DeepMind GraphCast: Το νέο σύστημα ΑΙ που ξεπερνά τους μετεωρολόγους στην πρόγνωση του καιρού

Google DeepMind, DeepMind GraphCast: Το νέο σύστημα ΑΙ που ξεπερνά τους μετεωρολόγους στην πρόγνωση του καιρού

Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης από την DeepMind της Google είναι το πιο ακριβές παγκόσμιο σύστημα πρόγνωσης καιρού 10 ημερών στον κόσμο. Αυτό, σύμφωνα με το ίδιο το εργαστήριο που έχει έδρα στο Λονδίνο.

Το μοντέλο ονομάζεται GraphCast και υπόσχεται μεσαίου εύρους προγνώσεις καιρού «πρωτοφανούς ακρίβειας». Σε μια νέα μελέτη, το GraphCast αποδείχθηκε ότι είναι πιο ακριβές και ταχύτερο από το χρυσό πρότυπο της βιομηχανίας για την προσομοίωση καιρού, το High-Resolution Forecast (HRES). Oι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι το GraphCast έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές τεχνολογίες πρόβλεψης καιρού με ποσοστό επαλήθευσης 90%.

Παράλληλα, το σύστημα ήταν σε θέση να προβλέψει ακραία καιρικά φαινόμενα για πιο μακρινό μέλλον από ότι ήταν δυνατό μέχρι σήμερα. Τον Σεπτέμβριο, το σύστημα προέβλεψε με ακρίβεια περίπου εννέα ημέρες νωρίτερα ότι ο τυφώνας Lee θα έφτανε στη Νέα Σκωτία. Αντίθετα, οι παραδοσιακές μέθοδοι πρόβλεψης μπόρεσαν να δουν την πληροφορία έξι μέρες νωρίτερα και παρείχαν λιγότερο συνεπείς προβλέψεις για την ώρα και την τοποθεσία της άφιξης.

Αυτές οι πληροφορίες αναλύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), έναν διακυβερνητικό οργανισμό που παράγει το HRES.

To GraphCast μπορεί να αναγνωρίσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα χωρίς να έχει εκπαιδευτεί να τα βρει. Μετά την ενσωμάτωση ενός απλού ανιχνευτή κυκλώνων, το μοντέλο προέβλεψε τις κινήσεις του κυκλώνα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη μέθοδο HRES.

Το πρόγραμμα πρόβλεψης καιρού με τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί λαμβάνοντας «τις δύο πιο πρόσφατες καταστάσεις του καιρού της Γης», οι οποίες περιλαμβάνουν τις μεταβλητές από τη στιγμή της δοκιμής και έξι ώρες πριν. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, το GraphCast μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η κατάσταση του καιρού σε έξι ώρες.

Σύντομα, το GraphCast, ή τουλάχιστον η βάση του αλγόριθμου AI που εξουσιοδοτεί τις προβλέψεις του, μπορεί να εμφανιστεί σε πιο mainstream υπηρεσίες. Σύμφωνα με το Wired, η Google μπορεί να διερευνά πώς να ενσωματώσει το GraphCast στα προϊόντα της. Η έκκληση για καλύτερη μοντελοποίηση καταιγίδων έχει ήδη ανοίξει έναν δρόμο για τους υπερυπολογιστές στο διάστημα. Η NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) λέει ότι εργάζεται για την ανάπτυξη μοντέλων που θα παρέχουν πιο ακριβείς μετρήσεις για το πότε μπορεί να συμβούν έντονα καιρικά φαινόμενα και, κυρίως, τις προβλέψεις έντασης για τυφώνες.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Νέο leak φέρνει ανατροπή στην αναμενόμενη τιμή – HD renders αποκαλύπτουν νέο χρώμα θήκη

Μέρα χωρίς leak για το Pixel 8a της Google δεν είναι ολοκληρωμένη γι’ αυτό και σήμερα έχουμε δύο νέες πληροφορίες.

Internet AI Apple featured

Μεγάλες αλλαγές στο Safari από την Apple με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη και στο Safari μέσα σε αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Software Google Google Pixel Pixel

Google Circle to Search: Θα μπορεί να λειτουργεί όταν χρησιμοποιούνται δύο apps ταυτόχρονα σε split-screen

Η Google παρουσίασε το Circle to Search τον Ιανουάριο, με το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να κάνει ντεμπούτο με τη σειρά Galaxy S24.

Smartphones Android featured Google

Android 15: Αυτά είναι τα smartphone που θα πάρουν την ενημέρωση

Η Google ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Android 15 φέτος και η πολυαναμενόμενη γιγάντια ενημέρωση θα φέρει σημαντικές καινοτομίες.