευή είμαι κομπλε. Την περίοδο αυτή χρησιμοποιώ ένα OnePlus 2 και μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Μου λείπουν κάποια κολπάκια που είχε το galaxy s4 που είχα πριν αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτά από την στιγμή που το κινητό τρέχει απροβλημάτιστα. Από τα χέρια μου περάσει και ένα iphone 4s αλλά για την περίοδο εκείνη που το είχα δεν με κάλυπτε καθόλου και περίμενα πως και πως να το πουλήσω. Παλαιότερα είχα και windows mobile 6.5 και μπορώ να πω πως έκανα το χειρότερο ξεκίνημα στα smartphone. Δεν παίζει να έχει βγάλει χειρότερο λειτουργικό η microsoft. Βέβαια έπαιξε ρόλο και το κινητό που ήταν το samsung omnia 2. Μιλάμε για πολλά προβλήματα και πολλές μέρες στο service. Πλέον από όποιον ακούω που θέλει να πάρει κινητό μου λέει ‘θέλω ένα κινητό που να μην κολλάει’. Η πικρή αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει τέτοιο κινητό. Και μη… Συνέχεια »

george

Ολα τα κινητα κολανε γιατι ολα ειναι μικροι υπολογιστες κ οπως κ αυτοι δεν αντεχουν εναν βρωμιλο χρηστη που δεν ξερει τα βασικα κ τους αντιμετωπιζει σαν τηλεωραση on off ετσι κ αυτα μια ωρα γρηγοροτερα αρχιζουν τα lag.

JohnWave

@Panos7GR, όντως ξέχασα και το BB OS.

Και μια διευκρίνηση γιατί ορισμένοι φίλοι παρεξηγήσατε το σχόλιό μου : Αν κάποιον φίλο τον βολεύει το tizen ή τα windows ή όποιο άλλο λειτουργικό, είναι δικό του θέμα και καλώς τον βολεύει. Το θέμα είναι τι ισχύει στη πλειοψηφία των καταναλωτών. Αν πχ το 95% των καταναλωτών θεωρεί ελλειπές λειτουργικό τα windows mobile και ένα 5% πλήρες, ε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό το λειτουργικό ως “επιτυχημένο”.

Panos7GR

JohnWave, αναμενόμενο. Ποιός θυμάται το BB OS; Ούτε η μάνα του, κυριολεκτικά! 😛 Εδώ η ίδια η BlackBerry κάνει στροφή στο Android. Θα σου έλεγα και το Sailfish OS απ την Jolla, αλλά πέρασε και δεν ακούμπησε. Μόνο κάτι Φινλανδοί ίσως να το έχουν. Αν τα βάλουμε κάτω μπορούμε να το συνεχίσουμε. -Προσπάθεια Nokia με Symbian 9.4: Αποτυχία. (Άργησε να μπει στην touchscreen εποχή και το πλήρωσε) -Προσπάθεια Nokia πάλι με MeeGo: Αποτυχία. Γενικά πολλές αποτυχίες αυτή η Nokia, τελικά. Έτσι είναι… Αν επ αναπαύεσαι στις δάφνες σου, δεν μελετήσεις σωστά τους αντιπάλους σου, δεν ακούσεις τους καταναλωτές και τον παλμό της αγοράς, τότε οι ίδια η αγορά θα σε πετάξει έξω. Παρόλο που το Symbian ήταν υπερπλήρης σε δυνατότητες απέναντι στα iOS και Android της εποχής του και η Nokia είχε φοβερές κάμερες τότε στα κινητά της όταν ακόμα η Apple στα iPhone της δεν τους είχαν καν φλας (και το πρώτο iPhone ούτε κάμερα). Είχε ήδη μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Αλλά… δεν πίστεψε ότι έφτασε η touchscreen εποχή και μέχρι το 2010 ήτανε με κουμπάκια. KostasB, εγώ ξεκίνησα στα smartphones με Symbian. Στην αρχή με Sony Ericsson Satio το 2009 αν δεν κάνω λάθος, μετά το εκπληκτικό σε όλα… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet Apple Google Mozilla

Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με Google και Mozilla για μια μεγάλη αναβάθμιση στο Speedometer

Το Google Chrome είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα περισσότερα Android και είναι και πολύ δημοφιλές στους υπολογιστές.

Software Firefox Mozilla Mozilla Firefox

Η Mozilla τερματίζει την υποστήριξη για την εφαρμογή συγχρονισμού διαχείρισης κωδικών πρόσβασης Firefox

Η Mozilla ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέσω ενός άρθρου υποστήριξης ότι η εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης Firefox Lockwise θα φτάσει στο τέλος της ζωής της στις 13 Δεκεμβρίου.

Internet Mozilla YouTube

Mozilla Foundation: To YouTube παραβιάζει τους ίδιους τους όρους του

H έρευνα του Mozilla Foundation έδειξε ότι o αλγόριθμος για τα προτεινόμενα βίντεο του YouTube παραβιάζει τους όρους της ίδιας της πλατφόρμας.

Software Microsoft Mozilla

Ο νέος Microsoft Edge αυξήθηκε πάνω από 1.300% φέτος, ξεπερνώντας τον Firefox

Ο νέος browser Microsoft Edge βασιμένος στο Chromium έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.300% τους τελευταίους 12 μήνες, ο Firefox έχει μειωθέι.