DeepMind GraphCast: Το νέο σύστημα ΑΙ που ξεπερνά τους μετεωρολόγους στην πρόγνωση του καιρού

Google DeepMind, DeepMind GraphCast: Το νέο σύστημα ΑΙ που ξεπερνά τους μετεωρολόγους στην πρόγνωση του καιρού

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από την DeepMind της Google είναι το πιο ακριβές παγκόσμιο σύστημα πρόγνωσης καιρού 10 ημερών στον κόσμο. Αυτό, σύμφωνα με το ίδιο το εργαστήριο που έχει έδρα στο Λονδίνο.

Το μοντέλο ονομάζεται GraphCast και υπόσχεται μεσαίου εύρους προγνώσεις καιρού «πρωτοφανούς ακρίβειας». Σε μια νέα μελέτη, το GraphCast αποδείχθηκε ότι είναι πιο ακριβές και ταχύτερο από το χρυσό πρότυπο της βιομηχανίας για την προσομοίωση καιρού, το High-Resolution Forecast (HRES). Oι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το GraphCast έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές τεχνολογίες πρόβλεψης καιρού με ποσοστό επαλήθευσης 90%.

Παράλληλα, το σύστημα ήταν σε θέση να προβλέψει ακραία καιρικά φαινόμενα για πιο μακρινό μέλλον από ότι ήταν δυνατό μέχρι σήμερα. Τον Σεπτέμβριο, το σύστημα προέβλεψε με ακρίβεια περίπου εννέα ημέρες νωρίτερα ότι ο τυφώνας Lee θα έφτανε στη Νέα Σκωτία. Αντίθετα, οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόβλεψης μπόρεσαν να δουν την πληροφορία έξι μέρες νωρίτερα και παρείχαν λιγότερο συνεπείς προβλέψεις για την ώρα και την τοποθεσία της άφιξης.

Αυτές οι πληροφορίες αναλύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), έναν διακυβερνητικό οργανισμό που παράγει το HRES.

To GraphCast μπορεί να αναγνωρίσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα χωρίς να έχει εκπαιδευτεί να τα βρει. Μετά την ενσωμάτωση ενός απλού ανιχνευτή κυκλώνων, το μοντέλο προέβλεψε τις κινήσεις του κυκλώνα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη μέθοδο HRES.

Το πρόγραμμα πρόβλεψης καιρού με τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί λαμβάνοντας «τις δύο πιο πρόσφατες καταστάσεις του καιρού της Γης», οι οποίες περιλαμβάνουν τις μεταβλητές από τη στιγμή της δοκιμής και έξι ώρες πριν. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, το GraphCast μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση του καιρού σε έξι ώρες.

Σύντομα, το GraphCast, ή τουλάχιστον η βάση του αλγόριθμου AI που εξουσιοδοτεί τις προβλέψεις του, μπορεί να εμφανιστεί σε πιο mainstream υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Wired, η Google μπορεί να διερευνά πώς να ενσωματώσει το GraphCast στα προϊόντα της. Η έκκληση για καλύτερη μοντελοποίηση καταιγίδων έχει ήδη ανοίξει έναν δρόμο για τους υπερυπολογιστές στο διάστημα. Η NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) λέει ότι εργάζεται για την ανάπτυξη μοντέλων που θα παρέχουν πιο ακριβείς μετρήσεις για το πότε μπορεί να συμβούν έντονα καιρικά φαινόμενα και, κυρίως, τις προβλέψεις έντασης για τυφώνες.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Google Google Drive

Google Drive: Χάθηκαν αρχεία μηνών

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί χρήστες του Google Drive παρατήρησαν ότι τα αρχεία χάνονται και τώρα η Google επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το ζήτημα.

Internet Android Android Smartphones Google

Η Google σχεδιάζει να μεταφέρει τη Γραμμή Αναζήτησης στο κάτω μέρος του app στο Android

Τα περισσότερα Android smartphone στον κόσμο έχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές της Google, με μια από τις βασικότερες να είναι το Google app.

Software Google

Google Messages: Φέρνει την κοινή χρήση φωτογραφιών Ultra HDR στις συνομιλίες RCS

Το Google Messages, η προεπιλεγμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων για πολλούς χρήστες Android, έχει κάνει βήματα για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη.

Business Amazon Apple Google

Η Αυστραλία επιβάλλει νέους Νόμους Ανταγωνισμού σε ψηφιακές πλατφόρμες

Σε πολλές χώρες, οι ψηφιακές πλατφόρμες αντιμετωπίζουν αυξημένους περιορισμούς και εμπόδια λόγω των νέων νόμων και κανονισμών.